Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε προαναγγείλει το μέτρο, λέγοντας πως ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί θα περιπολούν εντός των καταυλισμών

Μητσοτάκης: Όσα ανέφερε στην εβδομαδιαία ανασκόπηση για τις προσλήψεις Ρομά στην ΕΛΑΣ και τις περιπολίες στους καταυλισμούς

Epiloges Press

Epiloges Press

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη λεγόμενη μικρο-εγκληματικότητα αναφέρθηκε στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας αναλυτικά τι θα γίνει με τις προσλήψεις Ρομά στην Ελληνική Αστυνομία και τις αστυνομικές περιπολίες στους καταυλισμούς.

Advertisement
 

Θυμίζουμε οτι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε προαναγγείλει το μέτρο, λέγοντας πως πάνοπλοι και ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί θα περιπολούν εντός των καταυλισμών.

Σήμερα, Κυριακή (28/9), ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το μέτρο προχωρά, θα εφαρμοστεί άμεσα και πως θα γίνουν και προσλήψεις Ρομά στην Ελληνική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εγκαθιστά ομάδα εξειδικευμένων μάχιμων αστυνομικών μέσα στους καταυλισμούς των Ρομά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν άβατα όπου δεν εφαρμόζεται ο νόμος». Στη συνέχεια ανέφερε ότι «70 αστυνομικοί θα περιπολούν καθημερινά στις συνοικίες και τις γειτονιές όπου υπάρχει η λεγόμενη μικρή εγκληματικότητα με διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές διαρρήξεις και ληστείες».

«Η δράση αυτή συνοδεύεται και συμπληρώνεται και από την πρόσληψη στην ΕΛΑΣ συμπολιτών μας που προέρχονται από την κοινότητα των Ρομά», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα από την εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού:

«Περνώ τώρα στη μάχη κατά της ανομίας και την πάταξη της εγκληματικότητας. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εγκαθιστά ομάδα εξειδικευμένων μάχιμων αστυνομικών μέσα στους καταυλισμούς των Ρομά. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν άβατα όπου δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Έτσι λοιπόν, 70 αστυνομικοί θα περιπολούν καθημερινά στις συνοικίες και τις γειτονιές όπου υπάρχει η λεγόμενη μικρή εγκληματικότητα με διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές διαρρήξεις και ληστείες. Η δράση αυτή συνοδεύεται και συμπληρώνεται και από την πρόσληψη στην ΕΛΑΣ συμπολιτών μας που προέρχονται από την κοινότητα των Ρομά. Δεν στιγματίζουμε καμία πληθυσμιακή ομάδα. Όπως και κανείς δεν εξαιρείται από την υποχρέωση να σέβεται τους νόμους αλλά και να υπηρετεί την εφαρμογή τους. Όποιος παρανομεί θα συλλαμβάνεται και θα παραδίδεται στη δικαιοσύνη».

Advertisement

Το σχέδιο για προσλήψεις Ρομά στην Ελληνική Αστυνομία

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει την πρόσληψη 100 Ρομά στην ΕΛΑΣ ώστε να στελεχωθεί η υπηρεσία που θα επανδρώνει τη δύναμη 70 -100 αστυνομικών που θα τοποθετηθούν σε καταυλισμούς για τον έλεγχο της παραβατικότητας.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου με προτεραιότητα όπου θεωρείται πως υπάρχει πυκνότητα Ρομά, καθώς η συγκεκριμένη κοινότητα θεωρείται ότι έχει μεγάλο μερίδιο (άνω του 50%-60%) στις κλοπές, στις διαρρήξεις αλλά και στις απάτες. Με τον τρόπο αυτό, θεωρείται ότι θα επιτευχθεί καλύτερα η κατανόηση των διεργασιών εντός της κοινότητας των Ρομά που οδηγούν στην παρανομία καθώς και η οικογενειακή δομή ορισμένων συμμοριών.

Οι προϋποθέσεις προκειμένου να προσληφθούν Ρομά στην Αστυνομία είναι απλές και αφορούν στο να έχουν τελειώσει το Λύκειο και να γνωρίζουν το γλωσσικό ιδίωμα Ρομανί. Ορισμένοι, μάλιστα, ενδέχεται να λειτουργούν συγκεκαλυμμένα ως «μυστικοί» αστυνομικοί.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό να συντονίζουμε το κυβερνητικό μας έργο

12/11/25 1:07 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό να συντονίζουμε το κυβερνητικό μας έργο

ΔΟΜ: Σαράντα δύο άνθρωποι "θεωρούνται νεκροί" μετά το ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης

12/11/25 1:08 μμ

ΔΟΜ: Σαράντα δύο άνθρωποι “θεωρούνται νεκροί” μετά το ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης

«Toy Story 5»: Αντιμέτωπα με «νέα απειλή» τα αγαπημένα παιχνίδια

12/11/25 1:04 μμ

«Toy Story 5»: Αντιμέτωπα με «νέα απειλή» τα αγαπημένα παιχνίδια

Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκλήρωση κατασκευής αιολικού πάρκου 36 MW στη Φωκίδα

12/11/25 12:56 μμ

Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκλήρωση κατασκευής αιολικού πάρκου 36 MW στη Φωκίδα

NBA All Star Game: Νέο format με ομάδες ΗΠΑ και «Υπόλοιπου Κόσμου»

12/11/25 1:03 μμ

NBA All Star Game: Νέο format με ομάδες ΗΠΑ και «Υπόλοιπου Κόσμου»

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ- Βενεζουέλας - Κατάπλους αμερικανικού αεροπλανοφόρου στα ανοικτά της Λατινικής Αμερικής

12/11/25 1:02 μμ

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ- Βενεζουέλας – Κατάπλους αμερικανικού αεροπλανοφόρου στα ανοικτά της Λατινικής Αμερικής

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ θα πρωταγωνιστήσει σε remake της ταινίας «Alice In Wonderland»

12/11/25 1:01 μμ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ θα πρωταγωνιστήσει σε remake της ταινίας «Alice In Wonderland»

Συνελήφθη 25χρονος για τον θανάσιμο τραυματισμό του νηπίου στην Πάτρα

12/11/25 12:58 μμ

Συνελήφθη 25χρονος για τον θανάσιμο τραυματισμό νηπίου στην Πάτρα

Χατζηβασιλείου στο Athens Security Forum: Η Ευρώπη χρειάζεται Υψηλή Στρατηγική - Να αναλάβει διεθνώς πρωταγωνιστικό ρόλο ως αυτόνομος πόλος

12/11/25 12:40 μμ

Χατζηβασιλείου στο Athens Security Forum: Η Ευρώπη χρειάζεται Υψηλή Στρατηγική – Να αναλάβει διεθνώς πρωταγωνιστικό ρόλο ως αυτόνομος πόλος

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου παρέμεινε χαμηλή το 2025 εξαιτίας κλιματικών σοκ

12/11/25 12:59 μμ

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου παρέμεινε χαμηλή το 2025 εξαιτίας κλιματικών σοκ

Ο Nτ. Τραμπ δηλώνει πως έχει «υποχρέωση» να μηνύσει το BBC

12/11/25 1:00 μμ

Ο Nτ. Τραμπ δηλώνει πως έχει «υποχρέωση» να μηνύσει το BBC

Στο νοσοκομείο της Ξάνθης 15χρονος – Νεαροί τον έσυραν σε στενό και τον πλάκωσαν στο ξύλο

12/11/25 12:28 μμ

Στο νοσοκομείο της Ξάνθης 15χρονος – Νεαροί τον έσυραν σε στενό και τον πλάκωσαν στο ξύλο

Σχολιάστε

δώδεκα + οχτώ =