Μια ευκαιρία να μυηθούν στους ήχους της εποχής θα έχουν όσοι βρεθούν την Τετάρτη το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μουσικό ταξίδι στην αρχαιότητα από την ΚΟΘ και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Epilogestv

Epilogestv

Η μουσική στην αρχαιότητα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Από τα τραγούδια των θεριστάδων μέχρι εκείνα του τοκετού, η μουσική είχε πρωταρχικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.

Advertisement
 

Μια ευκαιρία να μυηθούν στους ήχους της εποχής θα έχουν όσοι βρεθούν την Τετάρτη το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Με τη χρήση αντιγράφων αρχαίων οργάνων, όπως η λύρα, η κιθάρα και ο αυλός, το Ερευνητικό Σύνολο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Ορφεία Αρμονία» ζωντανεύει τους ήχους που συνόδευαν την ποίηση, το θέατρο και τις τελετουργίες του αρχαίου κόσμου.

Τη συναυλία συνδιοργανώνουν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και αποτελεί παράλληλη εκδήλωση του διεθνούς συνεδρίου «Μουσική, Χορός και Ηχοτοπία στον Κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 19 Οκτωβρίου 2025 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

“Η πληθώρα και η ποικιλία των μουσικών οργάνων έδιναν μουσική σε όλους τους τομείς της ζωής. Εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαν τη μουσική ακόμη και για τις εργασίες τους. Υπάρχει ένα ειδώλιο από τερακότα, μάλλον του 3ου αιώνα π.Χ., που δείχνει γυναίκες που ζυμώνουνε ψωμί και δίπλα τους να παίζει ένας αυλητής. Συγκεκριμένα τραγούδια είχαν πολλά επαγγέλματα όπως οι θεριστάδες και οι μυλωνάδες, ενώ υπήρχαν μέχρι και τραγούδια για τον τοκετό. Στα αυτοκρατορικά χρόνια, ο Πτολεμαίος ο Σωτήρας, κάπου στο 285 π.Χ., είχε καλέσει τον αυλητή Ισμηνία για να βοηθήσει στην καθέλκυση πλοίου, δίνοντας το ρυθμό με τον αυλό», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Δελφινόπουλος, μουσικός Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Συνόλου.

“Ο χαρακτήρας της παιδείας στην αρχαιότητα ήταν πρωτίστως καλλιτεχνικός και η τέχνη ήταν μουσική πριν γίνει πλαστική και λογοτεχνική”, προσθέτει ο κ. Δελφινόπουλος.

Το πρόγραμμα του Συνόλου περιλαμβάνει τις μουσικές ερμηνείες γνωστών και αγνώστων διασωθέντων μουσικών αποσπασμάτων, προσαρμοσμένων ενορχηστρωτικά στα δεδομένα του και διατηρώντας τους κανόνες και τους τύπους της αρχαίας ελληνικής μουσικής.
Το Σύνολο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Ορφεία Αρμονία» περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα μουσικών οργάνων των διαφόρων περιόδων της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Λύρες, κιθάρες, πανδουρίδες, βάρβιτοι, πολύχορδα, αυλοί, σάλπιγγες, κρουστά, συμμετέχουν σ’ ένα αρμονικό μουσικό σχήμα αναβιώνοντας τους συνολικούς αρχαϊκούς ήχους που διασώθηκαν στο χρόνο.

Advertisement
MEGA

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

φωτογραφία: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης/ιστοσελίδα


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο

23/12/25 8:32 πμ

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο

Ηλεκτρονική μουσική με laptops και τρίγωνα βυθισμένα στο.. νερό από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

23/12/25 8:29 πμ

Ηλεκτρονική μουσική με laptops και τρίγωνα βυθισμένα στο.. νερό από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:13 πμ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:15 πμ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 - Δάκρυσε ο πατέρας του

23/12/25 12:05 πμ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 – Δάκρυσε ο πατέρας του

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής - «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

23/12/25 12:05 πμ

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής – «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι - Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

22/12/25 11:54 μμ

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι – Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

23/12/25 12:27 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

23/12/25 12:21 πμ

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

Βουλγαρία - ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

23/12/25 12:20 πμ

Βουλγαρία – ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

23/12/25 12:19 πμ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

23/12/25 12:18 πμ

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

Σχολιάστε

τρία − δυο =