Σαρώνει η μετάλλαξη “Δέλτα” και στη χώρα μας, με την εξάπλωσή της να είναι ταχύτατη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σαρώνει η μετάλλαξη “Δέλτα” και στη χώρα μας, με την εξάπλωσή της να είναι ταχύτατη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού που αποδίδονται σε μεταλλαγμένα στελέχη.

Από την ανάλυση δειγμάτων, που αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021, εντοπίστηκαν 829 νέα κρούσματα μεταλλάξεων, εκ των οποίων τα 466 αφορούν στη μετάλλαξη “Δέλτα”. Τα συνολικά κρούσματα της “Δέλτα” στη χώρα είναι πλέον 868, εκ των οποίων 633 εντοπίζονται στην Αττική, 76 στο Ηράκλειο, 38 στη Θεσσαλονίκη, 21 στο Ρέθυμνο.

Στην Χαλκιδική εντοπίστηκαν ακόμα δύο κρούσματα, φτάνοντας στον συνολικό αριθμό τέσσερα. Επίσης, πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης ανακοινώθηκε και στις Σέρρες, ενώ στην Πιερία και Πέλλα εντοπίστηκε ακόμα ένα κρούσμα, έχοντας συνολικά από δύο διαγνωσμένα κρούσματα της μετάλλαξης η κάθε μια.

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ:

Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021 .

Από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν στο στέλεχος Delta, 200 αφορούν στο Alpha, 93 αφορούν στο Βeta και 1 αφορούν στο Gamma.

Εκ των 69 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) (Πίνακας 3). Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 22.656 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.

Advertisement
MEGA

Εξ αυτών 19.323 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.572 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 761 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 19.323 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 75,60%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 11,15%, το Delta με ποσοστό 1,55% και το Beta με ποσοστό 0,71% (Πίνακας 4).

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9 μέχρι και την εβδομάδα 26, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 27-28. Από τα 2.572 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.410 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 50,19% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 19,98% στο Delta, 16,49% στο Alpha, 6,80% στο Beta, 0,16% στο C.36 και 0,08% στο Gamma.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 171 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 109 αφορούν στο Alpha, 47 στο Delta, 5 στο Beta, 4 στο Β.1.1.318 (Variant E484K), 2 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Kappa, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο B.1.623. Όσον αφορά στα στελέχη ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου επί του παρόντος στη χώρα, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον πίνακα 5.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνταγή για το κορυφαίο comfort food: Η χορταστική σούπα με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος που θα φτιάχνετε όλον τον χειμώνα

16/01/26 11:43 μμ

Συνταγή για το κορυφαίο comfort food: Η χορταστική σούπα με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος που θα φτιάχνετε όλον τον χειμώνα

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο μία τραυματίας μετά από σύγκρουση δύο οχημάτων

16/01/26 11:31 μμ

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο μία τραυματίας μετά από σύγκρουση δύο οχημάτων

Γ. Γεραπετρίτης: Παράνομες, ανυπόστατες οι τουρκικές αξιώσεις

16/01/26 11:27 μμ

Γ. Γεραπετρίτης: Παράνομες, ανυπόστατες οι τουρκικές αξιώσεις

Η 31μελής αντιπροσωπεία της ΠΕΜ που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα

16/01/26 11:22 μμ

Η 31μελής αντιπροσωπεία της ΠΕΜ που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα

Σέρρες: Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε φάρμακα - video

16/01/26 8:31 μμ

Σέρρες: Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε φάρμακα – video

Έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ κάνουν ντεμπούτο σε δημοπρασία στη Σιγκαπούρη

16/01/26 11:05 μμ

Έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ κάνουν ντεμπούτο σε δημοπρασία στη Σιγκαπούρη

Νέος προπονητής της ΑΕΚ ο Αλέξης Αλβανός

16/01/26 11:04 μμ

Νέος προπονητής ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ ο Αλέξης Αλβανός

 Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Σερρών: Διημερίδα αφιερωμένη στην ενημέρωση και στις σύγχρονες λύσεις αποκατάστασης - video

16/01/26 8:24 μμ

 Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Σερρών: Διημερίδα αφιερωμένη στην ενημέρωση και στις σύγχρονες λύσεις αποκατάστασης – video

Το Goethe Institut τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

16/01/26 11:12 μμ

Το Goethe Institut τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Παύλος Πουλιάκας: "Η συντήρηση των πεζοδρομίων ανήκει στους ιδιοκτήτες" - video

16/01/26 8:32 μμ

Παύλος Πουλιάκας: “Η συντήρηση των πεζοδρομίων ανήκει στους ιδιοκτήτες” – video

Επίσκεψη του Ακολούθου της Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της Γαλλίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

16/01/26 8:42 μμ

Επίσκεψη του Ακολούθου της Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της Γαλλίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Θερμαινόμενους χώρους διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας

16/01/26 8:41 μμ

Θερμαινόμενους χώρους διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας