Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί, ακόμη και όσοι κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, εξηγεί ο Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνοντας ότι για ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί, ακόμη και όσοι κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, εξηγεί ο Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνοντας ότι για λίγους μήνες ακόμη “μέχρι να εμβολιαστούν οι περισσότεροι και να αποκτήσουμε ανοσία στην κοινότητα θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες της δημόσιας υγείας”.

Advertisement
 

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, γράφει τα εξής:

“Με τα εμβόλια προστατευόμαστε από τον ιό – δεν κολλάμε τον ιό.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε και μετά τον εμβολιασμό μας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδίδουμε τη νόσο στα μέλη της οικογένειάς μας και σε όσους συναναστρεφόμαστε.

Πρέπει να προσέχουμε και για άλλο ένα λόγο: τα εμβόλια -όπως έχουμε πει- δεν είναι 100% αποτελεσματικά, άρα κάποιοι- λίγοι- μπορεί να κολλήσουν τον ιό παρότι έχουν εμβολιαστεί.

Ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση, όταν έχουμε ακόμα -όπως δείχνουν οι μελέτες- μικρότερη προστασία, δηλαδή πιο πολλές πιθανότητες να κολλήσουμε. Αλλά και μέχρι να έχει λάβουμε τη δεύτερη δόση και να περάσει και άλλη μια εβδομάδα, η κάλυψη που έχουμε μπορεί να μην είναι πλήρης.

 
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η ανησυχία πως ενώ θα έχουμε κάνει το εμβόλιο θα μπορούμε να μεταδίδουμε τον ιό;

Είναι μήπως γιατί το εμβόλιο μας μεταφέρει τον κορωνοϊό;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας δεν περιέχει κορωνοϊό. Kάνοντας το εμβόλιο προφανώς δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό σε άλλους.

Τα κινεζικά εμβόλια της Sinovac και της Sinopharm για παράδειγμα, περιέχουν αδρανοποιημένο – όχι ζωντανό -ιό. Δηλαδή ο αδρανοποιημένος ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί μετά τον εμβολιασμό και να προκαλέσει ασθένεια. Αλλά να ξαναπούμε πως και ένα τέτοιο εμβόλιο ‘παλαιού τύπου’ που περιέχει αυτή τη μορφή του ιού, απλά διεγείρει την άμυνα του οργανισμού μας και θα μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε αν κολλήσουμε τον ιό στο μέλλον. Και βέβαια να θυμόμαστε πως αυτά τα κινεζικά εμβόλια που ανέφερα δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας.

Γιατί τότε υπάρχει η ανησυχία; Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ακόμα. Μπορεί κάποιοι να τύχει να κολλήσουμε τον ιό μετά τον εμβολιασμό μας.

Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία από τους μαζικούς εμβολιασμούς; Λένε πως το εμβόλιο θα μας προστατεύσει επαρκώς για να μη αρρωστήσουμε – ή αν νοσήσουμε να νοσήσουμε ελαφρά.

Advertisement
MEGA

Αλλά ενώ εμείς είμαστε προστατευμένοι, μπορεί να παραμείνει ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα. Δεν μπορεί όμως να μας βλάψει, γιατί έχουμε κάνει το εμβόλιο.

Το πιο πιθανό είναι πως ακόμα και αν κολλήσουμε να μην έχουμε μεγάλες ποσότητες του ιού μετά τον εμβολιασμό.

Και οι πιο πολλοί δεν θα έχουμε καθόλου. Σε μερικούς όμως αν κολλήσουν θα παραμείνει ο ιός (στο ανώτερο αναπνευστικό). Έτσι αν δεν φοράνε μάσκες ίσως να μεταφερθεί στους άλλους που συναναστρέφονται γύρω τους.

Αν όμως προσέχουμε και δεν κολλήσουμε τον ιό δεν θα τον μεταφέρουμε σε άλλους. Αυτή η μικρή περίπτωση μετάδοσης που ανέφερα υπάρχει μόνο αν κολλήσουμε τον ιό.

Επομένως, αν μένουμε μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, και αυτά τα άτομα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ενώ εμείς το έχουμε κάνει, τότε πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Για αυτό το λόγο μέχρι να εμβολιαστούν οι περισσότεροι και να αποκτήσουμε ανοσία στην κοινότητα θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες της δημόσιας υγείας. Για λίγους ακόμη μήνες”.

Πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Μάθιου Μοντίν παραγωγός ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία της ταινίας «Full Metal Jacket»

26/10/25 1:30 μμ

Ο Μάθιου Μοντίν παραγωγός ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία της ταινίας «Full Metal Jacket»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο προσωρινά κρατούμενοι από τη σημερινή ομάδα κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση - 6 συνολικά οι προφυλακίσεις

26/10/25 1:26 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο προσωρινά κρατούμενοι από τη σημερινή ομάδα κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση – 6 συνολικά οι προφυλακίσεις

Ο Ψαρρός κατέκτησε το χάλκκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό

26/10/25 1:23 μμ

Ο Ψαρρός κατέκτησε το χάλκκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό

Ένας 39χρονος έχασε τη ζωή του καθώς το όχημα που οδηγούσε έπεσε σε χαράδρα στην Ευρυτανία

26/10/25 1:17 μμ

Ένας 39χρονος έχασε τη ζωή του καθώς το όχημα που οδηγούσε έπεσε σε χαράδρα στην Ευρυτανία

Ληστεία σε διαμέρισμα στον Πειραιά - Εδεσαν 62χρονο και άρπαξαν χρήματα και κοσμήματα

26/10/25 1:14 μμ

Ληστεία σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Εδεσαν 62χρονο και άρπαξαν χρήματα και κοσμήματα

Κυβερνοασφάλεια στην πράξη: τα 5 βασικά μέτρα που μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο επίθεσης

26/10/25 1:09 μμ

Κυβερνοασφάλεια στην πράξη: τα 5 βασικά μέτρα που μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο επίθεσης

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

26/10/25 1:01 μμ

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφθασε τα 950 γκολ!

26/10/25 12:57 μμ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφθασε τα 950 γκολ!

Το PKK ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Τουρκία

26/10/25 12:53 μμ

Το PKK ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Τουρκία

Έξι χρόνια «Τυφώνας»: 18 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων με σκουπίδια έχουν καθαριστεί από τις ελληνικές ακτές

26/10/25 12:49 μμ

Έξι χρόνια «Τυφώνας»: 18 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων με σκουπίδια έχουν καθαριστεί από τις ελληνικές ακτές

Συνελήφθησαν 29χρονος και 24χρονος που επέτρεψαν την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικες

26/10/25 12:45 μμ

Συνελήφθησαν 29χρονος και 24χρονος που επέτρεψαν την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικες

Έκθεση στη Στοκχόλμη με δημιουργίες που φορέθηκαν σε επίσημες τελετές του παλατιού

26/10/25 12:42 μμ

Έκθεση στη Στοκχόλμη με δημιουργίες που φορέθηκαν σε επίσημες τελετές του παλατιού