10.8 C
Serres

Moderna – Pfizer: Η σύγκριση ανάμεσα στα δύο εμβόλια κατά του κορονοϊού – Ποιο φαίνεται πως κερδίζει στα σημεία (φωτο)

Date:

Moderna – Pfizer: Η σύγκριση ανάμεσα στα δύο εμβόλια κατά του κορονοϊού – Ποιο φαίνεται πως κερδίζει στα σημεία

 

Αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 94,5% ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για το εμβόλιό της κατά της Covid-19. Παρόμοια αποτελεσματικότητα κατά 90% ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι Pfizer και BioNTech.

Σε μια σύγκριση των δυο εμβολίων, το BBC σημειώνει πως και τα δύο ακολουθούν την ίδια προσέγγιση με την έγχυση μέρους του γενετικού κώδικα του κορονοϊού προκειμένου να προκαλέσουν μια ανοσοαπόκριση.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι πολύ παρόμοια – περίπου 90% προστασία για το εμβόλιο της Pfizer και περίπου 95% για το εμβόλιο της Moderna.

Και οι δύο δοκιμές ωστόσο συνεχίζονται και οι τελικοί αριθμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι ευκολότερο να αποθηκευτεί καθώς παραμένει σταθερό στους -20C για μέχρι 6 μήνες και μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγείο για έναν μήνα.

Το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται εξαιρετικά κρύα αποθήκευση στους περίπου -75C, αλλά μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

Το εμβόλιο Sputnik V, που αναπτύχθηκε στη Ρωσία, κυκλοφόρησε επίσης πολύ πρώιμα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι είναι 92% αποτελεσματικό.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο
6 1 1 1

Η Moderna έχει αναπτύξει ένα «εμβόλιο RNA», που σημαίνει ότι μέρος του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού εισάγεται στο σώμα. Αυτό αρχίζει να δημιουργεί ιικές πρωτεΐνες, αλλά όχι ολόκληρο τον ιό, οι οποίες είναι αρκετές για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί.

Το εμβόλιο θα πρέπει να εκπαιδεύσει το σώμα να παράγει και τα δύο αντισώματα και ένα άλλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται Τ-κύτταρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Στην κλινική δοκιμή της Moderna συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ με τους μισούς να λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι έλαβαν ενέσεις placebo.

Η ανάλυση βασίστηκε στα πρώτα 95 δείγματα που εμφάνισαν συμπτώματα. Μόνο πέντε από τις περιπτώσεις Covid ήταν σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, ενώ 90 από αυτά έλαβαν placebo.





Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι υπήρχαν 11 περιπτώσεις σοβαρού Covid στη δοκιμή, αλλά καμία τέτοια περίπτωση σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη, είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο Ταλ Ζακ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Πότε θα το κάνω;

Εξαρτάται από τη χώρα όπου βρίσκεσαι. Η Moderna λέει ότι θα καταθέσει αίτηση στις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Περιμένει να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες στη χώρα.

Η εταιρεία ελπίζει να έχει έως και 1 δισ. Δόσεις διαθέσιμες για χρήση σε όλο τον κόσμο το 2021 και σχεδιάζει να λάνει έγκριση και σε άλλες χώρες.

Τι δεν γνωρίζουμε;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία, καθώς οι εθελοντές θα πρέπει να παρακολουθούνται για πολύ περισσότερο, προτού μπορέσει να απαντηθεί.

Υπάρχουν επίσης υποψίες για την προστασία που προσφέρει σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τον Covid.

Ωστόσο, ο κ. Ζακ είπε στο BBC ότι τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο «δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του» με την ηλικία.

Είναι ασφαλές;

Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης, δεν είναι 100% ασφαλές.

Μερικές από τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν από ασθενείς ήταν κούραση, πονοκέφαλος και πόνος.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περιμέναμε με ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London.

 

Πηγή newsbeast.gr

ΥγείαΚορονοϊόςModerna – Pfizer: Η σύγκριση ανάμεσα στα δύο εμβόλια κατά του κορονοϊού...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Λοιμώξεις του ουροποιητικού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από λοιμώξεις...

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης

Παρτίδες λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, καθώς και καστανής από ζαχαροκάλαμο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα