Μάικλ Φοξ: Πώς είναι να ζεις με Πάρκινσον εδώ και 33 χρόνια
Date:
Ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Φοξ διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον το 1991, όταν ήταν μόλις 29 ετών. Ο Michael J. Fox ζει με τη νόσο του Πάρκινσον εδώ και τριάντα τρία χρόνια, έχοντας περάσει από πολλά στάδια της ασθένειας, ενώ το Ίδρυμα που φέρει το όνομα του, έχει καταφέρει από το 2000 να χρηματοδότήσει ερευνητικά προγράμματα με πάνω 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Με αφορμή μια νέα φιλανθρωπική συναυλία στον αγώνα κατά του Πάρκινσον, ο Michael J. Fox μίλησε για τη ζωή του με τη νόσο εδώ και πάνω τριάντα χρόνια, αλλά και για τη θερμή υποδοχή του στα φετινά βραβεία BAFTA, όπου άπαντες σηκώθηκαν όρθιοι και τον καταχειροκρότησαν.
Για το χειροκρότημα είπε, ότι «πραγματικά με ξάφνιασε. Μου αρέσει και το εκτιμώ, αλλά το ερμηνεύω κυρίως ως μια αναγνώριση της αποφασιστικότητας που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και ότι όλοι έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουν τα πράγματα. Νομίζω ότι ήταν σαν να λένε, ευχαριστούμε που αντέχεις ακόμα. Κι αυτό το εκτιμώ».
Ο ηθοποιός πρόσθεσε πως νιώθει ότι αποτελεί σύμβολο αισιοδοξίας για τον ακούραστο αγώνα του κατά του Πάρκινσον. «Ο κόσμος θέλει πραγματικά να πιστέψει ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα και με βλέπει ως κάποιον που τα κάνω».
Στην τελετή βράβευσης ο θρυλικός πρωταγωνιστής της ταινίας «Επιστροφή στο Μέλλον» απένειμε το BAFTA Καλύτερης Ταινίας στο «Oppenheimer» του Christopher Nolan. Ο ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή με αναπηρικό αμαξίδιο, άλλά όταν έφτασε στο πόντιουμ σηκώθηκε όρθιος και καταχειροκροτήθηκε, χαρίζοντας στην απονομή μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της.
Ο Μάικλ Φοξ είχε και ο ίδιος μια υποψηφιότητα στα βραβεία, με το ντοκιμαντέρ του «Still: A Michael J Fox Story», όπου αφηγείται την καριέρα του και τις δοκιμασίες που του έφερε η χρόνια πάθησή του.
Μετά από τόσα χρόνια με τη νόσο Πάρκινσον, σχολίασε, «έτσι είναι η ζωή μου και δεν το πολυσκέφτομαι. Το μόνο που σκέφτομαι είναι το τι θα κάνουμε ως κοινότητα να βρούμε μια θεραπεία και να δημιουργήσουμε θεραπευτικά κέντρα, πραγματικά καινοτόμα».
πηγή healthstories.gr