Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Τα λόγια πλέον δεν αρκούν – Πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις
Date:
Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι θα πρέπει να δείξει με ξεκάθαρες πράξεις ότι επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας με νόημα ότι «τα λόγια δεν αρκούν πλέον». Διευκρίνισε, δε, ότι αυτό σημαίνει «πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφo του Politico Matthew Kaminski, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου τεχνολογίας και καινοτομίας «Web Summit 2020» της Λισαβόνας, η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές «πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες» και συμπλήρωσε πως «τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ «σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα».
«Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι: «Θα περιμέναμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποια στιγμή εάν εννοεί τα όσα λέει ο Πρόεδρος Ερντογάν τελευταία, ότι δηλαδή επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση. Τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε αναφέρθηκε και στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης τονίζοντας την εμπιστοσύνη με την οποία αντιμετωπίζονται από της αγορές. Μάλιστα σημείωσε ότι «Η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα που υστερεί στην ευρωζώνη. Και θεωρώ πως αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για μια χώρα που βίωσε μια πολύ δύσκολη δεκαετία. Αν κοιτάξει κανείς την καμπύλη αποδόσεων, οι αποδόσεις για τους τίτλους κάθε διάρκειας είναι ουσιαστικά κάτω του 1%. Φαντάζει αδιανόητο αν το συγκρίνουμε με το πού βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο».
Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «για εμένα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την περίοδο της κρίσης. Φαίνεται πως και οι αγορές συμμερίζονται την άποψη αυτή. Και αν το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μία μονάδα μέτρησης για την αξιοπιστία της χώρας, μπορώ σας διαβεβαιώσω ότι συνομιλώ σε καθημερινή βάση με ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι σε συνδυασμό και με τις ιδιωτικές επενδύσεις θα δώσει του απαραίτητους για την υλοποίηση των τομών και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία. «Για πρώτη φορά» ανέφερε «δεν έχουμε μόνο το σχέδιο. Έχουμε και τους δημόσιους πόρους – δηλαδή κοινοτικούς σε αυτή την περίπτωση – που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πράξη τον μετασχηματισμό αυτό».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα αντιμέτωπη με ένα επενδυτικό έλλειμμα. Πώς γεφυρώνεται αυτό το χάσμα; Μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων αλλά και μέσω ευρωπαϊκών πόρων. Το γεγονός ότι θα έχουμε 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια χρηματοδότησης μέσω των συνηθισμένων ευρωπαϊκών οργάνων, μας δίνει την πεποίθηση πως πλέον διαθέτουμε τη δύναμη πυρός, την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσουμε πρακτικά μια ουσιαστική αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας».
Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τον προϋπολογισμός της Ε.Ε. τονίζοντας πως «Πιστεύω στην ικανότητα της Καγκελαρίου Merkel να φτάσει σε ένα συμβιβασμό, να βρει μία λύση που θα συνάδει με την απόφαση των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που ελήφθη φέτος τον Ιούλιο. Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι αυτό το ορόσημο για την ΕΕ θα καθυστερήσει, επειδή δύο κράτη μέλη διαφωνούν ως προς την ερμηνεία της συμφωνίας μας, η οποία – κατά την γνώμη μου – είναι απόλυτα σαφής».
Πηγή ΑΠΕ