Σε πολλές χώρες τα τζαμιά έχουν κλείσει, σε άλλες αψήφησαν τους περιορισμούς     Εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο παραμένουν σε lockdown, μην μπορώντας να πάνε στο τζαμί ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε πολλές χώρες τα τζαμιά έχουν κλείσει, σε άλλες αψήφησαν τους περιορισμούς

 

 

Εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο παραμένουν σε lockdown, μην μπορώντας να πάνε στο τζαμί και να συμμετάσχουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, λόγω κορονοϊού.

Ωστόσο σήμερα αρχίζει σήμερα, μετά το χριστιανικό και το εβραϊκό Πάσχα, το Ραμαζάνι, ένας μήνας λατρείας και προσευχής.

Η πανδημία έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 186.000 θανάτους, από τους οποίους σχεδόν τα δύο τρίτα στην Ευρώπη και σχεδόν 50.000 στις ΗΠΑ, το νέο μέτωπο της πανδημίας.

 

Η Σαουδική Αραβία, στην οποία βρίσκονται οι δύο κυριότεροι ιεροί τόποι του ισλάμ, καθώς και οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες -μεταξύ των οποίων η Συρία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν- ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη του Ραμαζανιού.

Ο μήνας της νηστείας, στη διάρκεια του οποίου οι πιστοί οφείλουν να μην τρώνε και να μην πίνουν από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ηλίου, είναι παραδοσιακά μια περίοδος κατά την οποία οι πιστοί μοιράζονται αυτά που έχουν και συναθροίζονται σε πνεύμα συντροφικότητας. Είναι επίσης ένας μήνας προσευχών και θρησκευτικής ευλάβειας, στη διάρκεια του οποίου οι μουσουλμάνοι συρρέουν στα τζαμιά, κυρίως τη νύχτα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Εξαιτίας του κορονοϊού, το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία μετά τη δύση του ήλιου, το ιφτάρ, θα γίνεται μόνο στο σπίτι, αν και κανονικά δίνει την ευκαιρία στους πιστούς να συγκεντρώνονται γύρω από μεγάλα τραπέζια με τη διευρυμένη οικογένειά τους ή μεταξύ φίλων. Η βραδινή προσευχή, που το έθιμο θέλει να πηγαίνει κανείς να την κάνει στο τζαμί μετά το γεύμα, θα γίνεται επίσης στο σπίτι.

 

Στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική ή στην Ασία, πολλές μουσουλμανικές χώρες έκλεισαν τα τζαμιά και απαγόρευσαν τις νυκτερινές συγκεντρώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι περιορισμοί αυτοί υποστηρίζονται από τις θρησκευτικές αρχές. Και εφαρμόζονται εξάλλου πλήρως στις μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν στην Ευρώπη και εξακολουθούν να τελούν εν μέρει υπό αυστηρούς περιορισμούς.

Στην Ιερουσαλήμ, το τζαμί Αλ-Άκσα, ο τρίτος πιο ιερός τόπος του ισλάμ, ήταν σήμερα άδειο.

 

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε «συντετριμμένος που ο ιερός μήνας φθάνει σε συνθήκες που μας εμποδίζουν να προσευχόμαστε μέσα στα τζαμιά».

Advertisement
MEGA

«Αυτό το Ραμαζάνι είναι πολύ διαφορετικό, απλά δεν είναι γιορταστικό. Ο κόσμος είναι πλέον διαφορετικός» λέει εκφράζοντας τη λύπη της η Φίτρια Φαμέλα, μια νοικοκυρά στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Φέτος «θα περάσουμε το Ραμαζάνι κατ’ ιδίαν, μακριά ο ένας από τον άλλον και μακριά από τα τζαμιά» συνοψίζει Αλβανός αξιωματούχος.

 Στην Ασία εντούτοις, θρησκευτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σεβαστούν αυτούς τους περιορισμούς: στο Μπανγκλαντές, στο Πακιστάν ή στη συντηρητική περιφέρεια του Ατσέχ στην Ινδονησία, όπου χιλιάδες πιστοί παρευρέθηκαν χθες, Πέμπτη, στη βραδινή προσευχή στο μεγαλύτερο τζαμί της πρωτεύουσας, το Μπάντα Ατσέχ.

Στον Νίγηρα, η έλευση του Ραμαζανιού δημιουργεί φόβους για αναζωπύρωση της βίας σ’ αυτή την αφρικανική χώρα, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις κατά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της απαγόρευσης της ομαδικής προσευχής. “Δεν μπορούσαμε να προσευχόμαστε τις Παρασκευές και θέλουν επιπλέον να μας εμποδίσουν να προσευχόμαστε στη διάρκεια του ευλογημένου μήνα του Ραμαζανιού; Αυτό δεν θα γίνει!”, εξεγείρεται η Χάτζια Αϊσά, μια νοικοκυρά σε λαϊκή συνοικία της πρωτεύουσας Νιαμέι.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα