Πολλές από τις φυτοχημικές ενώσεις (π.χ., καροτενοειδή, γλυκοσινολικές ενώσεις) που δίνουν στα λαχανικά το χαρακτηριστικό τους χρώμα έχουν συσχετιστεί βάσει ερευνών με σημαντικά οφέλη τόσο καρδιοπροστατευτικά όσο και αντικαρκινικά ή ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Πολλές από τις φυτοχημικές ενώσεις (π.χ., καροτενοειδή, γλυκοσινολικές ενώσεις) που δίνουν στα λαχανικά το χαρακτηριστικό τους χρώμα έχουν συσχετιστεί βάσει ερευνών με σημαντικά οφέλη τόσο καρδιοπροστατευτικά όσο και αντικαρκινικά ή τονωτικά της άμυνας.

 

Το χρώμα των λαχανικών οφείλεται σε ουσίες με χρωστική δράση.

Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι τα καροτενοειδή που προσδίδουν το πορτοκαλί χρώμα (καρότα, μάνγκο, κολοκύθα,) οι πολυφαινόλες όπως το λυκοπένιο που δίνουν κόκκινο χρώμα π.χ. στις ντομάτες, οι ανθοκυανίνες στις οποίες οφείλεται το βαθύ μοβ των σταφυλιών και των μούρων και οι γλυκοσινολικές ενώσεις που δίνουν το πράσινο χρώμα στο μπρόκολο.

Τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες που δίνουν χρώμα στα πορτοκαλοκόκκινα λαχανικά ανήκουν στα αντιοξειδωτικά. Γι’ αυτό και τα κόκκινα θεωρούνται προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ τα πορτοκαλοκίτρινα είναι ευεργετικά και για την όραση λόγω της λουτείνης που περιέχουν.

Ορισμένα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και το μαρούλι οφείλουν το χρώμα τους σε ουσίες όπως η σουλφοραφάνη, το ισοθειοκυάνιο και οι ινδόλες, που σύμφωνα με έρευνες, κινητοποιούν τα γονίδια του συκωτιού να δημιουργούν ενώσεις που διασπούν τα επικίνδυνα καρκινογόνα χημικά, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό μας μια φυσική αποτοξίνωση.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο μοβ λάχανο το οποίο όπως και το άσπρο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή μαγγανίου, φυλλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος Β και καλίου, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι ινδόλες και οι σουλφοραφάνες. Το μοβ ωστόσο έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως ανθοκυανίνες), στις οποίες οφείλει και το χρώμα του, ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του άσπρου.

Όσο για τις πράσινες και κόκκινες πιπεριές διαφέρουν στη γεύση (η πράσινη είναι πιο πικρή η κόκκινη και η κίτρινη πιο γλυκιά). Επίσης η κίτρινη και η κόκκινη πιπεριά αποτελούν καλή πηγή βιταμινών C, Α και Β6, καθώς και αντιοξειδωτικών όπως το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η πράσινη περιέχει σημαντικά ποσά φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ.

Με πολύ απλά λόγια τα κόκκινα λαχανικά θα λέγαμε ότι είναι πιο φιλικά με την καρδιά μας, τα κίτρινα – πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα θεωρούνται προστάτες της όρασής μας, ενώ τα μοβ θεωρούνται ενισχυτικά της άμυνας του ανοσοποιητικού. Τα πράσινα τέλος χαρακτηρίζονται κατάλληλα για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε όλα τα λαχανικά στο πιάτο μας. Για να επωφεληθούμε συνολικά λοιπόν καθημερινά τρώμε τουλάχιστον μια μεγάλη σαλάτα από λαχανικά εποχής, ανεξάρτητα χρώματος.

Πηγή: ygeiamou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων - Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

24/08/25 11:22 πμ

Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων – Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

Τα δίδυμα πάντα του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου γιορτάζουν τα πρώτα τους γενέθλια

24/08/25 1:44 μμ

Τα δίδυμα πάντα του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου γιορτάζουν τα πρώτα τους γενέθλια

Πόρτο Κουφό: Ο κρυμμένος παράδεισος της Σιθωνίας - video

24/08/25 1:32 μμ

Πόρτο Κουφό: Ο κρυμμένος παράδεισος της Σιθωνίας – video

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ηλικία 79 ετών

24/08/25 6:29 μμ

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος

Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

24/08/25 1:18 μμ

Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

24/08/25 12:47 μμ

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:39 μμ

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:27 μμ

Οι παλιές ονομασίες των χωριών του νομού Σερρών – Ονόματα

24/08/25 11:43 πμ

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η τελευταία ανάρτησή της στο Instagram έξι μήνες πριν φύγει από τη ζωή

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

24/08/25 11:30 πμ

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

24/08/25 11:19 πμ

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

24/08/25 11:15 πμ

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου