10.5 C
Serres

Μ. Χαρακόπουλος με Τ. Θεοδωρικάκο: Ερχονται αλλαγές στους σωφρονιστικούς κώδικες

Date:

Με τη θεσμική ιδιότητα του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, με τον οποίο συζήτησαν επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και ζητήματα που άπτονται με τη εναρμόνιση της χώρας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Ο κ.Χαρακόπουλος εστίασε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλει η Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων ΕΔΔΑ, την οποίας προεδρεύει, για την αντιμετώπιση των αιτιών που εμφανίζουν την Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα των 47 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης με τις περισσότερες προσφυγές και καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Προς τούτο, μάλιστα, είχε αναλάβει την πρωτοβουλία εκπόνησης σχετικής πρότασης νόμου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που έτυχε διακομματικής στήριξης, σπάνια στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε πρόσφατα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο Έλληνας Δικαστής στο ΕΔΔΑ, Ιωάννης Κτιστάκις το 81% των υποθέσεων κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορά την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα και την απουσία εθνικού ένδικου βοηθήματος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να επισπευσθεί η θεσμοθέτηση στο εσωτερικό δίκαιο του εθνικού ένδικου βοηθήματος. Ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε ότι βλέπει θετικά τη θέσπιση του εθνικού ένδικου βοηθήματος και ενημέρωσε ότι ήδη ειδική επιτροπή επεξεργάζεται τις αλλαγές στους σωφρονιστικούς κώδικες. Μάλιστα, αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση και το προσεχές διάστημα θα προσέλθει για να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων ΕΔΔΑ.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο κ.Χαρακόπουλος, ως βουλευτής Λαρίσης, έθεσε και ζητήματα ασφάλειας που αφορούν στον νομό, όπως την ανάγκη ενίσχυσης με περισσότερες μεταθέσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, που φιλοξενείται σε απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, η πρόσβαση στο οποίο είναι δυσχερής για ΑμεΑ και ηλικιωμένους. Προς τούτο, μετά από ενημέρωση που είχε από τον δήμο Ελασσόνας και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας, ταξίαρχο Στέργιο Μάντζιωκα ζήτησε από τον υπουργό να δρομολογηθεί η ανέγερση νέου Α.Τ. σε οικόπεδο που προσφέρει ο Δήμος. Ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε ότι αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση και έδωσε οδηγίες σε συνεργάτες του προκειμένου σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Εξερχόμενος του υπουργικού γραφείου ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε:«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη βούλησή του να λύσει μια χρόνια εκκρεμότητα που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αδικώντας την πατρίδα μας, καθώς εμφανίζεται μεταξύ των κρατών που φιγουράρουν στη μαύρη λίστα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αναμένουμε σύντομα να προσέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή που έχω την τιμή να προεδρεύω. Θέλω, όμως, κι ως βουλευτής του νομού να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά μας για την ανέγερση νέου Α.Τ. στην Ελασσόνα με περιοχή ευθύνης ολόκληρη την ορεινή επαρχία. Θα παρακολουθώ στενά την δρομολόγηση των διαδικασιών, ώστε η πόλη και η επαρχία της Ελασσόνας να αποκτήσει ένα σύγχρονων υποδομών και προδιαγραφών Α.Τ, προσβάσιμο σε όλους, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης της περιοχής».

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΜ. Χαρακόπουλος με Τ. Θεοδωρικάκο: Ερχονται αλλαγές στους σωφρονιστικούς κώδικες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Στη Βουλή η Ετήσια Έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2022

Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα,...

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης...

Την ερχομένη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr

Την ερχομένη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ο ψηφιακός βοηθός του...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα