Το masterclass έχει εκπαιδευτικό και διαλεκτικό χαρακτήρα και απευθύνεται κυρίως σε νέους καλλιτέχνες και φοιτητές, αλλά και σε επαγγελματίες

Masterclass με τον Γιώργο Λάνθιμο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Epilogestv

Epilogestv

Με μια φιλμογραφία που έχει επηρεάσει καθοριστικά το σύγχρονο σινεμά, ο διεθνούς κύρους δημιουργός των ταινιών «Dogtooth», «The Lobster», «The Favourite», «Poor Things» και, πρόσφατα, «Bugonia», Γιώργος Λάνθιμος, δίνει ένα masterclass στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2026 στις 16:00, στο πλαίσιο της πρώτης φωτογραφικής του έκθεσης στην Ελλάδα.

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης που αποκαλύπτει πτυχές από όλο το φάσμα της δημιουργικής διαδικασίας: από την αρχική σύλληψη μιας ιδέας και την ανάπτυξη του σεναρίου, μέχρι τη μεταγραφή του σε οπτική αφήγηση. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, εξετάζονται τόσο οι φιλοσοφικές όσο και οι πρακτικές πλευρές της κινηματογραφικής πράξης: η σημασία του χώρου, του χρόνου και του ρυθμού, η συνεργασία με τους ηθοποιούς, η ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου σωματικού και ερμηνευτικού κώδικα, η σχέση σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας, μέσα από τα τρία βασικά στάδια δημιουργίας μιας ταινίας: προετοιμασία, γυρίσματα, μοντάζ και post-production.

Ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στις απαρχές της διαδρομής του και μοιράζεται τις διαδικασίες, τις αμφιβολίες και τις αποφάσεις που έχουν διαμορφώσει το ιδιοσυγκρασιακό κινηματογραφικό του βλέμμα. Τι σημαίνει, τελικά, να έχεις χτίσει μια φιλμογραφία που αναγνωρίζεται ακαριαία από το πρώτο κιόλας πλάνο;

Η τέχνη της φωτογραφίας συνιστά αναπόσπαστο μέρος της συζήτησης, καθώς το masterclass πραγματοποιείται με αφορμή την πρώτη έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου στην Ελλάδα, την έκθεση «Photographs», από τις 7 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Μια πρακτική που ξεκίνησε αρχικά μέσα στα κινηματογραφικά σετ, με εικόνες που λειτουργούν ως «μικρά θραύσματα αφήγησης», όπως τις περιγράφει ο επιμελητής της έκθεσης Michael Mack, σταδιακά, αναπτύχθηκε σε μια αυτόνομη, στοχαστική και διακριτή προσωπική γλώσσα, όπως αποτυπώνεται στην εν εξελίξει σειρά «No Word For Blue», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Το masterclass έχει εκπαιδευτικό και διαλεκτικό χαρακτήρα και απευθύνεται κυρίως σε νέους καλλιτέχνες και φοιτητές, αλλά και σε επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για τη δημιουργική διαδικασία πίσω από ένα κινηματογραφικό έργο.

Το πρώτο μέρος της συζήτησης θα συντονίσει o Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό.

Advertisement
MEGA

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος/ Στέγη Ιδρύματος Ωνάση


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ιαπωνία «αποκαλύπτεται» ως τιμώμενη χώρα στη φετινή 90η ΔΕΘ

23/03/26 9:06 μμ

Η Ιαπωνία «αποκαλύπτεται» ως τιμώμενη χώρα στη φετινή 90η ΔΕΘ

Γκατούζο: «Πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και να "μυριζόμαστε" τον κίνδυνο»

23/03/26 9:05 μμ

Γκατούζο: «Πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και να “μυριζόμαστε” τον κίνδυνο»

Masterclass με τον Γιώργο Λάνθιμο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

23/03/26 9:04 μμ

Masterclass με τον Γιώργο Λάνθιμο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ν. Ανδρουλάκης: «Θα διαμορφωθούν δύο όχθες: Αυτοί που υπηρετούν την πατρίδα, τον λαό και το δημόσιο συμφέρον και αυτοί που μπροστά στην εξουσία και την καρέκλα σιωπούν»

23/03/26 9:04 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: «Θα διαμορφωθούν δύο όχθες: Αυτοί που υπηρετούν την πατρίδα και αυτοί που μπροστά στην εξουσία και την καρέκλα σιωπούν»

Συνάντηση ΥΠΑΑΤ-κτηνοτρόφων Λέσβου: Αποζημίωση για το γάλα που παράγεται από τη στιγμή εφαρμογής των μέτρων

23/03/26 9:03 μμ

Συνάντηση ΥΠΑΑΤ-κτηνοτρόφων Λέσβου: Αποζημίωση για το γάλα που παράγεται από τη στιγμή εφαρμογής των μέτρων

Πακέτο 300 εκατ. ευρώ για τα καύσιμα - Ποιοι και πόσα δικαιούνται

23/03/26 9:02 μμ

Πακέτο 300 εκατ. ευρώ για τα καύσιμα – Ποιοι και πόσα δικαιούνται

Με επιτυχία και ο 2ος αγώνας Πρωταθλήματος Υπερπήδησης Εμποδίων στη Θεσσαλονίκη

23/03/26 9:00 μμ

Με επιτυχία και ο 2ος αγώνας Πρωταθλήματος Υπερπήδησης Εμποδίων στη Θεσσαλονίκη

Μέση Ανατολή: Η καταιγίδα συνεχίζεται στις διεθνείς αγορές

23/03/26 8:59 μμ

Μέση Ανατολή: Η καταιγίδα συνεχίζεται στις διεθνείς αγορές

Η φλόγα της Ελευθερίας άναψε στο Μπουένος Άιρες για την 25η Μαρτίου - Εκδήλωση του Νόστου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής

23/03/26 8:58 μμ

Η φλόγα της Ελευθερίας άναψε στο Μπουένος Άιρες για την 25η Μαρτίου – Εκδήλωση του Νόστου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής

23/03/26 8:57 μμ

Φιέστα ανόδου… ο αήττητος Ηρακλής

23/03/26 8:55 μμ

Ο Αλμέιδα απολύθηκε από τη Σεβίλλη

23/03/26 8:54 μμ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ιράν είχαν «πολύ θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες για τον καθολικό τερματισμό» των εχθροπραξιών