Ηλίας Μόσιαλος

«Ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο, αλλά είναι άγνωστο αν αυτή η μείωση εμποδίζει τη μετάδοση»

Ένα από τα ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθεί με τους μαζικούς εμβολιασμούς, είναι εάν τα εμβόλια μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση ή με άλλα λόγια, αν οι εμβολιασμένοι θα είναι μεταδοτικοί αν κολλήσουν τον ιό, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Advertisement

Όπως επισημαίνει πολλές μελέτες έχουν ήδη δείξει πως τα άτομα που στα τεστ φαίνεται να φέρουν υψηλότερο ιικό φορτίο, τείνουν να είναι πιο μολυσματικά και πολύ συχνά νοσούν επίσης πιο σοβαρά από τον κορονοϊό.

Για να αξιολογηθεί η επίδραση των εμβολιασμών στη μετάδοση του ιού, στο Ισραήλ αναλύθηκαν δεδομένα από 16.297 άτομα που διαγνώστηκαν με θετικό τεστ μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου και 30ής Ιανουαρίου. Στη μελέτη -που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί- συνέκριναν δεδομένα από άτομα άνω των 60 ετών και άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών. Το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στο Ισραήλ ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου. Μέχρι τη στιγμή της ανάλυσης, ποσοστό μεγαλύτερο από 75% εκείνων στην ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω ήταν πιθανό να είχαν λάβει μία δόση, όπως επίσης περίπου το 25% της ομάδας των νεότερων.

Advertisement

Όπως ήταν αναμενόμενο, σημειώθηκε μια στατιστικά σημαντική πτώση στα αποτελέσματα των τεστ που έκαναν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, σε σύγκριση με την ομάδα 40 έως 60 ετών. Συσχετίζοντας την τιμή στα αποτελέσματα όπως προκύπτουν από μοριακά τεστ PCR, υπολογίστηκε ότι το εμβόλιο μείωσε το ιικό φορτίο από 1,6 έως 20 φορές στα άτομα που διαγνώστηκαν με θετικό τεστ. Δηλαδή οι εμβολιασμένοι έφεραν πλέον χαμηλότερο ιικό φορτίο. Κάποια αντίστοιχα προκαταρκτικά αποτελέσματα υπάρχουν και για τα εμβόλια της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Moderna.

Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, «όλα αυτά τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά δεν δίνουν οριστικές απαντήσεις. Δηλαδή, είναι σαφές πως ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν αυτή η μείωση είναι αρκετή για να εμποδίσει τη μετάδοση. Θα χρειαστούμε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα και έγκριτες δημοσιεύσεις για να έχουμε σαφείς απαντήσεις.

Επιπλέον θα χρειαστεί στενότερη παρακολούθηση και συχνή δειγματοληψία αλλά και μελέτες ιχνηλάτησης όσων κόλλησαν, μετά τον εμβολιασμό. Το «κλειδί» και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης περισσότερων παραλλαγών και για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι η διακοπή της εξάπλωσης της λοίμωξης μέσω των εμβολιασμών. Και ελπίζουμε σε απαντήσεις και σε καλά νέα σύντομα».

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

06/08/25 9:31 μμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

06/08/25 9:35 μμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα - video

06/08/25 7:24 μμ

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα – video

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά - video

06/08/25 9:32 μμ

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά – video