Οι τουρίστες που καταφθάνουν κατά χιλιάδες το καλοκαίρι στη χώρα μας, έχουν φροντίσει από πριν να συλλέξουν τις πληροφορίες για τα αξιοθέατα που θα επισκεφθούν, αλλά και για τα μέρη ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Οι τουρίστες που καταφθάνουν κατά χιλιάδες το καλοκαίρι στη χώρα μας, έχουν φροντίσει από πριν να συλλέξουν τις πληροφορίες για τα αξιοθέατα που θα επισκεφθούν, αλλά και για τα μέρη που θα γευματίσουν. Χάρη στους μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου της Πάτμου θα μπορούν να έχουν και άλλες πληροφορίες, με την ευχή να μείνουν …αχρείαστες.

Advertisement
 

Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Junior Achievement Greece, τα παιδιά δημιούργησαν μια εικονική μαθητική επιχείρηση, ώστε οι τουρίστες να έχουν στα χέρια τους έναν πλήρη οδηγό με πληροφορίες για πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Έτσι, από το κινητό ή το tablet τους, θα μπορούν να βρουν οτιδήποτε αφορά σε θέματα υγείας: από το πιο κοντινό νοσοκομείο μέχρι τη θέση όπου είναι εγκατεστημένοι απινιδωτές.

«Η εικονική επιχείρηση “Life Saver” του Γυμνασίου Πάτμου λύνει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στον τομέα του τουρισμού, αυτό της ασφάλειας και της υγείας εκατομμυρίων τουριστών, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας», σημειώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπεύθυνη καθηγήτρια του τμήματος Αργυρώ Γιαμαίου, η οποία συντόνισε την ομάδα και ήταν μαζί με τους μαθητές σε κάθε βήμα τους: από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της.

«Η ομάδα μας δημιούργησε μια εφαρμογή που θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους τουρίστες, ώστε να τους διευκολύνει σε περίπτωση ανάγκης για πρώτες βοήθειες, κατά τη διαμονή τους στη χώρα μας. Η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες για νοσοκομεία, γιατρούς, φαρμακεία καθώς και άλλες χρήσιμες οδηγίες ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται ο κάθε τουρίστας», εξηγεί η κ. Γιαμαίου.

Με το που θα …πατούν το πόδι τους οι τουρίστες στη χώρα μας θα έρχεται ενημέρωση στα κινητά τους ότι έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν το «Life Saver». Η εφαρμογή, εκτός από καινοτόμα και χρήσιμη, είναι εύχρηστη και απλή και απευθύνεται σε μεγάλο αριθμό τουριστών, με όλες τις πληροφορίες στα ελληνικά και αγγλικά, ενώ σύντομα θα υπάρχει ο ψηφιακός χάρτης υγείας και σε άλλες γλώσσες, όπως λένε οι μαθητές.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη ιδέα ήταν η καθημερινότητα των παιδιών, καθώς ζουν σε μια περιοχή χωρίς νοσοκομείο. Εντόπισαν λοιπόν την ανάγκη να υπάρχει συνεχής πρόσβαση σε δομές υγείας οπότε αποφάσισαν να χαρτογραφήσουν τις δομές της χώρας μας, ξεκινώντας από τα Δωδεκάνησα και με στόχο να επεκτείνουν την καταγραφή. Μάλιστα, τα σχέδια των μαθητών για την επιχείρησή τους είναι μεγάλα, αφού σκοπεύουν να συνεργαστούν με μεγάλες αεροπορικές ακτοπλοϊκές εταιρείες και όποιους σχετίζονται με το κομμάτι του τουρισμού.

«Ένα μικρό σχολείο λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μέντορας των μαθητών Mάρκος Βερέμης, πρόεδρος του JA Greece- πρόεδρος Upstream – Partner BigPi Ventures – συμπρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας ΣΕΒ, που στο πλαίσιο του νέου θεσμού Inspiring Mentoring, βρίσκεται εκεί για να εμπνεύσει τους μαθητές να ενδυναμώσουν την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τη δική τους «επιχείρηση».

Advertisement
ΔΕΗ

«Εντυπωσιάστηκα με την ποιότητα και τη θέληση των μαθητών, όπως και την αφοσίωση της καθηγήτριάς τους. Η ιδέα του “Life Saver” είναι απλή, αλλά βασική για την υγεία των επισκεπτών στην χώρα μας. Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως η Εικονική Επιχείρηση του Junior Achievement, ανοίγει νέους δρόμους στο μυαλό των παιδιών και συμπληρώνει βιωματικά στοιχεία που λείπουν από την βασική εκπαίδευση», δήλωσε, σημειώνοντας ότι δουλεύοντας με αυτά τα παιδιά έμαθε απ’ αυτά κι εκείνα έμαθαν από τον ίδιο πάρα πολλά πράγματα.

Advertisement

Το συγκεκριμένο σχολείο δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στον διαγωνισμό. Πέρυσι έλαβε μέρος και εντυπωσίασε με την ιδέα δημιουργίας εξωλέμβιας μηχανής με τη χρήση ηλιακής ενέργειας.

Το βίντεο των μαθητών του γυμνασίου της Πάτμου είναι διαθέσιμο στο: https://www.youtube.com/watch?v=g5Dhd1hTvQw

Αναστασία Τελιανίδου

*Το βίντεο και τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γιαμαίου

**Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι media partner του Junior Achievement Greece


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

04/10/25 12:07 πμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο