Date:
Η προσπάθεια αποσυμφόρησης των προσφυγικών κέντρων φιλοξενίας στην Κεντρική Μακεδονία ξεκίνησε, αλλά όχι χωρίς προβλήματα.
Τα επεισόδια που ξέσπασαν στα Διαβατά –ομάδα Κούρδων που είχαν μεταφερθεί πριν από δυο μέρες στο Βαγιοχώρι και ζητούσαν να μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα μαζί και μια παρεξήγηση με Ιρανό– ήταν τα χειρότερα του τελευταίου διαστήματος καθώς πολιορκήθηκε το κέντρο διοίκησης και η κατάσταση ηρέμησε μόνο με την επέμβαση των ΜΑΤ, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ είχαν αποχωρήσει προληπτικά και ένας τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.
Συνολικά στο Βαγιοχώρι μεταφέρθηκαν 300 άτομα, ωστόσο η αίσθηση του αποκομμένου χώρου από τον αστικό ιστό δεν φαίνεται να λειτουργεί και τόσο ενθαρρυντικά για όσους βρίσκονται εκεί. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι ένα μεγάλο ερώτημα, η απάντηση του οποίου κρίνει την έναρξη της προσπάθειας αποσυμφόρησης των Διαβατών στα οποία ο αριθμός των προσφύγων άγγιξε τα 2.000 άτομα.
Ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος και Ηπείρου του υπουργείου, Νίκος Ράγκος, ενημέρωσε χθες τους δημάρχους και τα στελέχη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ) για το πρόγραμμα αποσυμφόρησης του υπουργείου για Διαβατά και Λαγκαδίκια, ενώ, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», δήλωσε την αποφασιστικότητα του υπουργείου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί, τονίζοντας ότι εξηγήθηκαν στους πρόσφυγες οι δυσκολίες να πραγματοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Εκτός πάντως από τους 300 που μεταφέρθηκαν στο Βαγιοχώρι, άλλα 109 άτομα επίσης από τα Διαβατά μεταφέρθηκαν στην έκτακτη δομή της Νέας Καβάλας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως δήλωσε ο κ. Ράγκος, σκοπεύει «να αποσυμφορηθούν οι δήμοι και γενικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», η οποία έχει δεχτεί πολύ κόσμο, καθώς γεωγραφικά βρίσκεται στο επίκεντρο.
Αυτό θα γίνει με τις επεκτάσεις των υπαρχόντων κέντρων φιλοξενίας σε περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εργασίες έχουν ξεκινήσει ήδη σε Κατσικά, Φιλιππιάδα, Κουτσόχερο και Αλεξάνδρεια.
Σε οργανωμένες δομές της Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα βρίσκονται 5.077 άτομα, ενώ 8.400 φιλοξενούνται σε Θεσσαλία, Ηπειρο, Πρέβεζα και Εβρο.
Σύμφωνα με τον κ. Ράγκο, 651 άτομα φιλοξενούνται στις Σέρρες, 583 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 782 στην Αλεξάνδρεια, στη Βέροια 300, στα Λαγκαδίκια 682 άτομα, στα Διαβατά (πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου) 1.614 άτομα, στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης 260 και στην Κάτω Μηλιά Πιερίας 325 άτομα.
Απαντώντας για τις προσφυγικές ροές, ο κ. Ράγκος εκτίμησε ότι «η περίοδος του καλοκαιριού έχει πάντα μια αυξητική τάση λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, και αυτό το βλέπουμε ειδικά στα νησιά που έχουν τώρα αύξηση των ροών». Παράλληλα, η ροή από τον Εβρο, που είχε αυξηθεί τον Απρίλιο, σήμερα δεν συνεχίζεται.
Η ΠΕΔ/ΚΜ, διά του προέδρου της Λάζαρου Κυρίζογλου, ζήτησε άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα για να λάβει απαντήσεις αναφορικά με τις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και πώς μπορεί σε αυτό να συμβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βασική γραμμή «να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κατά τρόπο ισομερούς ανάληψης και ευθύνης, βάρους και κατανομής σε όλη την ελληνική επικράτεια».
Ισομερή κατανομή των προσφύγων ζήτησε από την πλευρά του και ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Χάρης Αηδονόπουλος.