Την οδύνη του για τα θύματα της θεομηνίας στη Χαλκιδική εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Νέας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Την οδύνη του για τα θύματα της θεομηνίας στη Χαλκιδική εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά.

Advertisement
 

 

Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική – Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες

 

 

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου εκ μέρους όλων […] Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός.

 

«Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ως χώρα, για να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας πως μεταξύ των έξι νεκρών, υπηκόων Ρωσίας, Ρουμανίας και Τσεχίας, είναι και δύο παιδιά. Ένας ψαράς αγνοείται και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση με όλα τα μέσα για τον εντοπισμό του.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και ταυτόχρονα να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές -και θα το κάνουμε- γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η αποστολή των Σωμάτων Σσφαλείας, αυτή είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή είναι η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί τελικά όλοι μας συνεργαζόμενοι μπορούμε να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Απένειμε, δε, τα εύσημα σε όλους όσοι εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. «Θέλω να απονείμω τα εύσημα σε όλους όσοι είναι παρόντες εδώ κι ένα 24ωρο και με αυταπάρνηση εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ομαλοποιήσουν τη ζωή των πολιτών στη Χαλκιδική. Θα εργαστούμε και τις επόμενες ώρες και μέρες έτσι ώστε να επανέλθει η ζωή στην περιοχή. Αυτό είναι το καθήκον μας» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός έφτασε στα Νέα Μουδανιά γύρω στις 6:30 το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας «για τη διαχείριση ενός πολύ κρίσιμου περιστατικού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις που ακολούθησαν.

Καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους», ενώ «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απογράφει και καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και σε λίγο έρχονται συνεργεία για να καταγράψουν και να απογράψουν τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, όπου αυτές υπάρχουν».

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση της περιοχής, όπου καταγράφονται πολλά προβλήματα από τις πρώτες ώρες των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε: «ο ΔΕΔΔΗΕ έρχεται με δεκάδες υπαλλήλους, τεχνικούς προκειμένου, όπως μας διαβεβαίωσε, μέχρι το βράδυ σε ό,τι τον αφορά να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής. Ωστόσο, υφίσταται το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, με την υψηλή τάση, και αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και μέσα από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου πολύ γρήγορα ο διοικητής του ΑΔΜΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι να είναι εδώ, ώστε πολύ γρήγορα να αρθούν τα εμπόδια στον δρόμο και στη συνέχεια να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης που είναι αναγκαίο να επιδιορθωθεί προκειμένου να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο. Υπάρχει ένα ζήτημα ηλεκτροδότησης της περιοχής διότι φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης, που φιλοξενούν πάρα πολύ κόσμο και συνεπώς είναι ζήτημα βιωσιμότητας, οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Θ. Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς, ο διοικητής του Γ Σώματος Στρατού, καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού. Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Απ. Τζιτζικώστας: Πρωτόγνωρη η κρίση, θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία

Advertisement
MEGA

Τη διαβεβαίωση ότι η ΠΚΜ θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Ν. Μουδανιά, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

“Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα της τελευταίες δεκαετίες” δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Τόνισε, ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την ΠΜΚ και έγινε δεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε:

«Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σαράντα οχήματα, σαράντα μηχανήματα έργου, όπως ονομάζονται, με εκατό άτομα προσωπικό και ταυτόχρονα εδώ και λίγη ώρα έχουν βγει δεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών της ΠΚΜ προκειμένου να επισκεφθούν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και να γίνει καταγραφή των ζημιών».

«Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν την μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δολοφονία τοπογράφου: Αρνήθηκε την κατηγορία της συνέργειας ο δεύτερος κατηγορούμενος

04/12/25 5:31 μμ

Δολοφονία τοπογράφου: Αρνήθηκε την κατηγορία της συνέργειας ο δεύτερος κατηγορούμενος

Απ. Τζιτζικώστας για σιδηροδρομικό άξονα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας: «Άξονας - ορόσημο για όλη την Ευρώπη, για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τις μετακινήσεις όλων των πολιτών»

04/12/25 5:26 μμ

Απ. Τζιτζικώστας για σιδηροδρομικό άξονα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας: «Άξονας – ορόσημο για όλη την Ευρώπη, για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τις μετακινήσεις όλων των πολιτών»

Δράμα: Πεντακόσια μέτρα από το τελωνείο Εξοχής έστησαν μπλόκο αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι

04/12/25 5:21 μμ

Δράμα: Πεντακόσια μέτρα από το τελωνείο Εξοχής έστησαν μπλόκο αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι

Κακοκαιρία Byron: Σε ποιες περιοχές αναμένονται ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα

04/12/25 5:14 μμ

Κακοκαιρία Byron: Σε ποιες περιοχές αναμένονται ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα

Παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα σε δρόμους και τελωνεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στη Νίκαια και στον Ε65

04/12/25 5:09 μμ

Παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα σε δρόμους και τελωνεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στη Νίκαια και στον Ε65

ΥΠΑΑΤ: Πενήντα εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για αποζημιώσεις και απώλεια εισοδήματος και σε περιφέρειες για λειτουργικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

04/12/25 5:05 μμ

ΥΠΑΑΤ: Πενήντα εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για αποζημιώσεις και απώλεια εισοδήματος και σε περιφέρειες για λειτουργικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ-Ν. Μπουνάκης: Δεν δηλώθηκαν δημόσιες εκτάσεις στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, μέσω του ΚΥΔ της Proactive ΑΕ

04/12/25 5:00 μμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ-Ν. Μπουνάκης: Δεν δηλώθηκαν δημόσιες εκτάσεις στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, μέσω του ΚΥΔ της Proactive ΑΕ

Στη φυλακή ο 29χρονος κατηγορούμενος για το τροχαίο δυστύχημα στη Λούτσα

04/12/25 4:56 μμ

Στη φυλακή ο 29χρονος κατηγορούμενος για το τροχαίο δυστύχημα στη Λούτσα

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

04/12/25 4:19 μμ

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

04/12/25 3:09 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»