Την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Ινδία εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Dr. Subrahmanyam ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Ινδία εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Dr. Subrahmanyam Jaishankar επιβεβαιώνοντας το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Advertisement
 

 
 Η συνάντηση άρχισε με τον ακόλουθο διάλογο:

 
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είχαμε την τελευταία συνάντηση των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Επέστρεψα αργά χθες το απόγευμα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας καλωσορίζουμε. Πιστεύω ότι είναι μια πραγματική ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μπορούμε να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Όπως σας είπε ο Υπουργός, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση μας με την Ινδία. Πιστεύω ότι είναι μια σχέση που δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στο παρελθόν, κάτι που αυξάνει τις προσδοκίες για το μέλλον.

Αλλά η Ινδία είναι μια χώρα που έχω επισκεφτεί προσωπικά πολλές φορές. Έχω τον υψηλότερο θαυμασμό για τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Φυσικά, μιλάμε για δύο χώρες που έχουν πολιτισμούς με ιστορική διαδρομή πολλών αιώνων. Και επίσης, όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, η Ελλάδα θα ήταν το φυσικό σημείο εισόδου για τις ινδικές επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά. Άρα υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε. Και πάλι, καλώς ήλθατε.

Με χαροποιεί επίσης ιδιαίτερα ότι θα κάνετε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Mahatma Gandhi. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, με δεδομένη τη σημαντική επιρροή που είχε και εδώ, στην Ελλάδα.

*Dr. Subrahmanyam Jaishankar*: Ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Καταρχάς σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Modi. Και αποτελεί ξεχωριστό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ στη διακοσιοστή επέτειο της ανεξαρτησίας σας. Είναι λοιπόν μια δήλωση στήριξης, αλληλεγγύης, φιλίας με την Ελλάδα. Αρχίσαμε χθες τις συζητήσεις μας και συμφωνώ μαζί σας ότι έχουμε μια πολύ καλή σχέση, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι μια φιλόδοξη σχέση. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε.

Ένα μέρος είναι, ασφαλώς, η διμερής, φυσική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Πιστεύω, ωστόσο, ότι ένα ευρύτερο πλαίσιο πηγάζει επίσης από το γεγονός ότι η σχέση μας με την ΕΕ, στο σύνολό της προοδεύει. Και είστε ένα πολύ σημαντικό κράτος-μέλος, με επιρροή, θα έλεγα, ώστε να μας υποστηρίξετε εντός της ΕΕ. Ωστόσο, είστε επίσης, από πολλές απόψεις, ένα σημείο συνάντησης μεταξύ πολλών από τις σχέσεις μας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία αφενός και την ΕΕ αφετέρου.

 
Έχουμε έντονο ενδιαφέρον για τον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή. Εξετάζοντας λοιπόν όλα αυτά στρατηγικά θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλές, πολλές πτυχές σε αυτή τη σχέση που πρέπει να διερευνήσουμε πιο αποτελεσματικά και ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό”.

Advertisement
Babis

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η προοπτική εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Συνεργασίας, σε τομέα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που οι δύο χώρες θα επιλέξουν, που θα προσδώσει νέα ώθηση στις ήδη άριστες διμερείς σχέσεις ενώ ανακοινώθηκε η προσχώρηση της Ελλάδας στον Οργανισμό της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, που αποτελεί ινδική πρωτοβουλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά της πρωτοβουλίας αυτής στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία που αποδίδουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ινδία σε θέματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τρέχουσα θητεία της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μη μόνιμο μέλος, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η συμμετοχή της μεγάλης αυτής σύγχρονης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων του Οργανισμού, τονίζοντας, παράλληλα, την υποψηφιότητα της χώρας μας για την περίοδο 2025-2026. 

Τονίστηκε επίσης ότι η πολιτιστική συνεργασία συνιστά σημαντική παράμετρο των διμερών σχέσεων, με έμφαση σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ υπογραμμίστηκε η παρουσία των δύο χωρών στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της ινδικής πρότασης να τοποθετηθεί ανδριάντας του Μαχάτμα Γκάντι μπροστά από το κτίριο της Ινδικής Πρεσβείας. Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Ινδός ΥΠΕΞ κατά την εδώ επίσκεψή του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, Dr. Subrahmanyam Jaishankar, είναι η πρώτη στη χώρα μας και πραγματοποιείται λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ινδίας, όπου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κατά την οποία τονίστηκε η σημασία την οποία αποδίδει η Ευρώπη στην εταιρική σχέση με την Ινδία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πως να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιό σου για να κοιμάσαι καλύτερα

15/11/25 9:44 πμ

Πως να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιό σου για να κοιμάσαι καλύτερα

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Νεκρή 70χρονη γυναίκα που έπεσε σε σηπτική δεξαμενή

15/11/25 9:49 πμ

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Νεκρή 70χρονη γυναίκα που έπεσε σε δεξαμενή

Ο οδηγός για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από την αγορά

15/11/25 9:42 πμ

Ο οδηγός για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από την αγορά

Τι είναι η μέθοδος Heimlich (Χάιμλιχ) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

15/11/25 9:39 πμ

Τι είναι η μέθοδος Χάιμλιχ (Heimlich) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

Οι γονείς του Φανούρη Καργάκη: Του είχαν στήσει ενέδρα – Δεν ανταποδώσαμε τους πυροβολισμούς

15/11/25 9:37 πμ

Οι γονείς του Φανούρη Καργάκη: Του είχαν στήσει ενέδρα – Δεν ανταποδώσαμε τους πυροβολισμούς

Θεσσαλονικιός ο 22χρονος που πνίγηκε από μπέργκερ – Ναυαγοσώστης του έδωσε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ

15/11/25 9:30 πμ

Θεσσαλονικιός ο 22χρονος που πνίγηκε από μπέργκερ – Ναυαγοσώστης του έδωσε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ

Λεωφορείο που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εξετράπη στην Εθνική Οδό – Πέντε επιβάτες και ο οδηγός τραυματίστηκαν

15/11/25 9:20 πμ

Λεωφορείο που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εξετράπη στην Εθνική Οδό – 5 επιβάτες και ο οδηγός τραυματίστηκαν

Κ. Γκιλφόιλ: Προσδεθείτε, έρχονται πολλές νέες ελληνοαμερικανικές συνεργασίες

15/11/25 8:46 πμ

Κ. Γκιλφόιλ: Προσδεθείτε, έρχονται πολλές νέες ελληνοαμερικανικές συνεργασίες

Το αρχοντικό των Μπενιζέλων

15/11/25 8:41 πμ

Το αρχοντικό των Μπενιζέλων

Ο ελληνικός τουρισμός στο διαδίκτυο: Κρίσιμη για το «όνομα» και τη βιωσιμότητα του η ενίσχυση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας

15/11/25 8:33 πμ

Ο ελληνικός τουρισμός στο διαδίκτυο: Κρίσιμη για το «όνομα» και τη βιωσιμότητα του η ενίσχυση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας

Από την απαξίωση στην αναγέννηση: Αμυντική βιομηχανία και ναυπηγεία ως νέο αφήγημα για την ελληνική βιομηχανία

15/11/25 8:28 πμ

Από την απαξίωση στην αναγέννηση: Αμυντική βιομηχανία και ναυπηγεία ως νέο αφήγημα για την ελληνική βιομηχανία

Φιλικότερος ο εξωδικαστικός μηχανισμός - Πώς διασώζονται με 5 κινήσεις οι οφειλέτες

15/11/25 8:21 πμ

Φιλικότερος ο εξωδικαστικός μηχανισμός – Πώς διασώζονται με 5 κινήσεις οι οφειλέτες