Για το ζήτημα της επάρκειας εμβολίων κατά του κορονοϊού αλλά και για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Για το ζήτημα της επάρκειας εμβολίων κατά του κορονοϊού αλλά και για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Advertisement
 

 
Ερωτώμενος για το πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί στις ευρωπαϊκές χώρες και αν θα υπάρξει ζήτημα επάρκειας του εμβολίου ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε πως “θα υπάρξει ζήτημα επάρκειας μόνο αν το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ισχυρίζεται η εταιρεία και οι ρυθμιστικές Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν δώσει ήδη την έγκρισή τους γι’ αυτό το εμβόλιο. Αναμένουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και των Αμερικανικών Οργανισμών που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Αν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό της τάξης του 70%-90% που τώρα λένε οι επιστήμονες και οι ρυθμιστικές Αρχές τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα επάρκειας στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει εμβόλια για 3,4 εκατ. Έλληνες, της Pfizer και της Moderna, για το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, αλλά θα μπορέσουμε να έχουμε για άλλους 3,5 εκατ. Έλληνες αν αυτό το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι επαρκές.

Να υπενθυμίσω ότι αναμένουμε και τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της εταιρείας Johnson&Johnson, τα οποία θα βγουν έως τέλος Ιανουαρίου. Θα ξέρουμε αν λειτουργεί αυτό το εμβόλιο και μάλιστα θα ξέρουμε αν λειτουργεί σε μία δόση. Αν σε μία δόση λειτουργεί θα είναι ακόμη καλύτερα γιατί θα έχουμε πολλές ποσότητες και από αυτό το εμβόλιο μέσω της ΕΕ”.

Για τις αλλαγές στο πρωτόκολλο εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση είπε μεταξύ άλλων: “Θα εμβολιάζονται με το εμβόλιο της Astra Zeneca αλλά και με τα υπόλοιπα εμβόλια. Θα χρησιμοποιήσουν όλες τις δόσεις που έχουν τώρα οι Άγγλοι. Είπαν αντί να γίνεται με ένα μεσοδιάστημα ο δεύτερος εμβολιασμός των τριών τεσσάρων εβδομάδων, για την Pfizer είναι τρεις εβδομάδες για τα άλλα είναι τέσσερις, μπορούν αυτά να γίνουν από 4-12 εβδομάδες, δηλαδή άλλαξαν τα πρωτόκολλα. Εδώ υπάρχουν κάποιες ενστάσεις γιατί η αλλαγή των πρωτοκόλλων, δηλαδή να μετακινηθούμε από τις 3 4 εβδομάδες, σε ένα διάσημα 4-16 εβδομάδες δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη με κλινικές δοκιμές”.

Advertisement
ΔΕΗ

“Καταρχήν έχουμε καταφέρει που δεν έχουν καταφέρει οι άλλες χώρες, τον τελευταίο μήνα, το να κρατάμε τα κρούσματα σε σχετικά χαμηλό επίπεδο γιατί αν δούμε τι γίνεται στη Μ. Βρετανία με 50.000 κρούσματα ημερησίως, είμαστε σχετικά καλύτερα αυτήν τη στιγμή΄” υπογράμμισε ο καθηγητής και τόνισε πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει προσεκτικά: “Θα πρέπει να γίνει προσεκτικά με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, εγώ θα έλεγα μετά τις 10 Ιανουαρίου, τότε να ληφθούν οι αποφάσεις γιατί πάντα ξέρουμε ότι υπάρχει ένα μεσοδιάστημα 10-15 ημερών μετά τις γιορτινές μέρες. Αν τότε είμαστε σε ασφαλές επίπεδο, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, από εκεί να ξεκινήσουμε και να αρχίσει σιγά σιγά η απελευθέρωση και της οικονομίας. Είναι πιο εύκολο να ανοίξει η οικονομία, κατά τη γνώμη μου, παρά τα σχολεία, αλλά θα είναι σκόπιμο η κυβέρνηση να κάνει μια καταγραφή, αν είναι δυνατόν, των ευπαθών που έχουν σχέση με τα σχολεία, δηλαδή δάσκαλοι, καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να μπουν στους εμβολιασμούς γρήγορα, θα τους προστατεύσουμε. Το ίδιο και τα μέλη οικογενειών που έχουν παιδιά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Αν μπορούμε να τους εντάξουμε πιο γρήγορα, θα είναι καλό αυτό”.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
BΤΑ: Το INSAIT αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό τρισδιάστατο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για ρομπότ

26/10/25 8:53 μμ

BΤΑ: Το INSAIT αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό τρισδιάστατο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για ρομπότ

«Βασίλισσα» του Clasico η Ρεάλ Μαδρίτης

26/10/25 8:50 μμ

«Βασίλισσα» του Clasico η Ρεάλ Μαδρίτης

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στους δήμους της Αττικής

26/10/25 6:59 μμ

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στους δήμους της Αττικής

Είναι λάθος να μιλάμε για ακύρωση της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ, λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

26/10/25 6:54 μμ

Είναι λάθος να μιλάμε για ακύρωση της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ, λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Δύο ποιητές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Διονύση Σαββόπουλο

26/10/25 6:50 μμ

Δύο ποιητές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Διονύση Σαββόπουλο

Κατάσχεση 136 κιλών κάνναβης και σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα

26/10/25 6:43 μμ

Κατάσχεση 136 κιλών κάνναβης και σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα

«Εξάρα» η Λιλ μετά την «τεσσάρα» από τον ΠΑΟΚ

26/10/25 6:39 μμ

«Εξάρα» η Λιλ μετά την «τεσσάρα» από τον ΠΑΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

26/10/25 6:35 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

Συνελήφθη 55χρονος – Εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

26/10/25 6:33 μμ

Συνελήφθη 55χρονος – Εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

Ο... μισός Παναθηναϊκός έκανε τη δουλειά

26/10/25 6:33 μμ

Ο… μισός Παναθηναϊκός έκανε τη δουλειά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλες δύο προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση - Στους 8 οι προσωρινά κρατούμενοι

26/10/25 6:27 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλες δύο προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση – Στους 8 οι προσωρινά κρατούμενοι

Κυρ. Μητσοτάκης: Τον πατριωτισμό της ευθύνης που ενώνει, δεν διχάζει, έχουμε ανάγκη και σήμερα

26/10/25 6:23 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τον πατριωτισμό της ευθύνης που ενώνει, δεν διχάζει, έχουμε ανάγκη και σήμερα