8.4 C
Serres

Μητσοτάκης: Οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή το καλύτερο εργαλείο για να αλλάξει συμπεριφορά (video)

Date:

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Δείτε Live όσα αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία τονίζοντας ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση για τη γείτονα χώρα.

Στη συνέντευξή του, σημείωσε ότι για την Ελλάδα «οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία ακριβώς για να αλλάξει συμπεριφορά. Δε θέλουμε έναν προκλητικό γείτονα καθώς αυτό δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρώπης ούτε και της ίδιας της Τουρκίας».

 

«Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες κυρώσεις, στον ορίζοντα θα υπάρχει ένα πιο ουσιαστικό πλαίσιο που θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι ίδια καθώς καλεί την Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της είναι αδιέξοδη. «Πιστεύω πια ότι έχει γίνει αντιληπτό ότι η Ευρώπη με τους δικούς της ρυθμούς κινείται είναι ενωμένη στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνει μήνυμα ότι είναι παρούσα».

Για να επιτευχθεί οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζεται ομοφωνία. Αυτή η ομοφωνία για τη διεύρυνσή της λίστας προσώπων και οντοτήτων δεν υπήρχε πριν από δύο μήνες, σημείωσε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε την Άγκυρα πως εάν συνεχίσει στην ίδια γραμμή, «θα παρθούν κι άλλες αποφάσεις τον Μάρτιο».

 

Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία του να λειτουργήσει η κλιμακούμενη πίεση στην Άγκυρα και να πεισεί πως «είναι προς όφελός της να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ μας και να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών που θα έχουν ως αντικείμενο τη μόνη διαφορά που υπάρχει μεταξύ μας με νομικό υπόβαθρο: την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

«Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης για να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Προϋπόθεση είναι η αποχή από παράνομες δραστηριότητες» ανέφερε, ενώ δε θέλησε να προεξοφλήσει κάποια αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, σημειώνοντας πως και μετά την προηγούμενη Σύνοδο η Τουρκία είχε εμφανιστεί έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο, αντ’ αυτού όμως συνέχισε τις προκλήσεις. «Το μήνυμα είναι πολύ σαφές για το τι αποφασίστηκε σήμερα και τι πρέπει να αποφασιστεί τον Μάρτιο».

Το κείμενο των συμπερασμάτων

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπό το φως της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών. Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και επιμένει σε διαρκούσα αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιτρέψει την γρήγορη επανάληψη και ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η προτεινόμενη ατζέντα θα μπορούσε να καλύψει τους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επαφών μεταξύ ανθρώπων, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και της συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας ανοιχτών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στην Τουρκία και να συνεργαστεί για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πρός όλα τα κράτη μέλη και να εντείνει την προσπάθεια για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.

 






3. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

Καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής της 11ης Νοεμβρίου 2019 που αφορά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τις άνευ άδειας τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές και εργαλεία για το πως θα προχωρήσουμε, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του εύρους της παραπάνω απόφασης για εξέταση το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

 

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τα τουρκικά μονομερή βήματα στο Βαρώσι, ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, η ΕΕ θα απεσταλμένο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

5. Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει την πρόταση για την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

6. Η ΕΕ θα ζητήσει συνεργασία για τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού:

 

ΠολιτικήΜητσοτάκης: Οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή το καλύτερο...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κίνημα Δημοκρατίας:  Άνθρακας ο …μποναμάς σας κ. Μητσοτάκη

Ανακοίνωση Βουλευτών Κινήματος Δημοκρατίας Στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού...

Σ. Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής

Αποτίμηση της παρουσίας του κόμματος στον προϋπολογισμό έκανε με...

Κυρ. Μητσοτάκης: Να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Σερβία ότι η θέση της είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Την αμέριστη στήριξή της στην ενταξιακή προοπτική των κρατών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα