Μελετάται επίδομα ΟΑΕΔ 718 ευρώ για εργαζόμενους επιχειρήσεων που κλείνουν λόγω κορονοϊού
Date:
Δεύτερη δέσμη μέτρων προανήγγειλε το υπουργείο Εργασίας – Στο τραπέζι και οι γονικές άδεις λόγω του κλεισίματος των σχολείων
Μία νέα δέσμη κυβερνητικών παρεμβάσεων με αφορμή τον κορονοϊό προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ,ΣΕΒ, ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ), η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Κατά τη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος η καταβολή έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 718 ευρώ για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που μπορεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω της εξάπλωσης του ιού.
Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους φορείς, θα αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται οι γονικές άδεις λόγω του κλεισίματος των σχολείων.
Οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών, παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στους χώρους εργασίας, παρουσία του Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των φορέων έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στα κονδύλια που μπορεί βάσει της νομοθεσίας να διαθέσει ο Οργανισμός σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, όπως η καταβολή επιδόματος 718 ευρώ για 45 μέρες όταν μια επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της λόγω ανυπαίτιου κωλύματος έπειτα από κρατική απόφαση.
«Οι προτάσεις, που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη, θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας»
Σε δηλώσεις του, ο κ. Βρούτσης ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για την άμεση ανταπόκρισή τους στη σημερινή έκτακτη πρόσκληση και, κυρίως, για το πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης που επιδεικνύουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. «Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και τακτικών συναντήσεων για την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού, πολιτεία, εργαζόμενοι και εργοδότες μαζί. Οι προτάσεις, που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη, θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και θα αξιοποιηθούν πολύ σύντομα στο πλαίσιο της επόμενης δέσμης μέτρων των κυβερνητικών παρεμβάσεων» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, διατυπώνοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι και αυτήν την κρίση «θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, συντεταγμένοι και θα συμβάλουν όλοι από κοινού – εργοδότες, πολιτεία και εργαζόμενοι».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι μία επιδημία, όπως ο κορονοϊός, πολλώ δε μάλλον μία ενδεχόμενη πανδημία, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, «θα μας πλήξει όλους». «Γι’ αυτό, πρέπει όλοι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία, να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια φαινόμενα παρουσιαστούν. Ελπίζω να μην είναι σαν αυτά που βλέπουμε στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία» υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε: «Σε αυτήν τη σύσκεψη με το υπουργείο Εργασίας και τους εργοδοτικούς φορείς, θέσαμε ένα πλαίσιο και ζητήσαμε να μεταφερθεί στους αρμόδιους φορείς η ανάγκη να ενισχυθεί η δημόσια δομή υγείας, η οποία, τις επόμενες ημέρες και όσο εξελίσσεται η επιδημία, θα υποστεί τεράστιες πιέσεις. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση, δηλαδή να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο και να προχωρήσουν σε παραβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ΄ υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους, όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού» υποστήριξε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας: «Με αυτές τις σκέψεις, κάναμε διάφορες προτάσεις στο υπουργείο που θα αφορούν και τη φύλαξη των παιδιών σε ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων και, βεβαίως, είπαμε ότι το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι. Να μεριμνήσει η πολιτεία και στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 του μήνα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας, που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα, λόγω της δεκαετούς κρίσης, να βρει έναν τρόπο να κερδίσει πόρους, για να αντιμετωπίσουμε, όσο το δυνατόν αποτελεσματικά, αυτήν την πληγή».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν, έχουν υποστεί πλήγμα, ενώ ανέφερε ότι, στα τέλη του Μαρτίου, θα γίνει μία συνολική αποτίμηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, ό,τι αποφασιστεί, θα πρέπει να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, «καθώς πρόκειται για μία συγκυρία, την εξέλιξη της οποίας δεν μπορούμε να προβλέψουμε».
Πηγή newsbeast.gr