11 C
Serres

Με περιοριστικά μέτρα αρχίζει σήμερα το Ραμαζάνι (φωτο)

Date:

Σε πολλές χώρες τα τζαμιά έχουν κλείσει, σε άλλες αψήφησαν τους περιορισμούς

 

 

Εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο παραμένουν σε lockdown, μην μπορώντας να πάνε στο τζαμί και να συμμετάσχουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, λόγω κορονοϊού.

Ωστόσο σήμερα αρχίζει σήμερα, μετά το χριστιανικό και το εβραϊκό Πάσχα, το Ραμαζάνι, ένας μήνας λατρείας και προσευχής.

Η πανδημία έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 186.000 θανάτους, από τους οποίους σχεδόν τα δύο τρίτα στην Ευρώπη και σχεδόν 50.000 στις ΗΠΑ, το νέο μέτωπο της πανδημίας.

 

Η Σαουδική Αραβία, στην οποία βρίσκονται οι δύο κυριότεροι ιεροί τόποι του ισλάμ, καθώς και οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες -μεταξύ των οποίων η Συρία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν- ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη του Ραμαζανιού.

Ο μήνας της νηστείας, στη διάρκεια του οποίου οι πιστοί οφείλουν να μην τρώνε και να μην πίνουν από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ηλίου, είναι παραδοσιακά μια περίοδος κατά την οποία οι πιστοί μοιράζονται αυτά που έχουν και συναθροίζονται σε πνεύμα συντροφικότητας. Είναι επίσης ένας μήνας προσευχών και θρησκευτικής ευλάβειας, στη διάρκεια του οποίου οι μουσουλμάνοι συρρέουν στα τζαμιά, κυρίως τη νύχτα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Εξαιτίας του κορονοϊού, το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία μετά τη δύση του ήλιου, το ιφτάρ, θα γίνεται μόνο στο σπίτι, αν και κανονικά δίνει την ευκαιρία στους πιστούς να συγκεντρώνονται γύρω από μεγάλα τραπέζια με τη διευρυμένη οικογένειά τους ή μεταξύ φίλων. Η βραδινή προσευχή, που το έθιμο θέλει να πηγαίνει κανείς να την κάνει στο τζαμί μετά το γεύμα, θα γίνεται επίσης στο σπίτι.

 

Στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική ή στην Ασία, πολλές μουσουλμανικές χώρες έκλεισαν τα τζαμιά και απαγόρευσαν τις νυκτερινές συγκεντρώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι περιορισμοί αυτοί υποστηρίζονται από τις θρησκευτικές αρχές. Και εφαρμόζονται εξάλλου πλήρως στις μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν στην Ευρώπη και εξακολουθούν να τελούν εν μέρει υπό αυστηρούς περιορισμούς.






Στην Ιερουσαλήμ, το τζαμί Αλ-Άκσα, ο τρίτος πιο ιερός τόπος του ισλάμ, ήταν σήμερα άδειο.

 

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε «συντετριμμένος που ο ιερός μήνας φθάνει σε συνθήκες που μας εμποδίζουν να προσευχόμαστε μέσα στα τζαμιά».

«Αυτό το Ραμαζάνι είναι πολύ διαφορετικό, απλά δεν είναι γιορταστικό. Ο κόσμος είναι πλέον διαφορετικός» λέει εκφράζοντας τη λύπη της η Φίτρια Φαμέλα, μια νοικοκυρά στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Φέτος «θα περάσουμε το Ραμαζάνι κατ’ ιδίαν, μακριά ο ένας από τον άλλον και μακριά από τα τζαμιά» συνοψίζει Αλβανός αξιωματούχος.

 Στην Ασία εντούτοις, θρησκευτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σεβαστούν αυτούς τους περιορισμούς: στο Μπανγκλαντές, στο Πακιστάν ή στη συντηρητική περιφέρεια του Ατσέχ στην Ινδονησία, όπου χιλιάδες πιστοί παρευρέθηκαν χθες, Πέμπτη, στη βραδινή προσευχή στο μεγαλύτερο τζαμί της πρωτεύουσας, το Μπάντα Ατσέχ.

Στον Νίγηρα, η έλευση του Ραμαζανιού δημιουργεί φόβους για αναζωπύρωση της βίας σ’ αυτή την αφρικανική χώρα, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις κατά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της απαγόρευσης της ομαδικής προσευχής. “Δεν μπορούσαμε να προσευχόμαστε τις Παρασκευές και θέλουν επιπλέον να μας εμποδίσουν να προσευχόμαστε στη διάρκεια του ευλογημένου μήνα του Ραμαζανιού; Αυτό δεν θα γίνει!”, εξεγείρεται η Χάτζια Αϊσά, μια νοικοκυρά σε λαϊκή συνοικία της πρωτεύουσας Νιαμέι.

Ραμαζάνι1 26 Ραμαζάνι2 24 Ραμαζάνι3 19 Ραμαζάνι4 17

 

 

ΚόσμοςΜε περιοριστικά μέτρα αρχίζει σήμερα το Ραμαζάνι (φωτο)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο στα Νησιά Σολομώντα στον Ειρηνικό

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο,...

Ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο – Συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπάιντεν

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Αν και...

Ο Τραμπ επέλεξε για υπουργό Εξωτερικών τον Μάρκο Ρούμπιο

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα...

Μαρίν Λε Πεν: Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, φυλάκιση και πρόστιμο 300.000 ευρώ πρότεινε η γαλλική εισαγγελία

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία! Η εισαγγελία της χώρας πρότεινε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα