Ένα μέλι ανθέων από το χωριό Βέλος της Καστοριάς, με την ονομασία «Μελίβελος», συμπεριλαμβάνεται πλέον στα καλύτερα μέλια του κόσμου, καθώς κατέκτησε το πρώτο βραβείο σε έναν από τους πιο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Ένα μέλι ανθέων από το χωριό Βέλος της Καστοριάς, με την ονομασία «Μελίβελος», συμπεριλαμβάνεται πλέον στα καλύτερα μέλια του κόσμου, καθώς κατέκτησε το πρώτο βραβείο σε έναν από τους πιο δύσκολους διαγωνισμούς γεύσης και ποιότητας, των Mediterranean Taste Awards 2021 (ΜΤΑ2021), που διεξάγεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Βερολίνο.

Advertisement
 

Η επιτυχία του 33χρονου μελισσοκόμου και παραγωγού, Χρήστου Τζακόπουλου, φαντάζει ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογίσει κανείς ότι ξεκίνησε να ασχολείται με την μελισσοκομία όταν έβαλε δύο κυψέλες στο λαχανόκηπο του σπιτιού του, για να έχει η οικογένεια «το δικό της μέλι».

Αυτές οι δύο κυψέλες έκαναν τον νεαρό παραγωγό, που είχε επιστρέψει στο χωριό του από τη Θεσσαλονίκη για να καλλιεργήσει ιπποφαές, να αγαπήσει τις μέλισσες και το μέλι τους και να στραφεί ολοκληρωτικά σε αυτή την απασχόληση.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η γεύση και η απόλαυση του μελιού του, ξεπέρασε τα όρια της Δυτικής Μακεδονίας. Το «Μελίβελος» βρήκε τον… στόχο στα εγχώρια βραβεία μελιού, αλλά φέτος, και παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία το κορονοϊού, ο νεαρός παραγωγός στόχευσε ψηλότερα και δήλωσε συμμετοχή στα ΜΤΑ 2021.

«Έβαζα βενζίνη στο αυτοκίνητό μου σε ένα πρατήριο στην Νεάπολη Κοζάνης επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη. Μπήκα από το κινητό μου στην ιστοσελίδα των βραβείων για να δω τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού. Για μερικά λεπτά, έζησα μια απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων. Αρχικά είδα στην κατηγορία των χάλκινων κι απογοητεύτηκα, γιατί δεν είδα πουθενά το «Μελίβελος». Μετά είδα ότι δεν ήταν ούτε στα ασημένια …. Με έλουσε κρύος ιδρώτας, αλλά όταν κοίταξα ψηλότερα το…πανηγύρισα …Ήταν πρώτο… στην κορυφή. Ακόμη και εγώ δεν μπορούσα να πιστέψω το αποτέλεσμα, παρόλο που γνωρίζω ότι το μέλι που παράγω είναι άριστο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζακόπουλος.

Οι βραβεύσεις και η διαδικασία του φετινού διαγωνισμού

Το μέλι ανθέων «Μελίβελος», που φέρει την ταυτότητα των βουνών της Καστοριάς, είχε αποσπάσει ασημένια βραβεία τον Απρίλιο του 2019 στο διεθνή διαγωνισμό ποιότητας London International Honey Awards και τον Δεκέμβριο πρόπερσι στο 11ο Φεστιβάλ Μελιού στην Αθήνα. Όμως, παρά τις διακρίσεις του, «στη φετινή μου υποψηφιότητα το άγχος μου , χτύπησε κόκκινο», σημείωσε. Ο λόγος; «Η τελική φάση ,αυτή της επιλογή των νικητών έγινε με τη μέθοδο του blind taste (τυφλή δοκιμή)».

Μάλιστα, οι τυφλές δοκιμές των προϊόντων που απέστειλαν οι υποψήφιοι, έγιναν στα τέλη Φεβρουαρίου, ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Βερολίνο, με τις κριτικές επιτροπές να συγκροτούνται κυρίως από γευσιγνώστες και σεφ. «Κανείς δεν ήξερε τη χώρα προέλευσης του προϊόντος που δοκίμαζε, ούτε φυσικά και τον παραγωγό του», διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι στην κατηγορία γεύσης και ποιότητας που διαγωνίστηκε, οι συμμετοχές υπερέβαιναν τις 250, πολλές εκ των οποίων προέρχονταν από Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.

Advertisement

Ο νεαρός μελισσοκόμος είναι απόφοιτος του τμήματος Δασολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και όπως επισήμανε, «ήξερα ότι δεν θα ζήσω στη Θεσσαλονίκη, παρόλο που είναι ο τόπος μου και την αγαπώ. Ήθελα να ζήσω στην ύπαιθρο, αφού είμαι λάτρης της φύσης».

Σήμερα, ο ιδιοκτήτης της «Μελίβελος», χωρίς να θέλει να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των μελισσιών του, αφού λέει ότι είναι «γρουσουζιά», διαθέτει περισσότερες από 250 κυψέλες και παράγει ετησίως δύο με τρεις τόνους μέλι, κατά 75% ορεινό μέλι ανθέων και το υπόλοιπο, μέλι καστανιάς και βελανιδιάς. Παράγει δε, όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα: γύρη, πρόπολη, φυσικό κερί και βασιλικό πολτό, ενώ τα προϊόντα του έχουν ταξιδέψει και.. ταξιδεύουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Μαλαισία.

Τα προϊόντα του, πωλούνται επίσης σε 14 σημεία πώλησης συνολικά σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά, ενώ βρίσκεται σε αρχικό στάδιο συζητήσεων για να προωθηθούν σε καταστήματα τροφίμων της Γερμανίας. Εντός του Ιουνίου εκτιμά ότι θα κάνει το …ντεμπούτο του στο διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό κατάστημα που δημιουργεί. Επόμενος στόχος του είναι να μπουν τα προϊόντα «Μελίβελος» στα ράφια των καταστημάτων του Καναδά, της Αμερικής, αλλά και της Αυστραλίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον αγνοούμενο διοικητή πυροσβεστικής – “Άφησε το κινητό στο σπίτι”

25/12/25 11:49 πμ

Σέρρες: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον αγνοούμενο διοικητή πυροσβεστικής – “Άφησε το κινητό στο σπίτι”

Δείτε φωτογραφίες: Το σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ

25/12/25 10:58 πμ

Δείτε φωτογραφίες: Το σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ

Η NORAD παρακολουθεί το ταξίδι του Άγιου Βασίλη σε όλο τον κόσμο

25/12/25 10:55 πμ

Η NORAD παρακολουθεί το ταξίδι του Άγιου Βασίλη σε όλο τον κόσμο

Αναμνήσεις Χριστουγέννων

25/12/25 10:51 πμ

Αναμνήσεις Χριστουγέννων

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στον κόσμο

25/12/25 10:47 πμ

Χριστούγεννα στον κόσμο

Silver alert στις Σέρρες για τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται

25/12/25 10:41 πμ

Silver alert στις Σέρρες για τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται

Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

25/12/25 10:17 πμ

Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή

25/12/25 10:12 πμ

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή

Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

25/12/25 9:23 πμ

Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

25/12/25 9:16 πμ

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο

25/12/25 9:03 πμ

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο

Το πνεύμα των Χριστουγέννων: Ζωντανή πρόσκληση για ανανέωση ζωής και νοοτροπίας

25/12/25 8:57 πμ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων: Ζωντανή πρόσκληση για ανανέωση ζωής και νοοτροπίας