Πεπεισμένος ότι οι πολίτες της χώρας του θα υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, «που αποτελεί ιστορικό επίτευγμα», εμφανίστηκε σε χθεσινοβραδινή διάλεξή του στο Αυστριακό Ινστιτούτο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Πεπεισμένος ότι οι πολίτες της χώρας του θα υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, «που αποτελεί ιστορικό επίτευγμα», εμφανίστηκε σε χθεσινοβραδινή διάλεξή του στο Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής, στη Βιέννη, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

 

Advertisement
 

Νωρίτερα, ο κ. Ζάεφ είχε συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έδωσε «πάρα πολύ εγκάρδια συγχαρητήρια» σε Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία που επετεύχθη.

 

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε την αντιπολίτευση στη χώρα του να στηρίξει, για το καλό τού λαού, τη συμφωνία, η οποία, όπως σημείωσε έγινε γιατί η χώρα του θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, γιατί με τη συμφωνία θα έχει ένα καλύτερο μέλλον η πΓΔΜ, γιατί θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και επίσης θα είναι προς συμφέρον της Ευρώπης.

 

Όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα που θέλει να στείλει σε εκείνους που αντιδρούν στη συμφωνία στην Ελλάδα, απάντησε: «Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς, δεν διεκδικούμε ούτε εδάφη, ούτε την πολιτιστική σας κληρονομιά, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία στο εμπόριο και στον τουρισμό».

 

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία στηρίζει το 75% των πολιτών της, έχει ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και με την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ενισχυθεί περισσότερο η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, ενώ μία ανακοίνωση της έναρξής τους από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες της χώρας του.

 

Σχετικά με το θέμα της Εκκλησίας, αφού ανέφερε πως η πΓΔΜ ως κοσμικό κράτος δεν παρεμβαίνει στα ζητήματά της, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς τη μεσολάβηση για την επίλυση του ζητήματος, ενδεχομένως στην κατεύθυνση αναγνώρισης της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας, ενώ θετική στάση στη διενέργεια σχετικού εκκλησιαστικού διαλόγου φαίνεται να τηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος.

Advertisement
Babis

 

Για το αίτημα ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλειά της, όμως πρόσθεσε πως η χώρα του δεν έχει χρήματα για εξοπλισμούς, αλλά έχει χρήματα μόνον για το κοινωνικό της σύστημα, την Υγεία και την Παιδεία.

 

[madata.gr]


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό - Η ατζέντα

29/10/25 11:18 πμ

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό – Η ατζέντα

Οι ρυθμίσεις που “ξεκλειδώνουν” τα κλειστά σπίτια - Όλα τα κίνητρα για ιδιοκτήτες τα οφέλη για ενοικιαστές

29/10/25 11:14 πμ

Οι ρυθμίσεις που “ξεκλειδώνουν” τα κλειστά σπίτια – Όλα τα κίνητρα για ιδιοκτήτες τα οφέλη για ενοικιαστές

Ύπατη Αρμοστεία OHE για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Αποτροπιασμός για την πολύνεκρη αστυνομική επιχείρηση εναντίον συμμοριών στο Ρίο ντε Τζανέιρο

29/10/25 10:52 πμ

Ύπατη Αρμοστεία OHE για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Αποτροπιασμός για την πολύνεκρη αστυνομική επιχείρηση εναντίον συμμοριών στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

29/10/25 10:49 πμ

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

Ο Νόρι απέκλεισε τον Αλκαράθ στον 1ο γύρο!

29/10/25 10:45 πμ

Ο Νόρι απέκλεισε τον Αλκαράθ στον 1ο γύρο!

Φυσικό αέριο στην Ουκρανία μέσω Ελλάδας

29/10/25 10:42 πμ

Φυσικό αέριο στην Ουκρανία μέσω Ελλάδας

Ο Αντετοκούνμπο οδήγησε τους Μπακς σε ανατροπή απέναντι στους Νικς

29/10/25 10:38 πμ

Ο Αντετοκούνμπο οδήγησε τους Μπακς σε ανατροπή απέναντι στους Νικς

Ο κυκλώνας Μελίσα έφτασε στη χώρα νωρίτερα είχε υποβαθμιστεί σε κυκλώνα κατηγορίας 3

29/10/25 10:32 πμ

Ο κυκλώνας Μελίσα έφτασε στη χώρα νωρίτερα είχε υποβαθμιστεί σε κυκλώνα κατηγορίας 3

Χατζηβασιλείου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Το "ΌΧΙ" εκείνο δεν ειπώθηκε μόνο τότε – το λέμε κάθε μέρα, ξεκάθαρα και αποφασιστικά»

29/10/25 9:52 πμ

Χατζηβασιλείου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Το “ΌΧΙ” εκείνο δεν ειπώθηκε μόνο τότε – το λέμε κάθε μέρα, ξεκάθαρα και αποφασιστικά»

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στις Σέρρες

29/10/25 9:53 πμ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στις Σέρρες

Σέρρες: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καρανάσιος

29/10/25 9:54 πμ

Σέρρες: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καρανάσιος

Χόμπι – Μήπως να ξεφύγουμε λίγο από τις τηλεοπτικές σειρές και τις οθόνες;

28/10/25 10:31 μμ

Χόμπι – Μήπως να ξεφύγουμε λίγο από τις τηλεοπτικές σειρές και τις οθόνες;