«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εξωτερική διάσταση του θέματος» Κατά την ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε πως «για να αντιμετωπίσουμε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εξωτερική διάσταση του θέματος»

Κατά την ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε πως «για να αντιμετωπίσουμε τις πρωτογενείς ροές, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού».

Ο ίδιος παρουσίασε το σκεπτικό πίσω από την πρόταση που διατύπωσε χθες στη Λισαβόνα να επιχειρεί η Frontex και έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα, λέγοντας ότι «αυτό θα επιτρέψει στη Frontex με διμερείς συμφωνίες να λειτουργήσει στα χωρικά ύδατα των εταίρων και να τους επιστρέψει πίσω».

«Κάποιοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύουν ότι ο κανονισμός screening είναι κανονισμός για τα σύνορα», επισήμανε ο κ. Μηταράκης, εξηγώντας ότι αυτός ο κανονισμός «είναι το τρίτο επίπεδο προστασίας, δεν μιλάμε επαρκώς για τα πρώτα δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης για να αποτραπούν οι παράνομες αναχωρήσεις από την Τουρκία ή από τις άλλες χώρες και η δεύτερη προστασία είναι μια ισχυρή Frontex και κάποιοι στο Ευρωκοινοβούλιο προσπαθούν να εκτροχιάσουν την Frontex από το να εκτελέσει τις υποχρεώσεις της».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Στέφαν Μάγιερ, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να αυξήσουν τις προσπάθειες που «ήδη καταβάλλουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για όσους είναι αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα για να μειώσουμε τον παράγοντα έλξης για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα περίπου 13.000 άτομα έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, οι οποίοι όμως έχουν ήδη λάβει διεθνή προστασία στην Ελλάδα.

Advertisement
MEGA

Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό του Δουβλίνου, συνέχισε ο κ. Μάγιερ, «είναι επ’ ωφελεία και της Γερμανίας και της Ελλάδας η συνεργασία ώστε να βρούμε ένα κοινό τρόπο για να εξασφαλίσουμε τη συμμόρφωση με τους κανόνες». Οι αρχές της Γερμανίας, πρόσθεσε, «θεωρούν ότι είναι απαραίτητες οι αμοιβαίες εγγυήσεις ώστε να μπορέσουν να γίνουν μετακινήσεις προς την Ελλάδα με βάση το Δουβλίνο. Για παράδειγμα πέρυσι μόνο τέσσερις μετεγκαταστάσεις έγιναν από τη Γερμανία στην Ελλάδα και θα θέλαμε να βελτιωθούν αυτά τα νούμερα».

Απαντώντας στον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «ο κ. Μάγιερ αναφέρεται στις δευτερογενείς ροές, αλλά όταν έχουμε τις πρωτογενείς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους λαθρεμπόρους που εμπορεύονται τους ανθρώπους και τους φτάνουν μέχρι τη Βιέννη».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βγαίνει από ένα δεκαετές πρόγραμμα λιτότητας, έπρεπε να σταματήσουμε το κοινωνικό πρόγραμμα στέγασης για τους Έλληνες πολίτες, για οποιονδήποτε, και αυτό ήταν προαπαιτούμενο από την Ευρώπη. Δεν μπορούσαμε να δαπανήσουμε τα χρήματα για την κοινωνική στέγαση. Άρα, λοιπόν, δεν κάνουμε διακρίσεις απέναντι στους πρόσφυγες, έχουν απέναντι στους Έλληνες τα ίδια οφέλη».

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

23/02/26 11:12 μμ

Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

23/02/26 10:06 μμ

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:52 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:36 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

23/02/26 9:55 μμ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

23/02/26 9:31 μμ

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι - video

23/02/26 8:06 μμ

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι – video

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video