Μ. Βαρβιτσιώτης- Η 24η Φεβρουαρίου είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

«Η 24η Φεβρουαρίου είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τη συμμετοχή επίσης του υφυπουργού Ευρωπαικων Υποθέσεων της Ιταλίας, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Βιντσέντζο Αμέντολα και της ομοσπονδιακής υπουργού της Αυστρίας, αρμόδιας για ευρωπαϊκά και συνταγματικά θέματα Καρολίνε Έντσταντλερ (Karoline Edtstadler).

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήρε την ενότητα που επέδειξε η ΕΕ στη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφώσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η ενότητα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε για να τη διατηρήσουμε. «Θα προσπαθήσουν να πιέσουν για να σπάσουν αυτή την ενότητα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως την ώρα που η ΕΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, άλλοι εταίροι δεν έχουν προβεί σε ανάλογα βήματα και μάλιστα αποκομίζουν κέρδος από την όλη κατάσταση. «Για παράδειγμα, η Τουρκία καλωσορίζει τους ολιγάρχες με τα γιοτ τους στα λιμάνια της στη Μεσόγειο […] και διευκολύνει τον εισερχόμενο αλλά και τον εξερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών της Ουγγαρίας ότι είναι πρόθυμες να πληρώσουν σε ρούβλια για το αέριο που εισάγουν.

ημείωσε ότι «αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της ιστορίας», τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, επισημαίνοντας ότι «η Γερμανία έκανε ήδη ένα γιγάντιο βήμα», και υπογράμμισε πως «θα πρέπει να διευκολύνουμε τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, με το να μην τις λαμβάνουμε υπόψη, όταν μιλάμε για το χρέος και το έλλειμμα, γιατί θα πρέπει να δράσουμε άμεσα ώστε να ενισχύσουμε τις (αμυντικές) ικανότητές μας».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση που έχει πυροδοτήσει η κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης προέταξε πως θα πρέπει να ληφθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή της, αναφερόμενος στην ανάγκη για διασφάλιση των τιμών, επαρκών αποθεμάτων αλλά και εξερεύνησης περιοχών, από τις οποίες μπορεί να εισαχθεί αέριο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα. Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, μια από τις περιοχές αυτές είναι η Μεσόγειος, όπου υπάρχουν αρκετά αποθέματα ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και, όπως υπογράμμισε, «θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε ότι «έχουμε επενδύσει και θέλουμε να επενδύσουμε κι άλλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», οι οποίες, όπως είπε, «στο τέλος της ημέρας, θα είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας» και «θα μας κάνει ισχυρότερους καθώς δεν θα εξαρτόμαστε γεωπολιτικά από κανέναν προμηθευτή», ωστόσο ανέφερε ότι ότι δεν θα σταματήσει η χρήση των ορυκτών καυσίμων στα επόμενα 20-30 χρόνια, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει αυτά να προέρχονται από κάθε δυνατή πηγή -είτε από τις ΗΠΑ, τον Αραβικό Κόλπο ή -κυρίως- από τη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο-, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να εμπλέξουμε περισσότερο τις χώρες της βορείου Αφρικής στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε την πιθανότητα να εισάγουμε αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια από τις χώρες της βόρειας Αφρικής, ενώ τόνισε και την ανάγκη οικοδόμησης δικτύων καθώς, όπως είπε, κάθε χώρα έχει διαφορετικό ενεργειακό μείγμα από την άλλη. «Δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλες τις χώρες», εξήγησε.

«Θα χάσουμε αν δεν κινηθούμε γρήγορα σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια»

Απαντώντας στην ερώτηση αν είναι καλή η στιγμή για διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «θα χάσουμε αν δεν κινηθούμε γρήγορα σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια», υπενθύμισε ότι υπάρχουν χώρες που περιμένουν στο κατώφλι της ΕΕ για πάνω από δύο χρόνια, ενώ η Σερβία εδώ και 15 χρόνια και υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» στη Βόρεια Μακεδονία «γιατί η κατάσταση στη χώρα είναι εύθραυστη σε ό,τι αφορά τα πολιτικά αποτελέσματα».

«Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να διατηρήσουμε ένα πράγμα ζωντανό. Η ευρωπαϊκή ψήφος είναι μια ψήφος νίκης σε κάθε εκλογή και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό ισχύει τόσο στις χώρες μας όσο και στις χώρες που συνδέονται μαζί μας. Σε διαφορετική περίπτωση, η ευρωπαϊκή σημαία δεν θα σημαίνει τόσο πολλά όσο σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, με την ομοσπονδιακή υπουργό της Αυστρίας Καρολίνε Έντσταντλερ να τονίζει, από την πλευρά της, ότι «αν δεν ενεργήσουμε τώρα θα χάσουμε αυτές τις χώρες και θα περάσουν στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας» και να υπογραμμίζει πως «η Ευρώπη θα πρέπει να κρατήσει την υπόσχεση της» και τον κ. Αμέντολα να συμφωνεί πως υπάρχει καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση του οράματος των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ.

Β. Αμέντολα: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο εξηγώντας στους πολίτες το διακύβευμα

Απαντώντας στο βασικό ερώτημα της συζήτησης για το πώς θα είναι η Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ιταλός υφυπουργός τόνισε ότι «πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο, κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη ποιο είναι το βασικό θέμα που έχουμε ενώπιον μας».

Babis



Ο κ. Αμέντολα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενότητα που έχει επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα, ενώ σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ένωσης στη διεθνή σκηνή, αλλά και του να δοθεί μια καθαρή διάσταση στο ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας που βρίσκεται υπό συζήτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι ένα υπέροχο σλόγκαν, στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει, ωστόσο, να προσδιοριστεί η έννοια της ενότητας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ζητημάτων, όπως η κρίση στην ενέργεια, η μετανάστευση, ο μηχανισμός αλληλεγγύης κ.ά.

«Είναι μια τραγική στιγμή, αλλά ταυτόχρονα και μια στιγμή που μπορούμε να κάνουμε βήματα προόδου», υπογράμμισε.

Ως προς την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε τη διαφοροποίηση των πηγών μας, να αναπτύξουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα, μια κοινή ευρωπαϊκή αγορά, να ενισχύσουμε τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αν πρέπει να δούμε πρακτικά την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών να δώσουμε έμφαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Συμφώνησε με τον κ. Βαρβιτσιώτη για την ανάγκη να στραφεί η Ευρώπη και προς την Αφρική σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μια “αδελφή” στην Πράσινη Συμφωνία και η αδελφή αυτή είναι η Αφρική».

Κ. Έντσταντλερ- Τώρα είναι η ώρα για λήψη αποφάσεων

«Από τις 24 Φεβρουαρίου τα πάντα έχουν αλλάξει», επισήμανε στην τοποθέτησή της η ομοσπονδιακή υπουργός της Αυστρίας Καρολίνε Ένσταντλερ, επισημαίνοντας πως όλα αυτά που συμβαίνουν «θα σημαίνουν μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία και εναπόκειται σ’ εμάς να αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία μιας στρατηγικής πυξίδας για μια νέα πολιτική άμυνας και ασφάλειας, σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα της λήψης αποφάσεων, της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και της ανάπτυξης ενός κοινού συστήματος άμυνας και ασφάλειας, κι όλα αυτά έχοντας εξασφαλίσει τη συμπόρευση με τους πολίτες.

«Έχουμε πολλές προκλήσεις ν’ αντιμετωπίσουμε στους επόμενους μήνες, στα επόμενα χρόνια. Δεν είμαι σίγουρη τι είναι αυτό που θα έρθει […] και θα πρέπει να έχουμε στο πλευρό μας τους πολίτες» , ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «άνευ προηγουμένου ενότητα», που επιδεικνύει η ΕΕ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη αυτή την περίοδο, επισημαίνοντας πως η ΕΕ μπορεί να είναι «παγκόσμιος παίκτης, αν διατηρήσει αυτή την ενότητα».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε πως θα πρέπει να κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές από τη μια ημέρα στην άλλη και θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς με τους πολίτες, να σχεδιάσουμε και να παράγουμε έξυπνη πολιτική, να συνεργαστούμε και να διατηρήσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΜ. Βαρβιτσιώτης- Η 24η Φεβρουαρίου είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Συνέντευξη του Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανου Κασσελάκη στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης, παραχώρησε συνέντευξη...

ΝΔ: Η εκλογή του Κ. Χατζηδάκη στο ΕΛΚ αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα

Καλή επιτυχία στο νέο Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,...

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή στον Παύλο Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση στελέχους της ΝΔ

Ερήμην καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ...

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξελέγη ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξελέγη αντιπρόεδρος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού...

Τελευταία Νέα