11 C
Serres

Michelle Yeoh, η πρώτη Ασιάτισσα με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου

Date:

Όταν ήταν μικρή η 60χρονη ηθοποιός από τη Μαλαισία, η μαμά της τής έλεγε ότι «πρέπει να βρεις έναν καλό άντρα». Δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή της μακριά από την παραδοσιακή οδό «γάμος, σπίτι, οικογένεια».

H Michelle Yeoh, η πρώτη Ασιάτισσα που βραβεύεται με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Τα πάντα όλα», παραλίγο, στα 28 χρόνια της, να εγκαταλείψει την υποκριτική, για να αφοσιωθεί στην επιθυμία που είχε διαμορφωθεί μέσα της, σύμφωνα τουλάχιστον με τον τρόπο ανατροφής της, να γίνει καλή σύζυγος και μητέρα. Όμως το μέλλον της είχε άλλα σχέδια.

Γεννήθηκε στη Μαλαισία, από όπου μάλιστα ξεκίνησε και η καριέρα της στην υποκριτική, όταν κατέκτησε, το 1983, τον τίτλο της Miss Malaisia. Στο κοινό του Χόλιγουντ καθιερώθηκε ως ηρωίδα σε ταινίες δράσης, όπως οι «Yes, Madam» (1985) και «Δίδυμοι μαχητές» (1993), προτού αποφασίσει να αφήσει την κινηματογραφική βιομηχανία για να εξερευνήσει τον κόσμο της μητρότητας. Η παραδοσιακών αντιλήψεων μητέρα της, όπως εξηγεί σήμερα η 60χρονη ηθοποιός, τής είχε ενσταλάξει τη σημασία του να βρει «έναν καλό άντρα» και να δημιουργήσει οικογένεια.

Στο κοινό του Χόλιγουντ καθιερώθηκε ως ηρωίδα σε ταινίες δράσης, όπως οι «Yes, Madam» (1985) και «Δίδυμοι μαχητές» (1993), προτού αποφασίσει να αφήσει την κινηματογραφική βιομηχανία για να εξερευνήσει τον κόσμο της μητρότητας.

Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και το τέλος του γάμου της (στο οποίο είχε συντελέσει και η αδυναμία της να γίνει βιολογική μητέρα, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξή της στο «Bustle»), στα 37 χρόνια της επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά δυναμικά, σε ταινίες όπως οι «Τίγρη και δράκος» (2000) και, αργότερα, «Αναμνήσεις μιας γκέισας» (2005).

Και μπορεί να μην έγινε μητέρα στην αληθινή ζωή, αλλά στην ταινία «Τα πάντα όλα», όπου χάρισε την καλύτερη ερμηνεία της, υποδύεται τη μαμά ενός αντιδραστικού κοριτσιού, και μια σύζυγο μέσης ηλικίας που καλείται να τα βγάλει πέρα όχι απλώς με τις πολλαπλές επιλογές στα καθημερινά διλήμματά της, αλλά με πολλαπλά σύμπαντα, για να σώσει τη ζωή της και τον κόσμο.






Καθώς δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει υποκριτική, όπως λέει σήμερα, «κάθε φορά που πήγαινα σε ένα γύρισμα, έπρεπε να έχω κυριολεκτικά τα αυτιά και τα μάτια μου ανοιχτά, να είμαι σαν σφουγγάρι. Βρέθηκαν πολλοί που με δίδαξαν με γενναιοδωρία. Αυτός ήταν ο δικός μου τρόπος, και πλέον έχω πολλούς φίλους από τον κινηματογράφο».

Καθώς δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει υποκριτική, όπως λέει σήμερα, «κάθε φορά που πήγαινα σε ένα γύρισμα, έπρεπε να έχω κυριολεκτικά τα αυτιά και τα μάτια μου ανοιχτά, να είμαι σαν σφουγγάρι».

«Προς όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια που με παρακολουθούν απόψε, αυτή είναι μια αχτίδα ελπίδας και προοπτικής» είπε, εύλογα, η Yeoh από το πόντιουμ της τελετής απονομής των Όσκαρ, κρατώντας το αγαλματίδιο. «Αυτή είναι μια απόδειξη ότι τα όνειρα βγαίνουν αληθινά. Και, φίλες μου, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι έχει περάσει η “μπογιά” σας. Μην τα παρατάτε ποτέ».

Πηγή marieclaire.gr

LifeStyleMichelle Yeoh, η πρώτη Ασιάτισσα με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα