Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Δεν θα αποδεχθούμε κανένα τετελεσμένο – Νέες προκλήσεις Καλίν
Date:
Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε από το Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί κανενός είδους τετελεσμένο από την Τουρκία»
Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε από το Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί κανενός είδους τετελεσμένο από την Τουρκία». Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε από το Βουκουρέστι ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα, την ώρα που η Άγκυρα προκαλεί και πάλι, διά του Ιμπραήμ Καλίν, του στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν. Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Με το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο να βρίσκεται σε σημείο καμπής και την Ανατολική Μεσόγειο ν’ αποτελεί πεδίο κομβικών ενεργειακών και διπλωματικών εξελίξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την πλήρως αντίθετη πορεία που ακολουθούν Ελλάδα και Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, καταγγέλλοντας τον επεκτατισμό της Άγκυρας.
«Η Τουρκία ξεκάθαρα επιδιώκει μία ατζέντα αναθεωρητισμού στο εξωτερικό, προβολής παλαιών αυτοκρατορικών φιλοδοξιών, και έτσι προκαλεί προβλήματα με όλους τους γείτονές της, περιλαμβανομένης της Ελλάδας[…] Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και ότι δεν θα δεχτούμε κανένα τετελεσμένο όσον αφορά την περιοχή μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι ανοικτή στο διάλογο, υπενθυμίζοντας όμως ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει να εκτοξεύει πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας και ν` αμφισβητεί την κυριαρχία του Αιγαίου οι πιθανότητες σύγκλισης είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
«Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ελλάδας αλλά η περιφερειακή σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο[…] Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί στο κοινό -και δεν αναφέρομαι στους Έλληνες, πολλοί ουδέτεροι παρατηρητές της περιοχής μας- που πιστεύουν ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική ενδοχώρα. Αρκετοί όμως πιστεύουν ότι η ηπειρωτική Τουρκία αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά» υπογράμμισε.
Την ίδια ώρα όμως ο στενότερος συνεργάτης του Ερντογάν θέτει ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, κατηγορεί την Ελλάδα ως υπαίτια της έντασης και επιρρίπτει στην Αθήνα την ευθύνη για την έλλειψη διαλόγου.
«Είναι ενάντια στις συμφωνίες η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Το εκφράζουμε ανοιχτά εδώ και χρόνια. Κάθε κίνηση έχει κάποια συνέπεια. Λέμε στην ελληνική πλευρά ότι αυτά τα βήματα που κάνετε δεν θα μείνουν χωρίς αντίκρισμα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
Στο ίδιο μοτίβο με τον Καλίν κινήθηκε νωρίτερα και ο Ακάρ, ο οποίος υπέδειξε την Ελλάδα ως αυτή που αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο. «Συγκεκριμένοι (Έλληνες) πολιτικοί, με αυτά που κάνουν στην Ελλάδα, όχι μόνο απειλούν την Τουρκία, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία του δικού τους λαού» δήλωσε.
Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα είναι το μήνυμα του Νίκου Δένδια από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Και οι πάγιες αρχές μας είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και η προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».
Στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ θα παραστεί ο Νίκος Δένδιας.
Το… διπλό πρόσωπο της Άγκυρας
Ερωτηθείς από τον Γιώργο Κουβαρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για τις δηλώσεις Ακάρ και Καλίν ο Νίκος Μελέτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μαζί με τις απειλές έτειναν και χείρα φιλίας. Όπως είπε «θα συγκρατήσω τη δήλωση του κ. Καλίν, ο οποίος είναι και πιο αξιόπιστος εκφραστής του Προεδρικού Μεγάρου στην Τουρκία, ο οποίος είπε πολύ απλά: ότι δεν χρειαζόμαστε διερευνητικές επαφές γιατί τα προβλήματα τα ξέρουμε, να κάνουμε συμβουλευτικές συνομιλίες και να καταλήξουμε σε λύση και σε συμφωνία. Όλα αυτά θα ήταν πολύ ωραία αν ο κύριος Καλίν δεν εννοούσε ως προβλήματα τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας. Και επιμένει η Τουρκία σε έναν διμερή διάλογο για τα θέματα που θεωρεί αυτή ως διεκδικήσεις της και ένα διάλογο υπό το καθεστώς των απειλών βεβαίως. Και δεν δέχεται την προοπτική παραπομπής μιας διαφοράς όπως είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, διότι κατά τη γνώμη μου, όσο και να συνομιλούμε με τις θέσεις που έχει η Τουρκία, δεν πρόκειται ούτε μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία να υπάρξει λύση».
Στην επισήμανση του Γιώργου Κουβαρά ότι δεν κρύβεται και η ενόχληση που έχουν οι Τούρκοι από τη στήριξη που έχουν προσφέρει στην Ελλάδα εσχάτως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Ευρωπαϊκή Ένωση ο Νίκος Μελέτης τόνισε ότι «Ναι, και γι αυτό ήταν και συγκαλυμμένη απειλή του κυρίου Καλίν, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι το κύμα το οποίο εκμεταλλεύεται τώρα η Ελλάδα, δεν θα υπάρχει για πολύ και τότε η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία. Αυτό πάντως που είπε ο κ. Ερντογάν χθες με αφορμή τη χειραψία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο ότι στην πολιτική οι κακοί δεν κρατούν για πάντα δεν νομίζω ότι το δέχεται και δεν ισχύει στις σχέσεις του με την Ελλάδα».
«Ο Ερντογάν, βλέποντας ότι αυτή η πολιτική που ακολουθούσε την τελευταία δεκαετία και έχει στερήσει πολύτιμους πόρους στην Τουρκία, συγχρόνως δημιουργεί αντισυσπειρώσεις και οδηγεί σε ένα αντιτουρκικό μέτωπο στην περιοχή, τον ανάγκασαν να στρίψει το καράβι. Ειδικά με την Αίγυπτο υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι. Είναι η μεγαλύτερη αραβική χώρα είναι ισχυρός ο ρόλος της στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, σε περιφερειακούς και μουσουλμανικούς οργανισμούς και κυρίως είναι η χώρα η οποία αντέδρασε και απέρριψε τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια και συγχρόνως υπέγραψε τη μερική έστω συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα που επικαλύπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο» σημείωσε ακόμα και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα να γίνουν για να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο, αλλά πάντως αυτό που απέδειξε και η υπόθεση της Αιγύπτου είναι ότι ο Ερντογάν όταν στριμώχνεται δεν τσιγκουνεύεται τις κωλοτούμπες».
Πηγή ertnews.gr