9.9 C
Serres

Μαύρη Σελήνη 2020: Τι είναι και τι βλέπουμε απόψε στον ουρανό

Date:

Η ευθυγράμμιση του ήλιου, του φεγγαριού και της Γης αφήνει την περιοχή του φεγγαριού που βλέπει στη Γη στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται το λευκό φως της σελήνης.

 

Η Νέα Σελήνη εμφανίζεται στον ουρανό περίπου κάθε 29,5 ημέρες, στην αρχή και το τέλος του μηνιαίου σεληνιακού κύκλου. Η Μαύρη Σελήνη, ωστόσο, είναι πολύ πιο σπάνια και εμφανίζονται μόνο κάθε 33 μήνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το σπάνιο αυτό φαινόμενο πρόκειται να πραγματοποιηθεί απόψε.

 

Τι είναι η Μαύρη σελήνη

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποιος κοινά αποδεκτός ορισμός για την Μαύρη Σελήνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μαύρη σελήνη λέγεται η δεύτερη εμφάνιση νέου φεγγαριού μέσα σε έναν μήνα. Κάποιοι λένε έτσι την τρίτη νέα σελήνη σε μια εποχή τεσσάρων νέων φεγγαριών. Κάθε εποχή συνήθως έχει τρία νέα φεγγάρια αλλά ένα τέταρτο συμβαίνει περίπου κάθε 33 μήνες.






Η Μαύρη σελήνη αναφέρεται επίσης σε μήνα που δεν έχει νέα φεγγάρια. Αυτό συμβαίνει κάθε 19 χρόνια και μπορεί να γίνει μόνο τον Φεβρουάριο, επειδή έχει λιγότερες μέρες από έναν σεληνιακό μήνα.

Τι βλέπουμε απόψε

Δυστυχώς, τα νέα φεγγάρια είναι αόρατα με γυμνό μάτι. Η ευθυγράμμιση του ήλιου, του φεγγαριού και της Γης αφήνει την περιοχή του φεγγαριού που βλέπει στη Γη στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται το λευκό φως της σελήνης.

Τα νέα φεγγάρια, επίσης, ανυψώνονται και κινούνται ταυτόχρονα με τον ήλιο, φέρνοντάς τα πολύ κοντά στην αντανάκλασή του. Μετά όμως από το φαινόμενο αυτό, το φεγγάρι γίνεται ξανά ορατό την επόμενη μέρα.

πηγή news247.gr

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΜαύρη Σελήνη 2020: Τι είναι και τι βλέπουμε απόψε στον ουρανό

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υψηλή πίεση, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και κάπνισμα παράγοντες κινδύνου για πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός (κολπική...

Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβήτη – Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο...

Καβάλα: Ιχνηλατώντας το Γκαβόχελο στα Τενάγη Φιλίππων, ένα είδος με ιστορία 360 εκατ. ετών

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παράγοντας κινδύνου για τον αυτισμό

Η περιβαλλοντική έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά τη διάρκεια...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα