Πώς μπορεί να μας αδυνατίσει η μείωση της οξύτητας της διατροφής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, ίσως πρέπει να δοκιμάσετε τη χορτοφαγική διατροφή. Μια νέα ... Περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή ή χορτοφαγία; Ποια είναι καλύτερη για απώλεια βάρους

Epilogestv

Epilogestv

Πώς μπορεί να μας αδυνατίσει η μείωση της οξύτητας της διατροφής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, ίσως πρέπει να δοκιμάσετε τη χορτοφαγική διατροφή. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ευνοεί το αδυνάτισμα, επειδή μειώνει τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ συνέκριναν τις επιδράσεις της με εκείνες της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει ως βάση φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, αλλά συνιστά και ζωικές πρωτεΐνες, όπως ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά και αυγά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές ευνοούσε την απώλεια βάρους. Φυτικές πρωτεΐνες περιέχουν, π.χ., όσπρια, αρακάς και ξηροί καρποί.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η κατανάλωση τροφίμων που παράγουν οξέα, ο φώσφορος και οι πρωτεΐνες που περιέχουν κρέας, ψάρια, αυγά, τυριά και ορισμένα δημητριακά εκλύουν κατά την πέψη τους πρόδρομες ουσίες οξέων. Αντιθέτως, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά ασκούν αλκαλική δράση.

Η πλούσια σε οξέα διατροφή, όμως, σχετίζεται με χρόνια, χαμηλού βαθμού οξείδωση του οργανισμού. Σχετίζεται επίσης με τη φλεγμονή και με την παχυσαρκία. Μάλιστα προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ των οξέων στη διατροφή και καρδιομεταβολικών προβλημάτων όπως:

  • Το μεταβολικό σύνδρομο
  • Οι καρδιαγγειακές παθήσεις

«Δοσοεξαρτώμενη σχέση» σημαίνει πως όσο περισσότερα όξινα τρόφιμα τρώει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει από τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Στον αντίποδα, η αλκαλική διατροφή έχει σχετισθεί με το αδυνάτισμα, τη βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς πώς επηρεάζουν το φορτίο οξέων του οργανισμού υγιεινά διαιτολόγια, όπως η μεσογειακή και η χορτοφαγική διατροφή.

Η μελέτη

Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν οι επιστήμονες, μελετώντας 62 υπέρβαρους εθελοντές. Τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισοί έπρεπε να ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής για 16 εβδομάδες. Οι υπόλοιποι έπρεπε να ακολουθήσουν μία λίγων λιπαρών χορτοφαγική διατροφή.

Στη μεσογειακή διατροφή οι συμμετέχοντες έπρεπε να τρώνε κυρίως φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και άπαχες πρωτεΐνες (κυρίως ψάρια, οστρακοειδή και θαλασσινά). Έπρεπε επίσης να τρώνε 50 ml ελαιόλαδο την ημέρα. Στη χορτοφαγική διατροφή δεν έπρεπε να τρώνε ζωικά τρόφιμα.

Μετά το πέρας των 16 εβδομάδων, όλοι οι εθελοντές επέστρεψαν για 4 εβδομάδες στην συνηθισμένη διατροφή τους. Στη συνέχεια, ακολούθησαν για άλλες 16 εβδομάδες τα αντίθετα διαιτολόγια.

Κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και την 16η, την 20η και την 36η εβδομάδα, οι επιστήμονες υπολόγισαν τα οξέα που είχαν καταναλώσει. Συνέκριναν επίσης την κατανάλωση των οξέων με τις διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος των εθελοντών.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, το φορτίο οξέων μειωνόταν σημαντικά με τη χορτοφαγική διατροφή. Δεν άλλαζε όμως σημαντικά όταν οι εθελοντές ακολουθούσαν την μεσογειακή, σε σύγκριση με την καθιερωμένη τους διατροφή.

Advertisement
MEGA

Επιπλέον, με τη χορτοφαγική διατροφή οι συμμετέχοντες έχασαν αρκετά κιλά τους 4 μήνες που την ακολούθησαν. Κατά μέσον όρο έχασαν 5 κιλά, ενώ με τα μεσογειακά διαιτολόγια δεν άλλαξε ιδιαιτέρως το βάρος τους.

Η διαφορά αυτή παρέμεινε και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν τις θερμίδες που κατανάλωναν καθημερινά οι συμμετέχοντες.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον συνιστούν να τρώμε περισσότερα αλκαλικά τρόφιμα όπως:

  • Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Μπρόκολο
  • Παντζάρια
  • Σκόρδο
  • Σπαράγγια
  • Καρότα
  • Λάχανο
  • Φρούτα όπως μούρα, μήλα, κεράσια, βερίκοκα, πεπόνι
  • Όσπρια όπως φακές, ρεβίθια, φασόλια, σόγια
  • Αρακά
  • Δημητριακά όπως κινόα ή κεχρί

«Η αλκαλική επίδραση της χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητο μηχανισμό με τον οποίο αυτή ευνοεί την απώλεια βάρους», καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

πηγή iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα αναβολή στη δίκη φυσιοθεραπευτή και γιατρού που κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

14/01/26 8:44 μμ

Νέα αναβολή στη δίκη φυσιοθεραπευτή και γιατρού που κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Στο υπ. Δικαιοσύνης παρουσιάστηκε ο ψηφιακός φάκελος δικογραφίας, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά

14/01/26 8:39 μμ

Στο υπ. Δικαιοσύνης παρουσιάστηκε ο ψηφιακός φάκελος δικογραφίας, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά

Συνέδριο στις 19/1 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη αποκαλύπτει το άγνωστο αρχείο της οικογένειας Μπρεστ για το νησί της Μήλου

14/01/26 8:33 μμ

Συνέδριο στις 19/1 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη αποκαλύπτει το άγνωστο αρχείο της οικογένειας Μπρεστ για το νησί της Μήλου

Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη σύνθεση της 15μελούς επιτροπής τεχνοκρατών που θα διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας

14/01/26 8:26 μμ

Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη σύνθεση της 15μελούς επιτροπής τεχνοκρατών που θα διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας

Ελεύθερος με όρους ο 58χρονος που κατηγορείται ότι παρέσυρε αστυνομικό επειδή του έκοβε κλήση

14/01/26 8:04 μμ

Ελεύθερος με όρους ο 58χρονος που κατηγορείται ότι παρέσυρε αστυνομικό επειδή του έκοβε κλήση

Παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ - Καθήκοντα διοικητή αναλαμβάνει ο Υποδιοικητής Αεροναυτιλίας Γιώργος Βαγενάς

14/01/26 2:33 μμ

Παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ – Καθήκοντα διοικητή αναλαμβάνει ο Υποδιοικητής Αεροναυτιλίας Γιώργος Βαγενάς

ΥΠΠΟ: Αναδεικνύονται οι αρχαιότητες της «Οικίας Κοκοβίκου», στην Πλάκα

14/01/26 2:27 μμ

ΥΠΠΟ: Αναδεικνύονται οι αρχαιότητες της «Οικίας Κοκοβίκου», στην Πλάκα

Μικρές βελτιώσεις στην καθημερινότητα συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

14/01/26 2:20 μμ

Μικρές βελτιώσεις στην καθημερινότητα συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

ΕΙΝΑΠ-ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία ανακαινίζονται αλλά λείπουν οι εργαζόμενοι

14/01/26 2:14 μμ

ΕΙΝΑΠ-ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία ανακαινίζονται αλλά λείπουν οι εργαζόμενοι

Ο ΠΑΟΚ παίρνει παίκτη από την Ατλέτικο Μαδρίτης για τη Β’ ομάδα

14/01/26 2:04 μμ

Ο ΠΑΟΚ παίρνει παίκτη από την Ατλέτικο Μαδρίτης για τη Β’ ομάδα

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου

14/01/26 1:59 μμ

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου

Σωκράτης Φάμελλος: Οξύτατη η ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αγροτικό

14/01/26 1:55 μμ

Σωκράτης Φάμελλος: Οξύτατη η ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αγροτικό