Μάντεψε τι κερδίζεις αν βάλεις στη διατροφή σου αυτά τα 3 μπαχαρικά
Date:
Υπάρχουν κάποια μπαχαρικά της μεσογειακής κουζίνας που, πέρα από γεύση και άρωμα, φαίνεται να κρύβουν και οφέλη για την υγεία σου.
Στο κομμάτι της διατροφής έχουμε σταθεί ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς μεταξύ άλλων η μεσογειακή κουζίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αρώματα και γεύσεις. Δεν θα συναντήσεις ούτε μία συνταγή που να μην περιλαμβάνει στα υλικά της περισσότερα από ένα μπαχαρικά και αρωματικά φυτά.
Οι τροφές αυτές, πέρα από το να κάνουν τα πιάτα μας πιο λαχταριστά, περιλαμβάνουν και συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών τα οποία έχουν οφέλη για την υγεία μας.
Τα μπαχαρικά που στέφθηκαν νικητές
Στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2024 μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, η οποία αξιολόγησε μπαχαρικά και αρωματικά βότανα της μεσογειακής διατροφής, προκειμένου να ελέγξει ποια από αυτά έχουν θετική επίδραση στο γλυκαιμικό προφίλ ασθενών με διαβήτη τύπου 2.
Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τις τροφές που εξετάστηκαν, σημαντικά οφέλη έχουν το τζίντζερ, η κανέλα, το μαύρο κύμινο, ο κουρκουμάς και το σαφράν. Από αυτά, το μαύρο κύμινο, η κανέλα και το τζίντζερ φάνηκε να έχουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα όσον αφορά στη γλυκόζη νηστείας.
Βελτιώνοντας τον γλυκαιμικό έλεγχο
«Η Μεσογειακή Διατροφή είναι το κατεξοχήν διατροφικό πρότυπο για τη διαχείριση και την πρόληψη μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2», ανέφεραν οι συγγραφείς. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που στοχεύει στην αξιολόγηση της επίδρασης αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή στο γλυκαιμικό προφίλ ατόμων με διαβήτη τύπου 2», πρόσθεσαν.
Το εντυπωσιακό είναι ότι από όλες τις τροφές που αναλύθηκαν, το τζίντζερ ήταν το μόνο που σχετίστηκε με σημαντική μείωση σε όλες τις παραμέτρους που εξετάστηκαν: τη γλυκόζη νηστείας, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (η μέτρησή της χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς, στη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη και στον εντοπισμό ασθενών με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου) και τα επίπεδα ινσουλίνης.
πηγή ow.gr