Η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει τη παραλλαγή Όμικρον σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που κοινοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει τη παραλλαγή Όμικρον σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που κοινοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος με την τρίτη δόση παράγονται αντισώματα που εξουδετερώνουν και παραλλαγές του αρχικού στελέχους, όπως η Δέλτα και η Όμικρον.

Η Ηλίας Μόσιαλος καλεί τον κόσμο να εμβολιαστεί καθώς όπως αναφέρει: «Ο εμβολιασμός μας δίνει ένα προβάδισμα έναντι του ιού και η τρίτη δόση είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας. Να κλείσετε ραντεβού και να προσέχετε».

Τι μας απασχολεί κυρίως με την έλευση της παραλλαγής όμικρον, ξέροντας πως είναι πιο μεταδοτική από την δέλτα;

Δύο πράγματα: εάν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και εάν μας προστατεύουν τα εμβόλια που έχουμε ήδη κάνει. Δεν έχουμε ακόμα επίσημες διαπιστώσεις από αναλυτικές μελέτες για την κλινική εικόνα στους ανεμβολίαστους για να τη συγκρίνουμε με την δέλτα.

Όμως υπάρχουν και διάφορες μελέτες που μελετούν, το πιο φλέγον για όλους μας θέμα: την προστασία μετά τον εμβολιασμό. Και θα αναφερθώ σε μια πρόσφατη εργασία (doi.org/10.1101/2021.12.14.21267755) που υποστηρίζει πως η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA δεν αυξάνει απλά την συστημική δυνατότητα απόκρισης. Τα στοιχεία δείχνουν πως η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει την παραλλαγή όμικρον.

Και θα σταθώ στην ανάλυση των συλλεχθέντων δειγμάτων από εμβολιασμένους έναντι αυτών που έκαναν 3 δόσεις. Στο συνημμένο γράφημα, φαίνεται μια σύγκριση της δυνατότητας εξουδετέρωσης έναντι του αρχικού στελέχους στον άξονα Χ και του δέλτα (αριστερά) ή του όμικρον (δεξιά) στον άξονα Υ. Οι λευκές κουκκίδες αντιπροσωπεύουν τα αποτελέσματα από τα δείγματα αίματος που είχαν συλλεχθεί από πρόσφατα εμβολιασμένους, ενώ τα μαύρα τετράγωνα αντιπροσωπεύουν τα δείγματα που αναλύθηκαν από αυτούς που έκαναν πρόσφατα την ενισχυτική τρίτη δόση.

Έχουμε μια μαύρη διακεκομμένη γραμμή ανάμεσα στις λευκές κουκκίδες που αναφέρεται στην εξουδετερωτική δυνατότητα έναντι στον ιό μετά τον αρχικό εμβολιασμό, και μια συμπαγή μαύρη γραμμή ανάμεσα στις μαύρες κουκκίδες, που αναφέρεται στην εξουδετερωτική δυνατότητα μετά την ενισχυτική δόση.

Βλέπουμε λοιπόν πως άσχετα με το ότι τα εμβόλια είχαν σχεδιαστεί να προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων, έναντι της ακίδας του αρχικού στελέχους, η απόκριση των αντισωμάτων μετά την ενίσχυση είναι θεμελιωδώς διαφορετική από πριν. Δηλαδή, η τρίτη δόση δεν αυξάνει απλά το επίπεδο των υπαρχόντων αντισωμάτων. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν, πως με την τρίτη δόση παράγονται αντισώματα που εξουδετερώνουν και παραλλαγές του αρχικού στελέχους, όπως η δέλτα και η όμικρον.

Advertisement
Babis

Και ας μείνουμε εδώ να πούμε άλλα 2 πράγματα.

1. Αυτή η παρατήρηση δεν αποδεικνύει κάποιο νέο βιολογικό, μη αναμενόμενο, μηχανισμό. Οι μηχανισμοί ανοσίας είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και έχουν εξελιχθεί παράλληλα με τις απειλές για τον οργανισμό. Ας πούμε απλά, για άλλη μια φορά πως για το αν είμαστε προστατευμένοι ή όχι, δεν έχει σημασία μόνο ο τίτλος αντισωμάτων και μια στατική μέτρηση, αλλά και οι μηχανισμοί ενεργοποίησης της κυτταρικής μνήμης.

2. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, και μένει βέβαια να αποδειχθούν με μετρήσεις σε νοσούντες και φορείς της όμικρον.

Και να κλείσω με μια κουβέντα για όσους διστάζουν. Ο εμβολιασμός μας δίνει ένα προβάδισμα έναντι του ιού και η τρίτη δόση είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας. Να κλείσετε ραντεβού και να προσέχετε.

Πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ Σερρών: Ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη - video

09/03/26 10:47 μμ

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ Σερρών: Ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη – video

Σέρρες: Κατάλληλο για πόση το νερό σε Ν. Σούλι και Δαφνούδι - video

09/03/26 10:37 μμ

Σέρρες: Κατάλληλο για πόση το νερό σε Ν. Σούλι και Δαφνούδι – video

«Καμία ανοχή στη βία»: Ηχηρό μήνυμα από μαθητές στις Σέρρες - video

09/03/26 10:31 μμ

«Καμία ανοχή στη βία»: Ηχηρό μήνυμα από μαθητές στις Σέρρες – video

Νέο ενιαίο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας – 400 εκατ. ευρώ απευθείας στα νοικοκυριά μέσω vouchers

09/03/26 10:22 μμ

Νέο ενιαίο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας – 400 εκατ. ευρώ απευθείας στα νοικοκυριά μέσω vouchers

Πήρε τη νίκη ο Πανσερραϊκός στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης - video

09/03/26 9:43 μμ

Πήρε τη νίκη ο Πανσερραϊκός στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης – video

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου η πρώτη λαϊκή αγορά στο Ν. Σούλι Σερρών - video

09/03/26 9:32 μμ

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου η πρώτη λαϊκή αγορά στο Ν. Σούλι Σερρών – video

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Eurogroup: «Προτεραιότητα η προστασία των νοικοκυριών και η σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας»

09/03/26 9:25 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Eurogroup: «Προτεραιότητα η προστασία των νοικοκυριών και η σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας»

ΕΚ ΣΕΡΡΩΝ: Γέφυρες Συνεργασίας για τη Μετανάστευση και τη Συνύπαρξη στις Σέρρες

09/03/26 9:12 μμ

ΕΚ ΣΕΡΡΩΝ: Γέφυρες Συνεργασίας για τη Μετανάστευση και τη Συνύπαρξη στις Σέρρες

«Θέτοντας Όρια: Η Πρόληψη ως Αντίδοτο στην Ανήλικη Παραβατικότητα» - Εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς στη Νιγρίτα Σερρών

09/03/26 9:03 μμ

«Θέτοντας Όρια: Η Πρόληψη ως Αντίδοτο στην Ανήλικη Παραβατικότητα» – Εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς στη Νιγρίτα Σερρών

38η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών

09/03/26 8:58 μμ

38η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών

Συγκροτημένη πρωτοβουλία των φορέων των Σερρών για το ζήτημα των διοδίων – Κατάθεση κοινού αιτήματος διαλόγου από Επιμελητήριο και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

09/03/26 8:50 μμ

Συγκροτημένη πρωτοβουλία των φορέων των Σερρών για το ζήτημα των διοδίων – Κατάθεση κοινού αιτήματος διαλόγου από Επιμελητήριο και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

Χατζηβασιλείου: Ιστορική η συνάντηση Μητσοτάκη, Μακρόν, Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Η Ελλάδα χτίζει τόξο ασφαλείας

09/03/26 8:45 μμ

Χατζηβασιλείου: Ιστορική η συνάντηση Μητσοτάκη, Μακρόν, Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Η Ελλάδα χτίζει τόξο ασφαλείας