Την πορεία εξέλιξης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας παρουσίασε σήμερα, 1η Απριλίου 2022, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Πτολεμαΐδα, ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Την πορεία εξέλιξης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας παρουσίασε σήμερα, 1η Απριλίου 2022, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Πτολεμαΐδα, με θέμα «ΣΒΑΚ μετακινήσεις μέσα στους Δήμους».

Advertisement
 

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο κοινό όραμα για

περισσότερο βιώσιμεςσύγχρονες και ανθρώπινες πόλεις, που θα αξιοποιούν τις υφιστάμενες υποδομές, θα λαμβάνουν υπόψη όλα τα μέσα μεταφοράς και θα προωθούν φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους μετακίνησης. 

Ο Υφυπουργός Μεταφορών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Δήμοι  μπορούν να υλοποιήσουν ουσιαστικές αλλαγές στις ελληνικές πόλεις και υπενθύμισε ότι από τον Μάρτιο 2021 είναι σε ισχύ ο ν. 4784/2021 με τον οποίο θεσπίζεται ολοκληρωμένο πλαίσιο κατάρτισης των ΣΒΑΚ, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στρατηγικά, σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο. 

Όπως είπε:

Ο νόμος καθορίζει τις αρχές σχεδιασμού για τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας, έχοντας ως βασικούς πυλώνες:

τη συμμετοχή των πολιτών και φορέων που έχουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου,

την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των συστημάτων μεταφορών με έμφαση στους ήπιους και καθαρούς τρόπους μετακίνησης, περιορίζοντας τη χρήση των ΙΧ,

 τον μηχανισμό παρακολούθησης και αξιολόγησης του σχεδίου σε τακτική βάση.

Η εκπόνηση των ΣΒΑΚ είναι υποχρεωτική για Δήμους άνω των 30.000 κατοίκων και εκείνους που εξυπηρετεί ο ΟΑΣΑ και ο ΟΣΕΘ, αλλά και για όλες τις Περιφέρειες.

Αναφορικά με τον βαθμό ωρίμανσης, αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην εκπόνηση και υλοποίηση των ΣΒΑΚ, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας του Υπουργείου Μεταφορών τον Νοέμβριο 2021, στο πλαίσιο απογραφής των ΣΒΑΚ, συγκεντρώνοντας αντιπροσωπευτικό δείγμα 170 ερωτηματολογίων από Δήμους όλων των κατηγοριών και τις Περιφέρειες.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε τα εξής:

Αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο ότι περίπου το 1/3 των Δήμων έχουν ξεκινήσει ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ολοκλήρωσης των σχεδίων κινητικότητάς τους.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν στο σύνολό τους, στους Δήμους που έχουν ξεκινήσει Σχέδια, διαπιστώθηκε η ανάγκη ύπαρξης περαιτέρω εξωτερικής υποστήριξης για την κατάρτιση του σχεδίου τους.

Ένα ακόμη στοιχείο που αναδείχθηκε είναι η εκτίμηση για αύξηση της ανάγκης οικονομικής υποστήριξης, παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση της εκπόνησης των ΣΒΑΚ έχει ξεκινήσει από το 2016, μέσω του σχετικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου.  

Ενδεικτικό του μεγέθους των πόρων που απαιτούνται είναι ότι το συνολικό κόστος των έργων ΣΒΑΚ που έχουν ήδη εκτιμηθεί για τα επόμενα χρόνια, από 37 Δήμους, απαιτούν κονδύλια συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση είναι ότι το ποσό θα πολλαπλασιαστεί όταν σε αυτό προστεθεί το κόστος υλοποίησης έργων και άλλων Δήμων που σήμερα ωριμάζουν τα σχέδιά τους.

Επομένως, οι πόλεις μας μπορούν να γίνουν περισσότερο βιώσιμες, σύγχρονες και ανθρώπινες στα επόμενα 10 χρόνια υπό τον όρο, όλοι οι φορείς, να βοηθήσουμε τους Δήμους στις εξής κατευθύνσεις:

Advertisement
Babis

  εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία,

  απλουστεύοντας τις διαδικασίες εγκρίσεων που καθυστερούν την υλοποίηση των μέτρων,

  ενισχύοντας το στελεχιακό δυναμικό των ΟΤΑ και μεριμνώντας για την κατάρτισή του σε θέματα που απαιτείται, και τέλος

ü    παρέχοντας υποστήριξη στους ΟΤΑ για την επιλογή σύγχρονων και βιώσιμων λύσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ελληνικών πόλεων.

Κυρίαρχο στοιχείο είναι η εκφρασμένη πολιτική βούληση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις πόλεις μαςΌτι το ΣΒΑΚ θα γίνει πεδίο συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του Υπουργείου, ώστε σε αυτό να αποτυπώνεται το όραμα των πόλεων του αύριο. Σας διαβεβαιώνω ότι ο Υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και εγώ, θα παραμείνουμε αρωγοί στα θέματα βιώσιμης κινητικότητας των ΟΤΑ. 

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο ποδήλατο επισημαίνοντας τη συνεργασία του Υπουργείου με την ΚΕΔΕ, μέσα από τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του Διεθνικού Συντονιστικού Κέντρου για το ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών  «ΕUROVELO»  με τη συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού, που θέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στη χώρα μας.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε πως γίνεται επεξεργασία  συγκεκριμένων προτάσεων για να βελτιωθούν υποδομές, όπως η σήμανση στις υπάρχουσες διαδρομές.

Παράλληλα, εξετάζεται και η δυνατότητα ένταξης νέων περιοχών στο  δίκτυο, όπως για παράδειγμα, περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα, όπου το ανάγλυφο ευνοεί τη χρήση του ποδηλάτου, αλλά και νησιά όπως η Κως, με μεγάλη παράδοση στο ποδήλατο. 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλ. Χαρίτσης για την 4η Belharra: Καμιά φρεγάτα δεν υποκαθιστά το κοινωνικό κράτος

02/10/25 7:48 μμ

Αλ. Χαρίτσης για την 4η Belharra: Καμιά φρεγάτα δεν υποκαθιστά το κοινωνικό κράτος

Σέρρες: Επέστρεψαν οι πλαστικοί οριοδείκτες στην οδό Βασιλέως Βασιλείου - video

02/10/25 7:37 μμ

Σέρρες: Επέστρεψαν οι πλαστικοί οριοδείκτες στην οδό Βασιλέως Βασιλείου – video

Στέφανος Κασσελάκης: «Μετάνιωσα που είπα πως θέλω να αποκτήσω δύο αγόρια με τον Τάιλερ»

02/10/25 7:17 μμ

Στέφανος Κασσελάκης: «Μετάνιωσα που είπα πως θέλω να αποκτήσω δύο αγόρια με τον Τάιλερ»

Σέρρες: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κ. Μπαρμπούτη “Πουλιά στη Θύελλα”

02/10/25 7:10 μμ

Σέρρες: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κ. Μπαρμπούτη “Πουλιά στη Θύελλα”

ΕΟΦ: Παραπλάνηση των καταναλωτών για το σκεύασμα DIAXIL

02/10/25 7:20 μμ

ΕΟΦ: Παραπλάνηση των καταναλωτών για το σκεύασμα DIAXIL

Βαρβάρα Μητλιάγκα: «Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους ανθρώπους της κτηνοτροφίας»

02/10/25 7:02 μμ

Βαρβάρα Μητλιάγκα: «Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους ανθρώπους της κτηνοτροφίας»

Στ. Παπασταύρου: Θετική εξέλιξη η διατήρηση τον Οκτώβριο των τιμών λιανικής ρεύματος από τους παρόχους στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο

02/10/25 6:53 μμ

Στ. Παπασταύρου: Θετική εξέλιξη η διατήρηση τον Οκτώβριο των τιμών λιανικής ρεύματος στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο

Διαφωνίες και προτάσεις των παθολόγων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

02/10/25 6:48 μμ

Διαφωνίες και προτάσεις των παθολόγων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Κτηνοτρόφος: "Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν" - Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες - video

02/10/25 4:29 μμ

Κτηνοτρόφος: “Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν” – Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες – video

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

02/10/25 4:39 μμ

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας - Διεθνείς αντιδράσεις

02/10/25 4:38 μμ

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας – Διεθνείς αντιδράσεις

Προβλήματα στην κυκλοφορία της Γραμμής 7 του Τραμ λόγω συσσώρευσης υδάτων- Ποιες στάσεις είναι εκτός λειτουργίας

02/10/25 4:36 μμ

Προβλήματα στην κυκλοφορία της Γραμμής 7 του Τραμ λόγω συσσώρευσης υδάτων- Ποιες στάσεις είναι εκτός λειτουργίας