Μέλι με φύλλα… 24αρων καρατίων
Date:
Ένα κουτάκι που θα μπορούσε να περιέχει ένα κόσμημα. Ίσως όμως το περιεχόμενο του είναι πιο πολύτιμο, αφού δεν έχει μόνο χρηματική αλλά και μοναδική θρεπτική αξία.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, φέρνει το κοινό σε επαφή με ένα σπάνιο προϊόν. Το βιολογικό μέλι βελανιδιάς, εμπλουτισμένο με χρυσό.
Ο Γιώργος Καραφυλλίδης, από οικογένεια μελισσοκόμων που ασχολείται με το προϊόν πάνω από μισό αιώνα, είδε το ¼ από τα μελίσσια του να επιβιώνει μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον Έβρο. Ωστόσο, δεν παραιτείται από την μεγάλη του αγάπη για τις μέλισσες και την παραγωγή μελιού.
Και είναι ξεχωριστός ο τρόπος παραγωγής του προϊόντος του, αφού προσθέτει το μυστικό της “αιωνιότητας”.
Ένα βαζάκι γεμάτο με τις σφραγίδες των βραβεύσεων που έλαβε το μέλι του διεθνώς. Με φειδώ προσθέτει τον χρυσό η εισαγωγή του οποίου κοστίζει 200 ευρώ το γραμμάριο.
«Πάντα θα έχω μέλισσες, δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα για να παράγω», λέει ο κ. Καραφυλλίδης.
Τα βαζάκια του με το πολύτιμο περιεχόμενο φτάνουν στο Παρίσι, στην Γερμανία και στο Λονδίνο, σε ειδικές συσκευασίες, το οποίο οι αγοραστές το χαρίζουν ως εξαιρετικά ακριβό δώρο. Με μια δόση βρώσιμου χρυσού μπορεί κάποιος να νιώσει βασιλιάς, έστω για όσο διαρκεί ένα γεύμα.
Ο βρώσιμος χρυσός συνοδεύει εξαιρετικά προϊόντα, υψηλής θρεπτικής και χρηματικής αξίας. Από αρχαιοτάτων χρόνων ο χρυσός θεωρείτο ένα μέταλλο αντιφλεγμονώδες, που βοηθούσε το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, την μακροημέρευση και την νεανικότητα. Με μια υπενθύμιση. Ο βρώσιμος χρυσός πρέπει να είναι 23 έως 24 καράτια για να είναι απολύτως καθαρός από τοξικά μέταλλα. Η έκφραση έτρωγαν με χρυσά κουτάλια, σήμαινε πως οι θεραπευτικές ιδιότητες του χρυσού μεταφέρονταν στο πιάτο με κάποιο ζεστό γεύμα, όπου άφηνε τα συστατικά του. Τις ίδιες περίπου ιδιότητες είχε και το ασήμι, με την διαφορά ότι η συνεχής χρήση ασημένιων κουταλομαχαιροπίρουνων, προκαλούσε μια γκρίζα όψη στους χρήστες. Ένα ελιξίριο αγαπημένο κατά τον μεσαίωνα, άοσμο και άγευστο, σήμερα διακοσμεί περίτεχνα γλυκίσματα και ουδόλως θεραπεύει την ματαιοδοξία εκείνων που αναζητούν την λυδία λίθο της αθανασίας.
Δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση χρυσού, ο οποίος έχει κριθεί ασφαλής για κατανάλωση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
πηγή ertnews.gr