Με όχημα την τέχνη, κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών βρήκαν ένα τρόπο να βγουν έξω από τα σίδερα και να «ταξιδέψουν» τις σκέψεις τους μέσα από μια ταινία μικρού μήκους, η ... Περισσότερα

Μικρού μήκους ταινία με κρατούμενους των φυλακών Διαβατών βραβεύτηκε σε φεστιβάλ

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Με όχημα την τέχνη, κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών βρήκαν ένα τρόπο να βγουν έξω από τα σίδερα και να «ταξιδέψουν» τις σκέψεις τους μέσα από μια ταινία μικρού μήκους, η οποία πρόσφατα απέσπασε τιμητική διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους- Karditsa International Short Film Festival Opseis. Η ταινία, με τίτλο «Deep Outside», προέκυψε στο διακαλλιτεχνικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές Διαβατών, σε συνεργασία με το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» του ΑΠΘ.

«Η περίπου 8 λεπτών ταινία, που γυρίστηκε με τη μοναδική κάμερα που διαθέτει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, περιλαμβάνει πλάνα από το πρόγραμμά μας την τελευταία διετία, όπου κρατούμενοι εκφράζονται μέσω του χορού, των εικαστικών, της ποίησης και της προφορικής αφήγησης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης της ταινίας και χορογράφος Αλέξης Τσιαμόγλου.

Στα μαθήματα, που γίνονται κάθε Δευτέρα για 2,5 ώρες, κρατούμενοι επικοινωνούν μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, με συμπαραστάτες – εκπαιδευτές, εκτός από τον κ. Τσιαμόγλου, την Άννα – Αλκινόη Μηλιοπούλου και τον Βαγγέλη Αρβανίτη. «Ειδικά για τον χορό που τον διδάσκω, υπήρχε την πρώτη χρονιά μια καχυποψία βασισμένη σε έμφυλα στερεότυπα, τα οποία καταφέραμε να υπερπηδήσουμε. Επειδή, δε, ο χώρος δεν έχει το κατάλληλο πάτωμα, ούτε τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα, ξεκινήσαμε με τις …καρέκλες» αναφέρει ο κ. Τσιαμόγλου, εξηγώντας ότι οι κρατούμενοι εκφράζονταν καλλιτεχνικά με το να στέκονται πάνω, κάτω ή πίσω από τις υπάρχουσες καρέκλες σε μια τοποειδική επιτέλεση (site-specific performance). «Πάντα υπάρχει το πείραγμα και η πλάκα μεταξύ τους, αλλά η διαδικασία τους βοηθάει στο δέσιμο της ομάδας και, φυσικά, να ξεφύγουν λίγο και να περάσουν καλά», προσθέτει.

Η μικρού μήκους ταινία, που κινείται ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ, το video τεκμηρίωσης και το video dance, έχει πλάνα από τα δύο χρόνια υλοποίησης του προγράμματος και υπεβλήθη ήδη σε διάφορα φεστιβάλ, έχοντας αποσπάσει τιμητική διάκριση από το Φεστιβάλ Καρδίτσας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 31 Αυγούστου, στην αυλή του Θεάτρου Όψεις στην Καρδίτσα. «Ευελπιστούμε να «ταξιδέψει» και σε άλλα μέρη η ταινία, γιατί θα χαροποιήσει τους κρατούμενους, οι οποίοι θέλουν να ακουστεί η φωνή τους παραέξω, αφού αισθάνονται ότι δεν τους ακούει κανείς. Όσο για τον τίτλο της «Deep Outside» είναι γιατί στο μυαλό όλων στις φυλακές είναι το βαθύ έξω», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Η ταινία έχει υπότιτλους με περιγραφή της μεθόδου που ακολουθείται στο πρόγραμμα, πλάνα από το πώς γίνεται το μάθημα, την τάξη, τις πρόβες από τη χορογραφία και τις εικαστικές κατασκευές. Καλλιτεχνική σύμβουλος είναι η Λία Γυιόκα, ιστορικός της τέχνης και η μουσική ανήκει στους Δημήτρη Δεσύλλα, Δήμο Βρύζα και Sonny Touch.

Ένα μικρό απόσπασμα από την ταινία- ως teaser- περιλαμβάνεται στο βίντεο «Αταξίδευτος» (https://vimeo.com/972794700), που γυρίστηκε φέτος.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

Φανοποιοί Ν. Σερρών - Γιόρτασαν τον προστάτη τους και αντάλλαξαν θερμές ευχές για ευημερία

15/09/25 8:38 μμ

Φανοποιοί Ν. Σερρών – Γιόρτασαν τον προστάτη τους και αντάλλαξαν θερμές ευχές για ευημερία

Η ΟΕΒΕΣΣ συμμετέχει στη SEREXPO 2025 - Σας περιμένουμε στο περίπτερο 16Α!

15/09/25 8:33 μμ

Η ΟΕΒΕΣΣ συμμετέχει στη SEREXPO 2025 – Σας περιμένουμε στο περίπτερο 16Α!

“H μελωδία της φιλίας”: Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο για το bullying στη SEREXPO

15/09/25 8:25 μμ

“H μελωδία της φιλίας”: Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο για το bullying στη SEREXPO

Χατζηβασιλείου: Λύνουμε το ζήτημα του ουρανίου στο πόσιμο νερό σε περιοχές του Δήμου Σερρών, σε Λευκώνα, Χριστός και Μελενικιώτικα, με έργα 2.500.000€

15/09/25 8:18 μμ

Χατζηβασιλείου: Λύνουμε το ζήτημα του ουρανίου στο πόσιμο νερό σε περιοχές του Δήμου Σερρών με έργα 2.500.000€