Την τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων σε όλους τους ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με ανακοίνωση, συμμετέχουσα στη θλίψη και ... Περισσότερα

Τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων των Τεμπών σε όλους τους ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος

Epiloges Press

Epiloges Press

Την τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων σε όλους τους ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, συμμετέχουσα στη θλίψη και την οδύνη ολόκληρου του ελληνικού λαού για το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας της Κυριακής της Ορθοδοξίας, όρισε ότι θα τελεσθεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Προς τον σκοπό αυτό απέστειλε ήδη σχετικό εγκύκλιο σημείωμα προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, όπου θα τελεσθεί η Συνοδική Θεία Λειτουργία την Κυριακή, θα τελέσουν το ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση των θυμάτων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πολιτικών, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου: «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετέχουσα στη θλίψη και την οδύνη ολόκληρου του ελληνικού λαού για το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών, όρισε όπως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της προσεχούς Κυριακής της Ορθοδοξίας, 5 Μαρτίου 2023, τελεσθεί Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της πολυαιμάκτου αυτής τραγωδίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Προς τον σκοπό αυτό απέστειλε ήδη σχετικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, όπου θα τελεσθεί η Συνοδική Θεία Λειτουργία την Κυριακή, θα τελέσουν το Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των θυμάτων, παρουσία της Εξοχωτάτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του Εξοχωτάτου Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

«Τη Μεγάλη Παρασκευή φέτος τη ζούμε νωρίτερα»

Στο πέρας της σημερινής Ακολουθίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ Αναπαύσεως των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Μνημόσυνο, άλλωστε, τελέστηκε σε όλους τους ναούς της Ελλάδας.

«Τη Μεγάλη Παρασκευή φέτος τη ζούμε νωρίτερα» - Επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς των Τεμπών

«Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα… και δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσουν τον ανθρώπινο πόνο. Και όλοι μας σαν την Παναγία που ως μάνα θρήνησε τον Χριστό θρηνούμε για αυτά τα παιδιά μας», τόνισε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, λίγες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Επιπρόσθετα, ανέφερε: «Η σκέψη και η προσευχή μας είναι στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Ζούμε μια σκληρή εθνική συμφορά. Την Μ. Παρασκευή φέτος τη ζούμε νωρίτερα. Όλοι θρηνούμε για τον χαμό αυτών των παιδιών».

Advertisement
Babis

Απευθυνόμενος προς τις οικογένειες των θυμάτων, σημείωσε: «Ο μόνος τρόπος να αγκαλιάσετε και πάλι τα παιδιά σας είναι να πιστέψετε ότι τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει ο θάνατος αλλά η ανάσταση. Γονατίζω αδύναμος μπροστά σας στο βάρος αυτού του πρώιμου αποχωρισμού».

Τη βαθύτατη θλίψη του εξέφρασε εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Εξάλλου, αναφέρθηκε στον συμβολισμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, «την εορτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά την Οικουμένη».

Στη Θεία Λειτουργία το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ‘Αγγελος Συρίγος, βουλευτές, εκπρόσωπο πολιτικών κομμάτων, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικεφαλής ξένων διπλωματικών αντιπροσωπιών στη χώρα μας και πλήθος κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Προεδρικό Μέγαρο προς τους Συνοδικούς Αρχιερείς φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταξί: Πανελλαδική απεργία και την Τετάρτη - Καθολική συμμετοχή του κλάδου την πρώτη ημέρα

18/03/26 12:01 πμ

Ταξί: Πανελλαδική απεργία και την Τετάρτη – Καθολική συμμετοχή του κλάδου την πρώτη ημέρα

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 18 Μαρτίου

17/03/26 11:57 μμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 18 Μαρτίου

Το Ιράν επιβεβαίωσε το θάνατο του Αλί Λαριτζανί

17/03/26 11:55 μμ

Το Ιράν επιβεβαίωσε το θάνατο του Αλί Λαριτζανί

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ έκανε πρόταση γάμου κάτω από το νερό στη σύντροφό του

17/03/26 11:50 μμ

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ έκανε πρόταση γάμου κάτω από το νερό στη σύντροφό του

Η Μέριλ Στριπ έκανε σημαντική δωρεά στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας Γυναικών

17/03/26 11:47 μμ

Η Μέριλ Στριπ έκανε “σημαντική επταψήφια δωρεά” στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας Γυναικών

Ουκρανία: Ο Σον Πεν παρέλαβε ένα Όσκαρ... από την ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων

17/03/26 11:43 μμ

Ουκρανία: Ο Σον Πεν παρέλαβε ένα Όσκαρ… από την ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων

ΕΚΠΟΙΖΩ: Το τελευταίο μοντέλο συγκατάθεσης για διαφημίσεις της Meta εξακολουθεί να μην τηρεί τη νομοθεσία

17/03/26 11:37 μμ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Το τελευταίο μοντέλο συγκατάθεσης για διαφημίσεις της Meta εξακολουθεί να μην τηρεί τη νομοθεσία

EY «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025 ο Χάρης Βαφειάς, διευθύνων σύμβουλος της VAFIAS GROUP

17/03/26 11:32 μμ

EY «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025 ο Χάρης Βαφειάς, διευθύνων σύμβουλος της VAFIAS GROUP

Επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του «Χαμόγελου του Παιδιού»

17/03/26 11:26 μμ

Επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Από την Πέμπτη 2/4 σε ισχύ το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

17/03/26 11:22 μμ

Από την Πέμπτη 2/4 σε ισχύ το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Ν. Δένδιας: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση των ελληνικών και βρετανικών οικοσυστημάτων στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας

17/03/26 11:16 μμ

Ν. Δένδιας: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση των ελληνικών και βρετανικών οικοσυστημάτων στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας

Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές

17/03/26 11:12 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές