Ανακυκλώνοντας κερδίζεις. Πώς; Με το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που ξεκινά σε πέντε δήμους έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Οσοι επιλέγουν να ανακυκλώνουν στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» που ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ανακυκλώνοντας κερδίζεις. Πώς; Με το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που ξεκινά σε πέντε δήμους έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Οσοι επιλέγουν να ανακυκλώνουν στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης στην περιφέρεια Αττικής, αλλά και στο Ναύπλιο, στα Ιωάννινα και στην Άνδρο θα κερδίζουν τρία λεπτά για κάθε συσκευασία από χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή άλλο μέταλλο και πλαστικό που θα απορρίπτουν στους ειδικούς κάδους. Ή αλλιώς 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες, ποσό που θα δίνεται σε κουπόνι το οποίο στη συνέχεια οι πολίτες που ανακυκλώνουν θα μπορούν να εξαργυρώνουν σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ. Σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν από 10 σπιτάκια ανακύκλωσης σε κάθε έναν από τους πέντε δήμους -Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα, Άνδρος και Ναύπλιο- που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

 

 

Ήδη, ένα σπιτάκι της ανακύκλωσης έχει τοποθετηθεί στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 33. Το «σπιτάκι» δεν συγκεντρώνει απλώς τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλά τις επεξεργάζεται επί τόπου. Ειδικός κόφτης τεμαχίζει τα πλαστικά μπουκάλια, άλλο μηχάνημα συμπιέζει το αλουμίνιο, κι άλλο θρυμματίζει το γυαλί.

Το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι οι ποσότητες που θα ανακυκλώνονται στα σπιτάκια στη συνέχεια θα αξιοποιούνται αμέσως ως καθαρά υλικά και θα διατίθενται εκ νέου στην παραγωγή. Και επιπλέον, οι πολίτες που θα μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στα σπιτάκια της ανακύκλωσης θα έχουν όφελος από την πρώτη στιγμή, αφού θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα ευρώ της ανταμοιβής με προϊόντα που θα επιλέγουν από τα σούπερ μάρκετ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Η πρωτοβουλία είναι σημαντική διότι θα εκτρέψει τις συσκευασίες από τα κοινά απορρίμματα, παράγοντας καθαρά υλικά τα οποία θα διατεθούν άμεσα στην αγορά. Είναι επίσης σημαντικό που το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο θα πιστοποιήσει τις συλλεγόμενες ποσότητες και θα κάνει την αποτίμηση του συνολικού οφέλους από τη χωριστή διαλογή και διάθεση, με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, επεξεργασίας των υλικών στην πηγή, με μείωση του όγκου τους στο σημείο συλλογής και διαλογής» δήλωσε ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα υλικά που θα συγκεντρώνονται στα σπιτάκια της ανακύκλωσης θα πήγαιναν στη Φυλή και στους υπόλοιπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων -επισημαίνεται ότι η Άνδρος δεν έχει καν ΧΥΤΑ-, ενώ οι δήμοι θα πλήρωναν τέλος εισόδου περίπου €45 για κάθε τόνο σκουπιδιών που απορρίπτεται,τέλος το οποίο θα αυξηθεί στα €70 ο τόνος από 1/1/2020 και βέβαια το κόστος αυτό θα πρέπει να μετακυληθεί στους δημότες.

Το νέο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών του υπουργείου Εσωτερικών – που προοδευτικά θα επεκταθεί στην Περιφέρεια Αττικής – αναμένεται να επιμηκυνθεί και η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ της Φυλής που είναι απαραίτητη μέχρις ότου εξευρεθούν νέοι τρόποι διαχείρισης και προχωρήσουν κάποιες νέες μονάδες, λχ. αναερόβιας χώνεψης για παραγωγή βιοαερίου και καλής ποιότητας κομπόστ απο τα βιοαπόβλητα.

Advertisement
MEGA

Το παράδειγμα για επέκταση για βελτίωση των μεθόδων ανακύκλωσης έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εγκατάσταση χωριστών κάδων για τα τέσσερα ρεύματα (πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί) στο Μέγαρο Μαξίμου. Δείτε το μήνυμα που ανέβασε στο Twitter ο Πρωθυπουργός:

«Σε μια συμβολική κίνηση, αρχίσαμε με εμάς: Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη εγκατασταθεί κάδοι διαλογής ανακυκλώσιμου υλικού. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στις γειτονιές μας, στα σπίτια μας. Αυτό θα ειναι τελικά προς όφελος όλης της κοινωνίας».

Πηγή aftodioikisi.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα - Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο

22/02/26 8:44 πμ

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα – Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;