Μητσοτάκης σε Μισέλ: Πρώτα συνετά βήματα από Τουρκία και μετά διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες
Date:
«Από την ΕΕ ζητάμε αλληλεγγύη και ρητή αναγνώριση των συμφερόντων μας στα ζητήματα με την Τουρκία»
Στη διαχείριση της πανδημίας, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την «κρατική αεροπειρατεία» και τη στάση της Λευκορωσίας αλλά και τα εμπόδια κατά την ευρωπαϊκή διαδρομή τα οποία ξεπερνιούνται και μετεξελίσσεται η Ευρώπη σε κάτι πολύ δυναμικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος τις «κατακτήσεις» της Ένωσης στο μέτωπο της πανδημίας, «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», οι οποίες στην Ελλάδα αντικατοπτρίζονται στους «5 εκατ. εμβολιασμούς, σε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς εμβολιασμών στην Ευρώπη και στο ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες της ΕΕ να ανακτήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης εντός της Ένωσης».
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την καθοριστική συμμετοχή της πατρίδας μας στην σταθερότητα που είναι κομβικός ο ρόλος για την διεθνή νομιμότητα και ασφάλεια. Πρόσθεσε δε ότι: «Το άνοιγμα της ένωσης προς νέα κράτη και ιδίως αυτά των δυτικών Βαλκανίων δεν είναι μόνο μια συνειδητή πολιτική επιλογή μας αλλά είναι και μία ιστορική αποστολή».
Μήνυμα προς την Τουρκία
Aναφερόμενος στην Τουρκία ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Εξακολουθούμε να εμμένουμε στην κρυστάλλινη θέση μας. Ο μόνος τρόπος για προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες και η εμπρηστική ρητορική. Μόνο τα δικά της βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό έχουμε αποφασίσει στα ευρωπαϊκά συμβούλια».
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η συμπαράσταση σε Ελλάδα και Κύπρο από την ΕΕ δεν αποτελεί απλά μια αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης αλλά αποτελεί ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ.
Υπενθύμισε δε την επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ στον Έβρο μαζί με τους αξιωματούχους των άλλων θεσμών τονίζοντας τη σημασία που είχε η στήριξη της ΕΕ στην υπεράσπιση των συνόρων της Ελλάδας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις αιχμές του κατά της Τουρκίας για εργαλειοποίηση του προσφυγικού και την αξιοποίηση προσφύγων και μεταναστών ως γεωπολιτικά πιόνια.
Πηγή newsbeast.gr