«Δε δημιουργείται καμία νέα δομή στον Έβρο» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, παρουσιάζοντας μια εικόνα εντελώς διαφορετική για το μεταναστευτικό ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Δε δημιουργείται καμία νέα δομή στον Έβρο» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, παρουσιάζοντας μια εικόνα εντελώς διαφορετική για το μεταναστευτικό ζήτημα όπως το αντιλαμβάνονται οι τοπικές κοινωνίες στον Έβρο, τη Νέα Καβάλα, τα νησιά αλλά και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Μεταβαίνει στον Έβρο το Σαββατοκύριακο 

Μιλώντας στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» και στο δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο ο κ. Μηταράκης, σε αντίθεση με όσα είχαν καταμαρτυρήσει για τη νέα δομή του Έβρου παράγοντες της περιοχής και εκπρόσωποι του στρατού, σημείωσε ότι στον Έβρο υπάρχει φυλάκιο από το 2012 ενώ πριν υπήρχαν δομές κράτησης παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών. «Αυτό που κάνουμε είναι ότι αναβαθμίζουμε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, κάνουμε τη δομή κλειστή και ελεγχόμενη, και προετοιμαζόμαστε σε περίπτωση τουρκικής προκλητικότητας» είπε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει πάντα στα σύνορα να υπάρχει ένας χώρος πρώτης υποδοχής και κράτησης όσων μπήκαν παράτυπα «μέχρι να μεταφερθούν οργανωμένα σε υφιστάμενες δομές στην Ηπειρωτική Ελλάδα ή να απελαθούν όσοι πρέπει και να μη φεύγουν μόνοι τους από τον Έβρο, να περπατάνε στην Εγνατία Οδό και να καταλήγουν στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη» Ο Υπουργός, που το Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί τον Έβρο, υποστήριξε ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η υφιστάμενη εγκατάσταση παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. «Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει κλειστή η δομή. Συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Αυτό που δεν έχουμε καταλήξει και θα συζητηθεί το Σαββατοκύριακο είναι πώς θα προετοιμάσουμε τον Έβρο για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον» είπε ο κ. Μηταράκης.

Υπάρχει εθνικό σύστημα υποδοχής με 75.000 κρεβάτια

Εθνικό σύστημα υποδοχής με 75.000 κρεβάτια, λειτουργεί στη χώρα ενώ σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη «Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε γύρω στις 62.000 ενώ στις αρχές του 2020 φιλοξενούσαμε 92.000. Άρα έχουμε 13.000 κενά κρεβάτια» Όπως ο ίδιος αποκάλυψε μέχρι στιγμής έχουν κλείσει 67 ξενοδοχεία ενώ επισήμως το 2020, έφυγαν από την Ελλάδα 10.000 άτομα «με κάθε τύπου επιστροφή και απέλαση, άγνωστο πόσοι έφυγαν μόνοι τους με ταξιδιωτικά έγγραφα»

Advertisement
MEGA

Γραφείο Ασύλου με Έλληνες υπαλλήλους στη Θεσσαλονίκη, χωρίς προσέλευσης μεταναστών

Αγνοώντας τις σφοδρές αντιδράσεις τοπικών φορέων αλλά και πολιτών της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μηταράκης υπεραμύνθηκε της απόφασης για την εγκατάσταση της υπηρεσίας ασύλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη Μοναστηρίου 85 και σε πολυκατοικία με 35 οικογένειες. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από το δικηγόρο των ενοίκων κ. Νίκο Καραγιαννακίδη γιατί δημιουργείται μια τέτοια υπηρεσία σε πολυκατοικία με διαμένοντες κατοίκους όταν δεν υπάρχει ανάλογο παράδειγμα κρατικής ή δημοτικής επιχείρησης που να στεγάζεται σε πολυκατοικία με ενοίκους ο υπουργός υποστήριξε ότι τα γραφεία ασύλου της Θεσσαλονίκης λειτουργούν εκτός πόλης, στα παλιά ΚΤΕΟ «κι εκεί θα παραμείνουν κι εκεί θα εξυπηρετείται ο κόσμος» Αν και όπως τόνισε, οι περισσότεροι εξυπηρετούνται πλέον εντός δομών. «Αυτό που στεγάζεται στο κέντρο, είναι κτίριο γραφείων» ξεκαθάρισε ο κ. Μηταράκης όπου «εκεί θα υπάρχουν 35 Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι και θα είναι η περιφερειακή διεύθυνση Β. Ελλάδος της Υπηρεσίας ασύλου. ΟΙ συνεντεύξεις ασύλου, γίνονται στις δομές. Η εξυπηρέτηση όσων θέλουν πληροφορίες γίνονται στα παλιά ΚΤΕΟ. Εκεί θα υπάρχουν μόνον Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι» δεσμεύτηκε ο υπουργός.

πηγή makthes.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην "πόρτα" μου»

14/09/25 11:59 μμ

Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην “πόρτα” μου»

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

14/09/25 11:54 μμ

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025

14/09/25 11:50 μμ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025

Ευρωμπάσκετ 2025: Στην καλύτερη πεντάδα ο Γιάννης Αντετοκούμπο

14/09/25 11:45 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: Στην καλύτερη πεντάδα ο Γιάννης Αντετοκούμπο

Γύρος Ισπανίας: Διεκόπη η ειδική διαδρομή λόγω διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

14/09/25 11:39 μμ

Γύρος Ισπανίας: Διεκόπη η ειδική διαδρομή λόγω διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

Παρουσία του Σ. Φάμελλου στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

14/09/25 11:35 μμ

Παρουσία του Σ. Φάμελλου στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Κέρκυρα: Η προσφυγική μνήμη σήμερα - Μαρτυρίες και βιώματα των απογόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

14/09/25 11:29 μμ

Κέρκυρα: Η προσφυγική μνήμη σήμερα – Μαρτυρίες και βιώματα των απογόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ευρωμπάσκετ 2024: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία

14/09/25 11:14 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία

Το Κάστρο της Μεθώνης στο αγιάζι των αιώνων

14/09/25 11:00 μμ

Το Κάστρο της Μεθώνης στο αγιάζι των αιώνων – Δείτε video

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

14/09/25 10:50 μμ

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

Σπανούλης: «Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα»

14/09/25 10:44 μμ

Σπανούλης: «Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα»

Ξέσπασε σε κλάματα ο Giannis - «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου» -video

14/09/25 10:37 μμ

Ξέσπασε σε κλάματα ο Giannis – «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου» -video