12.1 C
Serres

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit

Date:

Η διατήρηση, ακόμη και η ενίσχυση όπου είναι δυνατόν, του επιπέδου των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επιδίωξη της κυβέρνησης και της χώρας μας και μετά το Brexit, όπως επίσης και η προετοιμασία έναντι κάθε ενδεχόμενου ακόμη και αυτού ενός άτακτου Brexit, τονίστηκε από μέλη της κυβέρνησης, σε ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ για το Brexit, η οποία πραγματοποιήθηκε Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΒΕΘ, του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ.

 

Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα : «No Deal Brexit – Προετοιμασία της Δημόσιας Διοίκησης και των επιχειρήσεων για την περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, ώστε σε κάθε περίπτωση – ενός Brexit με συμφωνία, ή χωρίς- οι συναλλαγές να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα τη δημόσια διοίκηση στη βάση ενός «Οδικού Χάρτη Εθνικών Δράσεων για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit». Ο Χάρτης περιλαμβάνει εκτενή διϋπουργικό συντονισμό για 128 ενέργειες σε εθνικό επίπεδο, υπό την υποστηρικτική ομπρέλα του ΥΠΕΞ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Brexit, το ελληνικό κράτος προετοιμάζεται υπηρεσιακά σε όλους τους τομείς οικονομικών, εμπορικών, πολιτικών και διπλωματικών συμφερόντων των δύο χωρών.
«Δεν είναι ευχάριστο να φεύγει από την Ε.Ε. αυτή η μεγάλη δύναμη» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Υπογράμμισε, όμως ότι όπως και αν συμβεί αυτό η ελληνική πλευρά πρέπει να επιβεβαιώσει «ότι, την επόμενη μέρα, μπορούμε να έχουμε καλύτερες εμπορικές, οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις με τους Βρετανούς» και πρόσθεσε:
«Σε κάθε περίπτωση προετοιμαζόμαστε, είμαι βέβαιος, όμως, ότι η πλειοψηφία του κόσμου, των συναλλασσομένων, του εμπορικού και του επιχειρηματικού κόσμου μπορεί σήμερα, ήδη, να πάρει απαντήσεις που αφορούν το 90% των θεμάτων».
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται από ελληνικής πλευράς, σε συντονισμό με τους υπηρεσιακούς, παραγωγικούς, επιστημονικούς και άλλους φορείς, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από ένα άτακτο Brexit.
«Έχουμε καταγράψει εκατόν είκοσι οκτώ δράσεις, έχουμε ζητήσει από τα υπουργεία να προχωρήσουν στην προετοιμασία των προσφορότερων τρόπων για την αντιμετώπιση τους. Έχει γίνει ήδη μια πολύ μεγάλη δουλειά στις διαδικασίες των εξαγωγών, των εισαγωγών, στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς, στη διακίνηση των διαφόρων προϊόντων, στα θέματα των τελωνείων και στα θέματα της φορολογίας» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε: «Όμως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα , τα οποία πρέπει να λυθούν σε κεντρικό επίπεδο την επόμενη μέρα και να ξέρουμε σε ποιο καθεστώς πάμε. Είναι αυτά που αποτελούν αντικείμενο του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε.».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι αυτά τα ζητήματα του «σκληρού πυρήνα» της Ε.Ε. αφορούν αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στην Ε.Ε. από τα κράτη – μέλη και επεσήμανε ότι η Ε.Ε. συνολικά είναι υπεύθυνη να ρυθμίσει το επίπεδο σχέσεων της με το Η.Β. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσδοκίες της δικής μας χώρα, μετά το Brexit.
«Εμείς θέλουμε την επόμενη μέρα να έχουμε καλύτερες σχέσεις από ότι είχαμε πριν και ο στόχος μας είναι αυτός, να πάμε καλύτερα. Να ανεβάσουμε το επίπεδο των μεταξύ μας εμπορικών σχέσεων, των τουριστικών σχέσεων, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, της ανταλλαγής επενδύσεων και βέβαια, όπου μπορούμε να φιλοξενήσουμε ακόμη περισσότερους πολίτες του Η.Β. στην Ελλάδα».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναγνώρισε και τα βήματα που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση για την πρόληψη συνεπειών στην ελληνική πλευρά, από το αναμενόμενο Brexit.
«Οφείλω να ομολογήσω ότι ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας είχε γίνει και από την προηγούμενη κυβέρνηση και οφείλω να αναγνωρίσω και στην κ. Αναγνωστοπούλου, την προκάτοχο μου, εξαιρετική προνοητικότητα και στον προηγούμενο υπουργό τον κ. Κατρούγκαλο, που είχε εισηγηθεί και είχε περάσει ο πρώτος νόμος για το Brexit πέρυσι τον Μάρτιο, μέσα από τον οποίο ρυθμίζονται πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν».
Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι 110.000 Έλληνες ζουν και εργάζονται στο Η.Β. και οι 25.000 διαφαίνεται ότι επιθυμούν να παραμείνουν, όπως επίσης χιλιάδες Βρετανοί ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, η οποία επιθυμεί να συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται εδώ.
Σε ερώτηση, ειδικότερα, για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Η.Β. ο κ. Βαρβιτσιώτης διευκρίνισε ότι όσοι σπουδάζουν εκεί, όσοι μπήκαν φέτος, αλλά και όσοι εισέλθουν του χρόνου σε βρετανικά πανεπιστήμια θα πληρώνουν ότι και σήμερα για τα δίδακτρα τους και πρόσθεσε: «Η συζήτηση γίνεται για αυτούς που θα μπουν μετά το 2022 και αυτούς, οι οποίοι ολοκληρώνοντας τα προπτυχιακά τους θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, να μην πάνε σε ένα τιμολόγιο τρίτων χωρών, το οποίο θα είναι πάρα πολύ βαρύ».
Ειδικά για τη Β. Ελλάδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε το ΥΠΕΞ θα είναι σε διαρκή επαφή με τους φορείς της Β. Ελλάδας, ώστε να διατηρηθεί και να επαυξηθεί ο δείκτης εξωστρέφειας της περιοχής και της χώρας.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, επίσης, αναφέρθηκε στο πολιτικό και στρατηγικό διακύβευμα που προκύπτει από την έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε.
«Τραυματίζει ξεκάθαρα το ευρωπαϊκό κοινό μας σπίτι, περίπου το 13% του πληθυσμού της Ε.Ε. αποφασίζει να αποχωρήσει από αυτήν και το 16% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός φτάνει κοντά στα δέκα δισεκατομμύρια. Χάνουμε έναν στρατηγικό εταίρο, μια πολύ μεγάλη χώρα, με βαθιά ιστορία. Με ισχυρούς δεσμούς με συγκεκριμένες αναφοράς στο παγκόσμια χάρτη, μια τεράστια στρατηγική δύναμη από το τραπέζι της Ε.Ε. μια από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βέβαια την παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία του πλανήτη» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε :
«Τα λέω όλα αυτά για να καταλάβουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία και το Brexit δεν αποτελεί μόνο μια οικονομική υπόθεση. Αλλά, είναι μια βαθιά πολιτική υπόθεση, η οποία όπως βλέπετε το τελευταίο διάστημα κλυδωνίζεται. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αμφισημία, σε κάποιους θυμίζουν τα γεγονότα – των τελευταίων ειδικά ημερών – ημέρες που ζήσαμε και εμείς το 2015, ιδιαίτερα δε, μετά την προχθεσινή συνάντηση, την εξαιρετικά αποτυχημένη μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Τζόνσον, του προέδρου Γιούνκερ και του ειδικού μεσολαβητή κ. Μπαρνιέ στο Λουξεμβούργο, που κατέληξε σε μια παταγώδη αποτυχία».

Εισήγηση υφυπουργού ΥΠΕΞ Κ. Φραγκογιάννη





Στις επιπτώσεις ενός Brexit, οι οποίες εάν αυτό γίνει χωρίς συμφωνία, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, τονίζοντας ότι αυτό θα σημάνει επιπλέον γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στη διακίνηση των εμπορευμάτων, διαφοροποιήσεις στη φορολογία ορισμένων ειδών, στις εισαγωγές, εξαγωγές, τη ναυτιλία, κ.α.
«Οι δασμοί που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει το Η.Β θα επηρεάσουν εξαγωγικές κατηγορίες σε ποσοστό 3,6% του συνόλου των εξαγωγών, όπως τα πετρελαιοειδή, τα φύλλα αλουμινίου, τα προϊόντα ένδυσης, τα διατροφικά προϊόντα (τυρί, ρύζι, μπανάνες, πουλερικά) και τα οικιακά είδη, όχι τα καθαριστικά. ‘Αρα, ξεκινάμε, από το ότι οι δασμοί δεν είναι κάτι υπέρμετρο και δεν αφορά όλες μας τις εξαγωγές».
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι επιδιώκεται με κινήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η άμβλυνση των συνεπειών στα χρηματοπιστωτικά, στη ναυτιλία, κ.α., ενώ προτεραιότητα για τη χώρα μας αποτελεί, επίσης, η επιδίωξη διατήρησης της προστασίας της ονομασίας προέλευσης στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα, όπως και η παρουσίαση προς την βρετανική πλευρά, των ευκαιριών για επενδύσεις στη χώρα μας.
Τόνισε, ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και των δύο πλευρών, οι οποίες συναλλάσσονται σε Ελλάδα και Μ. Βρετανία, αντιστοίχως, θα πρέπει να εξοικειωθούν με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προκύψει μετά το Brexit, ειδικά εκείνες «που έχουν μικρότερη εμπειρία συναλλαγών με τρίτες χώρες» και πρόσθεσε:
«Η πλειονότητα του συνόλου των εισαγωγών δε θα υπόκειται σε δασμούς, π.χ. το αλουμίνιο, ο χάλυβας, τα μηχανήματα, τα όπλα, τα πυρομαχικά, αλλά στο 18% των ευρωπαϊκών εξαγωγών θα επιβληθούν δασμοί, κυρίως, στο πρόβιο κρέας, σε ορισμένα γαλακτοκομικά, λιπάσματα και καύσιμα» τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης και πρόσθεσε:
«Το διμερές εμπόριο Ελλάδος – Η.Β. χαρακτηρίζεται από μια αντιστροφή ρόλων σε σχέση με τις εμπορικές σχέσεις Η.Β. με την Ε.Ε., όπου το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί στο εμπόριο αγαθών και υπερτερεί στο εμπόριο υπηρεσιών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο. Η Ελλάδα απολαμβάνει υψηλό πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών και σχετικά μικρό έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών, με σχέση με το Η.Β., χάρη στον τουρισμό και στη ναυτιλία. Το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών αντισταθμίζεται πλήρως από το πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών, με συνέπεια το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο να είναι πλεονασματικό για την Ελλάδα».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το Η.Β βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ των πελατών της χώρας μας, στην ενδέκατη θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος, αλλά και μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων των τουριστικών αφίξεων, με ποσοστό 9% των συνολικών αφίξεων στη χώρα μας κάθε χρόνο.
Επεσήμανε, ότι το 2018 οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ. Τόνισε ότι στη Βρετανία δραστηριοποιούνται ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της επεξεργασίας μετάλλου και πλαστικών και στον τουριστικό κλάδο, ενώ βρετανικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πρόσθεσε:
«Στον τομέα της ναυτιλίας, περίπου εξήντα ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν γραφεία αντιπροσώπευσης στο Λονδίνο, τα οποία δραστηριοποιούνται τόσο προς τη βρετανική, όσο και στη διεθνή αγορά».
Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι παρά τη δυσάρεστη προοπτική της εξόδου του Η.Β. από την Ε.Ε. διανοίγεται μέσα από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις και μια ευκαιρία. «Κρίνεται και η δυνατότητα να επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με το Η.Β.» είπε ο υφυπουργός και συνέχισε : «Είναι στο χέρι μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να πάμε ακόμη καλύτερα».
Στη εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης, ο Α’ αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιάννης Σταύρου και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς, εκφράζοντας τις απορίες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των μελών των φορέων τους για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, εκπρόσωποι της ΠΚΜ, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Τάσος Σπηλιόπουλος, εκπρόσωποι και μέλη παραγωγικών φορέων και επιμελητηρίων, επιχειρηματίες, κ.α.

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΜ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ενός άτακτου...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κυρ.Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους – video

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

Μήνυση για συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατέθεσε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη

Μήνυση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα