Date:
«Μην μιλάτε». Αυτή είναι η βασική οδηγία των ειδικών για όσους μπαίνουν μέσα στο ασανσέρ την μετά τον κορονοϊό εποχή.
Η COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί όταν τα άτομα που έχουν μολυνθεί βήχουν και εκπέμπουν μεγάλα σταγονίδια, αλλά και μέσω μικρότερων σωματιδίων (αεροζόλ) που βγαίνουν όταν κάποιος αναπνέει, μιλάει ή τραγουδάει. Και πόσο ευκολότερο μπορεί να γίνει αυτό μέσα σε μικρούς και με ανεπαρκή εξαερισμό χώρους όπως είναι το ασανσέρ.
Οι ανελκυστήρες, που είναι κλειστά μεταλλικά κουτιά με κουμπιά που αγγίζονται συχνά, ενέχουν παρόμοιους κινδύνους για εξάπλωση, ανέφεραν οι New York Times.
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών θα εκδώσει νέες οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό μέσα στα ασανσέρ και κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα είναι: η υποχρεωτική χρήση μάσκας, λιγότεροι άνθρωποι μέσα στο ασανσέρ και πινακίδες που να υπενθυμίζουν στον κόσμο «να μιλάνε μόνο αν είναι απαραίτητο».
«Πρέπει να βάλουν πινακίδες με “μη μιλάτε”» λέει ο καθηγητής Μηχανικής και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ και ειδικός σε θέματα αερισμού εσωτερικών χώρων Richard Corsi. Ο καθηγητής έδειξε με ένα πρόγραμμα προσομοίωσης πώς ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τον χώρο του ασανσέρ αναφέρει το livescience.com.
Όπως είπε με τον βήχα μπορούν να εκτοξευτούν χιλιάδες έως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες μολυσμένα σταγονίδια.
Αν κάποιος μιλάει στο τηλέφωνο μπορεί να εκτοξευτεί το ένα πέμπτο περίπου του αριθμού σταγονιδίων ανά δευτερόλεπτο, συγκριτικά με τον ελαφρύ βήχα. Ο καθηγητής είπε επίσης ότι ο καθαρός αέρας αναμειγνύεται με τον μολυσμένο και μόλις ανοίξουν οι πόρτες ο νέος επιβάτης θα εκτεθεί στο 25% του μολυσμένου αέρα.
«Καλό θα ήταν να κάθεται ο ένας διαγώνια από τον άλλο μέσα στο ασανσέρ και να μη μιλάνε» είπε ο Corsi.