Μόσιαλος: Το άνοιγμα των συνόρων και ο τουρισμός θα ευνοήσει την αύξηση των κρουσμάτων
Date:
Στην αποκλιμάκωση των μέτρων σε αρκετές χώρες αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE και εκπρόσωπος της χώρας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς φορείς.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:
«Μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο Ισραήλ αλλά και σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας παρατηρήθηκε μια αύξηση των κρουσμάτων, που δεν συνοδεύθηκε από σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και αυξημένη θνητότητα που να δημιουργεί ανησυχία.
Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη. Το ότι είναι μικρή εξηγείται, ως ένα βαθμό, από την μεταβολή συμπεριφοράς των πολιτών. Η πλειοψηφία των πολιτών, στις περισσότερες χώρες, τηρούν κάποια από τα μέτρα. Ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών συναναστροφών γίνονται πλέον σε ανοιχτούς χώρους, που δεν ευνοούν τη διασπορά της νόσου, ενώ δεν επιτρέπονται οι μεγάλες συναθροίσεις που μπορούν να καταστούν εστίες για γρήγορη μετάδοση της νόσου.
Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι η ποιοτική ανάλυση των νέων κρουσμάτων.
Η μέση ηλικία των ασθενών και η μέση ηλικία όσων νοσηλεύονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ είναι πλέον χαμηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στατιστικές τον Απρίλιο και το Μάιο. Αυτό δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μάθει να παίρνουν τα μέτρα τους και προστατεύονται περισσότερο.
Η αποκλιμάκωση των μέτρων, το άνοιγμα των συνόρων και η έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι πιθανόν να έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Σημασία όμως έχει να μην έχουμε μεγάλη αύξηση στις ευπαθείς ομάδες και στους τουριστικούς προορισμούς αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αν αυτό το καταφέρουμε τότε η πίεση στο σύστημα υγείας δεν θα είναι σημαντική. Αυτό θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων τους επόμενους μήνες αλλά και από τη συστηματική καταγραφή των νέων κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Είναι επίσης πολύ πιθανό να μην έχουμε φέτος πολλούς τουρίστες που να είναι ηλικιωμένοι η που να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να μείνουν στις χώρες τους.
Συμπερασματικά:
α) η επάνοδος στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως ρίσκο.
β) το ρίσκο θα είναι μικρό αν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται.
γ) το ρίσκο θα είναι μεγάλο αν υπάρχει κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας. Θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη μακροχρόνια ανεργία. Θα υπάρχει επίπτωση στα δημόσια οικονομικά και υποχρηματοδότηση ζωτικών δημοσίων υπηρεσιών και του συστήματος υγείας. Επομένως θα ενταθούν τα προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται με τον ιό.
δ) το ρίσκο μπορεί να μετριαστεί αρκετά αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και να φοράμε μάσκες όταν χρειάζεται και ειδικά σε κλειστούς χώρους. Και να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής παντού και πάντοτε».