Εν αναμονή της απόφασης του ΚΑΣ, το οποίο σε σημερινή του συνεδρίαση θα εξετάσει το αίτημα της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” «σχετικά με την έγκριση μελέτης κατασκευής του Σταθμού “Βενιζέλου” με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) εξέφρασε την εξ αρχής αντίθεση του στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό.

 

Advertisement

 

Επίσης, σε από κοινού ένσταση με τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζητούν να εξαιρεθούν από την διαδικασία συζήτησης και λήψης απόφασης, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Μιχάλης Τιβέριος και Μανώλης Κορρές.

Για τον Μιχάλη Τιβέριο «διότι έχει εκπεφρασμένη και αταλάντευτη άποψη υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, έχοντας μάλιστα προσωπική εμπλοκή ως έμμισθος σύμβουλος της Αττικό Μετρό κατά τα έτη 2012-2014 και ως μέλος του ΚΑΣ το έτος 2013, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης και της μεταφοράς των αρχαιοτήτων στον Δήμο Παύλου Μελά και δημοσίως έχει αρθρογραφήσει και έχει δηλώσει επανειλημμένως με ιδιαίτερη ένταση την υπεράσπιση της απόσπασης, που σηματοδοτεί μια ιδιάζουσα και μονόπλευρη στάση απέναντι στο θέμα όσον αφορά την απόσπαση».

Advertisement
Family Kitchen

Για τον Μανώλη Κορρέ ζητούν εξαίρεση στην διαδικασία απόφασης του ΚΑΣ « διότι η μελέτη και το έργο της απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου επανειλημμένως έχει δηλωθεί δημοσίως ότι θα αναληφθούν από τον μηχανικό Δημήτριο Κορρέ και εταιρεία που σχετίζεται με τα συμφέροντά του, ο οποίος τυγχάνει αδερφός του ως άνω μέλους του ΚΑΣ Ε. Κορρέ. Εξάλλου και το έτος 2013 ο μηχανικός Δημήτριος Κορρές είχε αναλάβει τη μελέτη για το έργο της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου και έχει ήδη υλοποιήσει τη μελέτη και έχει μετάσχει στο έργο της απόσπασης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Αγίας Σοφίας του ΜΣΘ».

Νωρίτερα σήμερα, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ο ΣΕΑ, ο οποίος πραγματοποίησε και στάση εργασίας από τις 12 το μεσημερι, κατήγγειλε «την αιφνιδιαστική απόφαση και το πισωγύρισμα ενός δρομολογημένου έργου που προχωρούσε καλά, για μπορέσει ο εργολάβος να έχει περισότερα κέρδη».

Αρχαιολόγοι, συντηρητές, αρχιτέκτονες, εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, εκπρόσωποι κομμάτων – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ -ΜέΡΑ 25-, εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου τόνισαν μεταξύ άλλων: « Ενώ υπάρχει απόφαση του ΚΑΣ, με εγκεκριμένες μελέτες καθώς και τεχνική λύση υπέρ της κατά χώραν διατήρησης του μνημειακού συνόλου που εκτείνεται σε 16.500 τ.μ., εντελώς αιφνιδιαστικά τέθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο ζήτημα απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό μετρό Βενιζέλου. Επανέρχονται για να εξετάσουν μια μελέτη της Αττικό Μετρό πρόχειρη, που ‘’ανησυχεί” για τις ελληνιστικές αρχαιότητες που βρίσκονται κάτω από το παλίμψηστο του ιστορικού σταυροδρομιού, άρρηκτα συνεδεμένου με την διαχρονία και τη μνήμη της πόλης». Κάλεσαν δε τα μέλη του ΚΑΣ ”να σταθούν στο ύψος του επιστημονικού κύρους του οργάνου” και χαρακτήρισαν την απόσπαση των αρχαιοτήτων – ”κομματάκι κομματάκι μέσα από μια τρύπα 24 τμ”. καταστροφική και παράνομη.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΣΕΑ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή parallaximag.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά εδώ και 80 χρόνια – Μαίνεται ανεξέλεγκτη, ένας νεκρός

07/08/25 8:34 μμ

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά εδώ και 80 χρόνια – Μαίνεται ανεξέλεγκτη, ένας νεκρός

ΠΟΥ-Γάζα: «Τον Ιούλιο, σχεδόν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει ο επικεφαλής του

07/08/25 8:39 μμ

ΠΟΥ-Γάζα: «Τον Ιούλιο, σχεδόν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει ο επικεφαλής του

ΠΑΟΚ: Ομιλία Σαββίδη πριν τη Βόλφσμπεργκερ

07/08/25 8:41 μμ

ΠΑΟΚ: Ομιλία Σαββίδη πριν τη Βόλφσμπεργκερ

Πυροσβεστική: 63 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

07/08/25 7:41 μμ

Πυροσβεστική: 63 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Η θηλιά σφίγγει στον λαιμό των κτηνοτρόφων: Πωλούνται κοπάδια για να πληρωθούν χρέη - video

07/08/25 6:47 μμ

Η θηλιά σφίγγει στον λαιμό των κτηνοτρόφων: Πωλούνται κοπάδια για να πληρωθούν χρέη – video

Β.Μητλιάγκα για ακύρωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου: "Ήταν καθόλα νόμιμο"

07/08/25 6:41 μμ

Β.Μητλιάγκα για ακύρωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου: “Ήταν καθόλα νόμιμο”

Oδηγίες της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες - video

07/08/25 6:18 μμ

Oδηγίες της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες – video

Ανοίγουν 20.000 σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή από Δημόσιο και ΟΤΑ - video

07/08/25 6:10 μμ

Ανοίγουν 20.000 σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή από Δημόσιο και ΟΤΑ – video

Συνωστισμός για μια μόνιμη θέση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - video

07/08/25 6:01 μμ

Συνωστισμός για μια μόνιμη θέση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους – video

Ασπροβάλτα: Έκρηξη σε σπίτι με τουρίστες - ένας εγκαυματίας, 4 τραυματίες από θραύσματα γυαλιών - φωτο

07/08/25 8:01 μμ

Ασπροβάλτα: Έκρηξη σε σπίτι με τουρίστες – ένας εγκαυματίας, 4 τραυματίες από θραύσματα γυαλιών – φωτο

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές ποινικές διώξεις στη μητέρα και τον σύντροφό της για τον βιασμό της 10χρονης

07/08/25 5:40 μμ

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές ποινικές διώξεις στη μητέρα και τον σύντροφό της για τον βιασμό της 10χρονης

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 5:30 μμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συντονισμένες προσπάθειες Πυροσβεστικής και δήμου την έθεσαν γρήγορα υπό έλεγχο – video