Ηχηρό μήνυμα κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε κοινές δηλώσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βελισλάβα Πέτροβα (Velislava Petrova) και την υφυπουργό Εξωτερικών ... Περισσότερα

Βαρβιτσιώτης

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Ηχηρό μήνυμα κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε κοινές δηλώσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βελισλάβα Πέτροβα (Velislava Petrova) και την υφυπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίντμαν (Daniela Grigore Gitman), μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα στη Σόφια της Βουλγαρίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «ο αναθεωρητισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Ευρώπη» και ότι «αναθεωρητικές διεκδικήσεις που προέρχονται από την Τουρκία για αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών είναι εκτός συζήτησης στην Ευρώπη του σήμερα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, που ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι ταγμένοι να υπερασπιστούν τα σύνορα της χώρας οποτεδήποτε κι αν απειληθούν.

«Ελπίζουμε οι προκλήσεις αυτές να παραμείνουν στα λόγια και να μη γίνουν πραγματικές προκλήσεις στο πεδίο, γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνολική σταθερότητα στην περιοχή μας που έχει ήδη πληγεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαζόμαστε ως μέλη του ΝΑΤΟ, ως σύμμαχοι και όχι ως εχθροί».

Παράλληλα, με την ενέργεια να βρίσκεται στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών και των οδών από τους οποίους εισέρχεται η ενέργεια στην Ευρώπη, «ώστε στο μέλλον να μη μας εκβιάσει ξανά όποιος ηγέτης θελήσει να εργαλειοποιήσει την ενέργεια. Τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα μπορούσαν να είναι εναλλακτική πηγή για την έλλειψη ενέργειας στην Ευρώπη», δήλωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι τρεις χώρες συμφώνησαν ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να δοθεί «κοινή απάντηση στις κοινές προκλήσεις» και να εντατικοποιηθεί η συνεργασία τους σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ενέργειας αλλά και της εξεύρεσης περισσότερων πηγών.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ιδίως στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας και τον διασυνδετήριο αγωγό IGB.

Advertisement
MEGA

Τέλος, σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, επισήμανε ότι και οι τρεις χώρες είναι σημαντικό να δουλέψουν από κοινού για την ανοικοδόμηση και αναγέννηση της χώρας που έχει πληγεί σοβαρά.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις για την κλιμάκωση του πολέμου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και πρέπει να απαντήσουμε ενωμένοι όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και δίνοντας ελπίδα στους Ουκρανούς ότι η ζωή τους μπορεί να γίνει καλύτερη σε ένα περιβάλλον ειρήνης και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της», κατέληξε.

Είχε προηγηθεί το χθεσινό άτυπο δείπνο, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τις δυνατότητες επέκτασης της περιφερειακής συνεργασίας.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές

17/03/26 11:12 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις επιχειρήσεις στο Ιράν στο πολύ κοντινό μέλλον

17/03/26 11:08 μμ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις επιχειρήσεις στο Ιράν στο πολύ κοντινό μέλλον

Συνάντηση Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Fatih Birol στο Παρίσι για την ενεργειακή ασφάλεια και την κρίση στη Μέση Ανατολή

17/03/26 10:51 μμ

Συνάντηση Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Fatih Birol στο Παρίσι για την ενεργειακή ασφάλεια και την κρίση στη Μέση Ανατολή

Σ. Τζέκος: Συζητάμε τη σύμπτυξη της λαϊκής αγοράς των Σερρών - video

17/03/26 10:47 μμ

Σ. Τζέκος: Συζητάμε τη σύμπτυξη της λαϊκής αγοράς των Σερρών – video

Δήμος Σερρών: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η απόφαση για 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού με ενστάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα - video

17/03/26 10:40 μμ

Δήμος Σερρών: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η απόφαση για 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού με ενστάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα – video

Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ. Σερρών - Φρένο στις ατέρμονες συζητήσεις - video

17/03/26 10:27 μμ

Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ. Σερρών – Φρένο στις ατέρμονες συζητήσεις – video

Μ. Χρυσοχοΐδης: Ενδείξεις οπαδικού κινήτρου για τη δολοφονία του 20χρονου - Νέα μέτρα για τις εγκληματικές ομάδες

17/03/26 10:16 μμ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Ενδείξεις οπαδικού κινήτρου για τη δολοφονία του 20χρονου – Νέα μέτρα για τις εγκληματικές ομάδες

Νοσοκομείο Σερρών: Ηλεκτρονική πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις μέσω Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

17/03/26 10:10 μμ

Νοσοκομείο Σερρών: Ηλεκτρονική πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις μέσω Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

Ανησυχία για το μέλλον των ΔΗΠΕΘΕ; Εκτός διαλόγου η τοπική αυτοδιοίκηση - video

17/03/26 10:04 μμ

Ανησυχία για το μέλλον των ΔΗΠΕΘΕ; Εκτός διαλόγου η τοπική αυτοδιοίκηση – video

4ο Serres Circuit Run: Το μεγάλο δρομικό γεγονός επιστρέφει στις Σέρρες

17/03/26 10:09 μμ

4ο Serres Circuit Run: Το μεγάλο δρομικό γεγονός επιστρέφει στις Σέρρες

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών - video

17/03/26 9:35 μμ

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών – video

Με επιτυχία η αφηγηματική παράσταση «ΛΙΟΓΕΝΝΗΤΕΣ – Γυναικείες μορφές στο μύθο και το παραμύθι»

17/03/26 9:32 μμ

Με επιτυχία η αφηγηματική παράσταση «ΛΙΟΓΕΝΝΗΤΕΣ – Γυναικείες μορφές στο μύθο και το παραμύθι»

Τα σχόλια είναι κλειστά.