Πρεμιέρα έκανε χθες η ανασκαφή του Μουσείου Ακρόπολης, που εφεξής θα είναι ανοικτή στο κοινό με το εισιτήριο της γενικής εισόδου.   Εκδήλωση για το άνοιγμα της ανασκαφής στο Μουσείο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Πρεμιέρα έκανε χθες η ανασκαφή του Μουσείου Ακρόπολης, που εφεξής θα είναι ανοικτή στο κοινό με το εισιτήριο της γενικής εισόδου.

 

Εκδήλωση για το άνοιγμα της ανασκαφής στο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

 

Επισκέπτες από όλον τον κόσμο πλημμύρισαν τους εκθεσιακούς χώρους -που χτες έκλεισε τα δέκα χρόνια λειτουργίας του- αλλά και το νέο «έκθεμα» της ανασκαφής στο -1 επίπεδο του μουσείου, όπου βρίσκονται τα αυθεντικά κατάλοιπα μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς, η οποία επί αιώνες έβριθε από ζωή.

Στην εκδήλωση -στην οποία παραβρέθηκαν κυρίως άνθρωποι του πολιτισμού- παρέστη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία μίλησε για τη σημασία του μουσείου και το άνοιγμα της ανασκαφής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, απηύθυνε ομιλία με τίτλο «10 χρόνια Μουσείο Ακρόπολης», ενώ η Σταματία Ελευθεράτου, υπεύθυνη της ανασκαφής και προϊσταμένη της διεύθυνσης συλλογών και εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης, μίλησε για την «Αρχαιολογική ανασκαφή του Μουσείου».

«Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένας ελληνικός, και μάλιστα δημόσιος θεσμός, ο οποίος βγαίνει από τα όρια της Ελλάδας, και πρωταγωνιστεί στο διεθνές περιβάλλον, γίνεται αντικείμενο προσοχής, αναγνωρίζεται ευρύτερα, βραβεύεται. Αυτό οφείλεται στην ευελιξία του οργανισμού που το διέπει, αλλά και σε κάτι άλλο. Στη συνεχή επινοητικότητα της ηγεσίας του. Είναι ένα Μουσείο με επινοητικότητα, δεν είναι απλώς μια παρακαταθήκη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

«Η ανασκαφή αυτή είναι πολύ σημαντική. Βρίσκεται σε μια περιοχή για την οποία ο Θουκυδίδης στο δεύτερο βιβλίο του, που μιλάει για την ιστορία της Αθήνας, λέει ότι είναι η αρχαιότερη της Αθήνας. Και επιχειρηματολογεί με τον δικό του τρόπο λέγοντας ότι εκεί βρίσκεται το πανάρχαιο ιερό του Ολυμπίου Διός, το ιερό της Γης, το ιερό του Πυθίου Απόλλωνος, το ιερό του Εν Λίμναις Διονύσου.

Advertisement
MEGA

Επίσης οι ανασκαφές έφεραν στο φως στη νοτιοδυτική γωνία έξω από το μουσείο το ιερό του Κόδρου, του μυθικού βασιλιά της Αθήνας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παντερμαλής. «Δίπλα σε μνημεία συγκλονιστικά, όπως η Ακρόπολη και το Θέατρο του Διονύσου, κάθε άλλος αρχαιολογικός χώρος θα μπορούσε να μοιάζει ασήμαντος.

Ωστόσο, και οι γειτονιές της αρχαίας Αθήνας είχαν τη δική τους ξεχωριστή μαγεία. Κι αυτό γιατί είναι οι τόποι που περισσότερο από κάθε άλλο μας φέρνουν κοντά στον καθημερινό άνθρωπο, στους χώρους όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, εργάστηκε, έκανε οικογένεια, με λίγα λόγια έγραψε τη δική του, προσωπική ιστορία. Μια τέτοια γειτονιά είναι κι αυτή που βρίσκεται μπροστά μας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Ελευθεράτου αναφερόμενη στη γειτονιά που βρέθηκε στη σκιά της Ακρόπολης, με κατάλοιπα από την 4η χιλιετία π. Χ. ως τον 12ο αι. μ. Χ.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον -1 επίπεδο της ανασκαφής του Μουσείου Ακρόπολης, έκλεισε με μια ατμοσφαιρική συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οποία συμμετείχε και η Παιδική Χορωδία της.

 

dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενημερωτική δράση για την εκπαίδευση των σχολικών τροχονόμων στο Δήμο Σερρών

16/02/26 7:06 μμ

Ενημερωτική δράση για την εκπαίδευση των σχολικών τροχονόμων στον Δήμο Σερρών

Νίκος Δένδιας από Καστοριά : «Ελληνικότητα δεν είναι μόνο κυριαρχία, είναι και ποιότητα ζωής»

16/02/26 9:37 πμ

Νίκος Δένδιας από Καστοριά : «Ελληνικότητα δεν είναι μόνο κυριαρχία, είναι και ποιότητα ζωής»

To MyStreet επεκτείνεται: Υποδομές ΑμεΑ, ράμπες και διαβάσεις στο χάρτη - Σύντομα και το Μητρώο Απινιδωτών

16/02/26 9:38 πμ

To MyStreet επεκτείνεται: Υποδομές ΑμεΑ, ράμπες και διαβάσεις στο χάρτη – Σύντομα και το Μητρώο Απινιδωτών

Καρδίτσα: Πρωτοποριακό συνδυαστικό σύστημα πρόγνωσης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην ορεινή Αργιθέα

16/02/26 9:12 πμ

Καρδίτσα: Πρωτοποριακό συνδυαστικό σύστημα πρόγνωσης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην ορεινή Αργιθέα

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα στην Ανάληψη – Στο νοσοκομείο προληπτικά οι δύο ένοικοι

16/02/26 9:08 πμ

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα στην Ανάληψη – Στο νοσοκομείο προληπτικά οι δύο ένοικοι

Συνεδρίαση Eurogroup, υπό τον Κυρ. Πιερρακάκη: Στο επίκεντρο ο διεθνής ρόλος του ευρώ και οι παγκόσμιες ανισορροπίες

16/02/26 8:53 πμ

Συνεδρίαση Eurogroup, υπό τον Κυρ. Πιερρακάκη: Στο επίκεντρο ο διεθνής ρόλος του ευρώ και οι παγκόσμιες ανισορροπίες

Δολοφονήθηκε ισοβίτης σε συμπλοκή στις φυλακές Δομοκού - Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ

16/02/26 10:31 πμ

Δολοφονήθηκε ισοβίτης σε συμπλοκή στις φυλακές Δομοκού – Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ

Eurovision 2026: Ο Akylas «πετάει» για Βιέννη με το «Ferto»

16/02/26 8:40 πμ

Eurovision 2026: Ο Akylas «πετάει» για Βιέννη με το «Ferto»

«Τον έσφαξα σαν τον χοίρο» είπε ο αδελφοκτόνος στη Βιάννο στους αστυνομικούς

15/02/26 11:49 μμ

«Τον έσφαξα σαν τον χοίρο» είπε ο αδελφοκτόνος στη Βιάννο στους αστυνομικούς

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Σερρών και του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

15/02/26 11:41 μμ

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης του Δήμου Σερρών και του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Φεβρουαρίου

15/02/26 11:43 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Φεβρουαρίου

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-0: Λευκή ισοπαλία στην Τούμπα

15/02/26 10:06 μμ

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-0: Ισοπαλία στην Τούμπα, ραντεβού για τον τίτλο στα play off