Τη δυσαρέσκεια της επιμελητηριακής και γενικότερα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας μετέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ για ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τη δυσαρέσκεια της επιμελητηριακής και γενικότερα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας μετέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ για την στάση που τηρεί το επιμελητήριο της χώρας του.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μίχαλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας στο περιθώριο του Economist και του έθεσε αναλυτικά όλα τα αιτήματα των ελληνικών επιμελητηρίων απαιτώντας την προσωπική του παρέμβαση για να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τα επιμελητήρια της χώρας του, που όχι μόνο πεισματικά αρνούνται να αλλάξουν ονομασία αφαιρώντας τον όρο «Μακεδονικό», αλλά και γιατί αποφεύγουν συστηματικά τον διάλογο.

Advertisement
 

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε στον κ. Ζάεφ ότι πολλάκις, πριν και μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει καλέσει τον πρόεδρο του επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας Branko Azeski σε συνάντηση και σε έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο στο πλαίσιο του οποίου θα υπήρχαν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα, τις επωνυμίες και όλα τα άλλα εμπορικά σχήματα.

Μέχρι τώρα, υπαιτιότητα του Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας, μια τέτοια συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, τόνισε ο κ. Μίχαλος και ζήτησε από τον κ. Ζάεφ την προσωπική του παρέμβαση.

Τα ελληνικά επιμελητήρια παραμένουν προσηλωμένα στην προσπάθειά τους για την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην άλλη πλευρά προκειμένου να επέλθει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση και μάλιστα πριν από το 2022, όπως καθορίζει η συμφωνία, είπε ο κ. Μίχαλος στον κ. Ζάεφ.

Advertisement
MEGA

Ο κ. Ζάεφ από την πλευρά του παραδέχθηκε το ζήτημα που υπάρχει με την ονομασία του επιμελητηρίου της χώρας του και διαβεβαίωσε τον κ. Μίχαλο ότι πολύ σύντομα η ονομασία του θα αλλάξει, καθώς όλοι οι επιχειρηματίες της χώρας του επιθυμούν στενούς δεσμούς με τους έλληνες επιχειρηματίες.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «οι επιχειρηματίες είναι πιο έξυπνοι από τους πολιτικούς και ελπίζει ότι θα βρουν σύντομα λύση. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Στη συνέχεια προσκάλεσε τον κ. Μίχαλο, ως πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, μαζί με άλλους προέδρους Επιμελητηρίων της Ελλάδας, ιδιαίτερα από τη Μακεδονία, να επισκεφθούν τα Σκόπια προκειμένου να αρχίσουν και επισήμως συνομιλίες για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος αλλά και για να υπάρξουν οριστικές συμφωνίες για τις εμπορικές ονομασίες, σήματα και επωνυμίες μέσα στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

03/10/25 9:30 μμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

03/10/25 9:26 μμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

03/10/25 9:18 μμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

03/10/25 9:12 μμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

03/10/25 9:09 μμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

03/10/25 9:02 μμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

03/10/25 8:58 μμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

03/10/25 8:56 μμ

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

03/10/25 8:45 μμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

03/10/25 8:39 μμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο

Ποδηλασία: Ο σταρ των social media Φοντενουά έσπασε το ρεκόρ ανάβασης στον Πύργο του Άιφελ

03/10/25 8:35 μμ

Ποδηλασία: Ο σταρ των social media Φοντενουά έσπασε το ρεκόρ ανάβασης στον Πύργο του Άιφελ