«Θεσμοθέτηση του αμετάθετου των Στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τα 25 έτη υπηρεσίας», είναι το θέμα αναφοράς που κατέθεσε προς τον υπουργό Άμυνας, ο Αναστάσης Μεγαλομύστακας.   Παρακαλούμε για την ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Θεσμοθέτηση του αμετάθετου των Στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τα 25 έτη υπηρεσίας», είναι το θέμα αναφοράς που κατέθεσε προς τον υπουργό Άμυνας, ο Αναστάσης Μεγαλομύστακας.

 

Παρακαλούμε για την τοποθέτηση – απάντηση και τις σχετικές ενέργειές σας επί της προτάσεως της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ) σύμφωνα με την οποία, μετά τη συμπλήρωση 25ετούς συνολικής υπηρεσίας τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να μετατίθενται κατά προτεραιότητα στον τόπο πρώτης δηλωθείσας προτίμησής τους, με δυνατότητα αδιάλειπτης παραμονής μέχρι την αποστρατεία τους, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτόν εδρεύει στρατιωτική Μονάδα-Υπηρεσία-Κατάστημα οποιουδήποτε Κλάδου των Ε.Δ., διαφορετικά σε τόπο που απέχει σε απόσταση μικρότερη ή ίση των 60 χιλιομέτρων από αυτών, ανεξαρτήτως της περιφερειακής ενότητας του τόπου προτίμησης, υποβάλλοντας το αίτημα για το εν λόγω αναφερόμενο ζήτημα, αναφέρει ο Σερραίος βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων.

 

Στις προτάσεις της, η Ένωση Στρατιωτικών Π.Ε. Σερρών αναφέρει:

Οι υπηρετούντες στις Ε.Δ. δεν αποτελούν πολιτικούς, αλλά στρατιωτικούς υπαλλήλους και επιβαρύνονται με αυξημένες υπηρεσιακές και εξωυπηρεσιακές υποχρεώσεις καθώς και με γενικούς και ειδικούς περιορισμούς. Το μέτρο της μεταθετικότητας μέχρι τα 25 έτη πρέπει να λειτουργήσει ανταποδοτικά λόγω της πρόσθετης επιβάρυνσης (40 έτη) και της αυξανόμενης σωματικής και ψυχικής επιβάρυνσης στο απαιτητικό στρατιωτικό περιβάλλον.

Η εφαρμογή του μέτρου θα προσδώσει:

α. Περιστολή έμμεσου οικονομικού κόστους.

β. Σμίκρυνση άμεσου οικονομικού κόστους.

γ. Αύξηση άμεσης παραγωγικότητας.

δ. Άνοδο έμμεσης παραγωγικότητας.

Σε κάθε περίπτωση κατά το άρθρο 4 του Συντάγματος οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου έχοντας ίσες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα με τους λοιπούς πολιτικούς υπαλλήλους.

Μετά τα παραπάνω προτείνεται μετά τη συμπλήρωση 25ετούς συνολικής υπηρεσίας το στέλεχος να μετατίθεται κατά προτεραιότητα στον τόπο πρώτης δηλωθείσας προτίμησής του, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτόν εδρεύει στρατιωτική Μονάδα-Υπηρεσία οποιουδήποτε Κλάδου των Ε.Δ., διαφορετικά σε τόπο που απέχει σε απόσταση μικρότερη ή ίση των 80 χιλιομέτρων από αυτών, ανεξαρτήτως της περιφερειακής ενότητας του τόπου προτίμησης.

Η αποστρατευτική μετάθεση να συντελείται βάσει βαθμού και σε αναπροσαρμοζόμενους Πίνακες Οργάνωσης & Υλικού (ΠΟΥ), οποίοι να στελεχώνονται από προσωπικό δύο «ταχυτήτων-δεξαμενών». Σε κάθε περίπτωση να δημιουργηθεί «δεξαμενή» στελεχών έως 25 έτη υπηρεσίας, λογίζοντας το 62,5% των ανθρωπίνων πόρων των Ε.Δ. και το υπόλοιπο 37,5% (από 25-40 έτη) να καταλογίζεται σε έτερη «δεξαμενή» πλήρωσης των ΠΟΥ.

Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής να εξαιρούνται οι Ανώτατοι Αξιωματικοί και τα στελέχη που έχουν αποφοιτήσει από τις ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ και ισότιμες αναγνωρισμένες σχολές αυτών λόγω των ιδιαίτερων παρεχόμενων κινήτρων, οικονομικών και σταδιοδρομικής εξέλιξης στην ανώτατη στρατιωτική ιεραρχία, καθώς και οι αιτούντες τοποθέτησης σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Συνεπώς το κρίσιμο ποσοστό 37,5% που θα περιέρχονται σε αποστρατευτική μετάθεση 25 ετών, απομειώνεται δυναμικά ενώ παράλληλα ενισχύεται το ποσοστό 62,5% προς πλήρωση των ευαίσθητων επιχειρησιακά Μονάδων με έμπειρα Στελέχη.

Εν πάση περιπτώσει το Σωματείο μας θεωρεί ότι η εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου δεν διαταράζει την υπηρεσιακή ευρυθμία των Ε.Δ. καθόσον επί πολλά έτη λειτουργούσε με τη δυνατότητα της ελάχιστης παραμονής και δυνάμενης αποστρατείας των 25 ετών.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ