15.4 C
Serres

Μουσικό Σχολείο Σερρών – Hμερίδα με θέμα «Η Γυναίκα στην πολιτική, στην εργασία, στην κοινωνία»

Date:

Το Μουσικό Σχολείο Σερρών διοργανώνει την Hμερίδα με θέμα «Η Γυναίκα στην  πολιτική, στην εργασία, στην κοινωνία» την Κυριακή 10/03/2024 και ώρα 11.00 π.μ στο  αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Σερρών.  

Κεντρικές ομιλήτριες της εκδήλωσης θα είναι η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα  Μητλιάγκα, η υπεύθυνη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της  Ελληνικής Αστυνομίας στο ν. Σερρών κ. Αθηνά Κεραμάρη και η δικηγόρος κ. Πέγκυ  Καραγιάννη.  

Θα τιμηθεί για το έργο της η κ. Άννα Δεσποτίδου, Δικηγόρος, Δ. Ν. Επικ. Καθηγήτρια  Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. (Τομέας Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου). 

Η Ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σχολεία Πρέσβεις του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας κατά το σχολικό έτος  2023-2024, με κεντρικό στόχο την εμπέδωση και ανάδειξη των αξιών της  κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας στα  ευρωπαϊκά πρότυπα, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες της ελευθερίας, της  δημοκρατίας, της ανοιχτής κοινωνίας, το διάλογο, την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα  μεταξύ των πολιτών και μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι καθηγητές που συνεργάζονται στην οργάνωση, τον συντονισμό καιτην επικοινωνία είναι: Θεοδώρα Γκένιου, Σάντυ Θρασυβουλίδη, Στάθης Κουκουλάς, Νίκος  Παπαπαρασκευάς, Ξανθή Φλέγγα. Για τη μουσική πλαισίωση της ημερίδας υπεύθυνοι  είναι ο κ. Νίκος Παπαπαρασκευάς και η κ. Ελένη Ναουμίδου.  

Μουσικό Σχολείο Σερρών – Hμερίδα με θέμα «Η Γυναίκα στην πολιτική, στην εργασία, στην κοινωνία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

11.00 – 11.10 Χαιρετισμοί 

11.10 – 11.30 Η γυναικεία ματιά στην αυτοδιοίκηση: Μπορούν οι γυναίκες να κάνουν τη  διαφορά;  

Βαρβάρα Μητλιάγκα  

Δήμαρχος Σερρών 

11.30 – 11. 50 Η γυναίκα ως θύμα σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και ο ρόλος της  Ελληνικής Αστυνομίας. 

Αθηνά Κεραμάρη  

Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ν. Σερρών 

11.50 – 12.10 Μουσικό Διάλειμμα με αποσπάσματα της όπερας του Tchaikovsky «Eugene  Onegin» 





Νίκος Παπαπαρασκευάς, Μουσικός  

Ελένη Ναουμίδου, Μουσικός 

12.10 – 12.30 Η επαγγελματική επιβίωση σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο: η περίπτωση  της δικηγορίας. 

Πέγκυ Καραγιάννη 

Δικηγόρος 

12.30 – 12.45 Βράβευση της Σερραίας κ. Άννας Δεσποτίδου 

Δικηγόρος, Δ. Ν. Επικ. Καθηγ. Νομικής Σχολής ΑΠΘ (Τομέας Εμπορικού  

και Οικονομικού Δικαίου) 

12.45 – 13.00 Συζήτηση-Ερωτήσεις 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Η Άννα Δεσποτίδου εισήχθη στο Τμήμα Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του ΑΠΘ τον  Σεπτέμβριο του 1984, πρώτη σε σειρά επιτυχίας, από την οποία αποφοίτησε τον Ιούλιο  του 1988 με το βαθμό «Άριστα» (9 2/10). Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές  σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley των ΗΠΑ  (UC Berkeley Law), απ’ όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο LL.M. (1989) με το βαθμό  «Άριστα» (GPA 3.85/4.00), συγγράφοντας διπλωματική εργασία (Master thesis) στο  Δίκαιο του Ελεύθερου Ανταγωνισμού -Αμερικανικού και Κοινοτικού- με θέμα: “Abuse under article 86 of the EEC Treaty and the conduct requirement in the offense of monopolization under Section 2 of the Sherman Act – A comparative approach”. 

Επιστρέφοντας από τις Η.Π.Α., εξελέγη και υπηρέτησε ως Ε.Μ.Υ. (Ειδική Μεταπτυχιακή  Υπότροφος) στον Τομέα Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του  ΑΠΘ (1990-1996), εκπονώντας ταυτόχρονα διδακτορική διατριβή στο Δίκαιο της  Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με θέμα: «Φύση και Λειτουργία της Εκδοτικής Σύμβασης» 

(Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2009), υπό την επίβλεψη του αείμνηστου  καθηγητή του ΑΠΘ Λάμπρου Κοτσίρη. Τον Απρίλιο του 2002 αναγορεύθηκε Διδάκτορας  Νομικών Επιστημών του ως άνω Τμήματος με το βαθμό «Άριστα», ενώ τον Ιανουάριο  του 2005 έλαβε υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. για τη διεξαγωγή μεταδιδακτορικής έρευνας  στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας συνέγραψε μονογραφία με τίτλο: «Παροχή  χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από απόσταση – Παράλληλη ερμηνευτική προσέγγιση  των διατάξεων της Οδηγίας 2002/65/ΕΚ και του άρθρου 4α του Ν. 2251/1994, μετά το  Ν. 3587/2007» (Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2009). Διετέλεσε Νομική  Επιστήμονας σε θέση Λέκτορα (Π.Δ. 407/1981) στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και  Λογιστικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2004-2007), ενώ τον Ιανουάριο του 2011  διορίσθηκε Λέκτορας (επί θητεία) στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο  το Εμπορικό Δίκαιο. Τον Ιούλιο του 2019 εξελίχθηκε στη βαθμίδα της Επίκουρης καθηγήτριας του Τομέα Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου, θέση στην οποία  διορίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 και υπηρετεί μέχρι σήμερα, ενώ μονιμοποιήθηκε σ’  αυτήν τον Οκτώβριο του 2023. Διδάσκει αυτοτελώς διάφορα μαθήματα του οικείου  κλάδου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, τόσο στην ελληνική όσο και στην  αγγλική γλώσσα. Παράλληλα, συμμετέχει σε Διατμηματικά Προγράμματα  Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ «Δίκαιο και Οικονομικά», «Φαρμακευτικό Δίκαιο: Νομοθεσία και Πράξη», «ICT Law and Policy») καθώς και ΠΜΣ άλλων Σχολών του ΑΠΘ  («Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών»). Έχει δημοσιεύσει 3 (τρεις) μονογραφίες, η πιο  πρόσφατη εκ των οποίων αφορά στο Εταιρικό Δίκαιο («Έξοδος εταίρου από ΙΚΕ – Συμβολή στην ερμηνεία των παρ. 1 και 2 του άρθρου 92 Ν. 4072/2012, Εκδόσεις  Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2019), και πλήθος μελετών, άρθρων, ερμηνευτικών  συμβολών και σχολίων σε δικαστικές αποφάσεις και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια  σε συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε  Twinning Projects της ΕΕ (σε Εσθονία, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν) ως Copyright Expert. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στους κλάδους του Δικαίου της  Διανοητικής Ιδιοκτησίας (Πνευματική Ιδιοκτησία, Δίκαιο Σημάτων και Ευρεσιτεχνίας),  της Προστασίας του Καταναλωτή, του Αθέμιτου και Ελεύθερου Ανταγωνισμού και του  Εταιρικού Δικαίου. Διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την  ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των Οδηγιών (ΕΕ) 789 και 790/2019, που αφορούν  στην προσαρμογή του Δικαίου της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ενιαία Ψηφιακή  Αγορά (Μάιος – Ιούλιος 2021). Την Άνοιξη του 2022, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της 

άδειας από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, διετέλεσε επισκέπτρια ερευνήτρια (research visitor) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cambridge, UK, ενώ στη συνέχεια (τον  Ιούνιου του ίδιο έτους) πραγματοποίησε έρευνα στο Ινστιτούτο Max Planck for Innovation and Competition του Μονάχου. Είναι μέλος του Εργαστηρίου «Μελέτης  Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής» της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ καθώς και μέλος του ΔΣ  της Ένωσης Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΠΠΙ). Μέχρι τον Οκτώβριο του  2022, υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ, συμμετέχοντας ενεργά στην  αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας του, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023  υπηρέτησε ως αναπλ. μέλος της Νομικής Επιτροπής του ΑΠΘ. Συμμετέχει ενεργά στις  δραστηριότητες πολλών επιστημονικών ενώσεων της ημεδαπής και είναι άριστη  γνώστης της αγγλικής (στην οποία και αρθρογραφεί) καθώς και της γερμανικής  γλώσσας, ενώ διαθέτει άνεση και στη γαλλική. Είναι μέλος του Δ.Σ.Θ. από το Σεπτέμβριο  του 1992 (δικηγόρος παρ’ Εφέταις) και νομική σύμβουλος του Μητροπολιτικού  Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – ΜΟΜus (από το 2009).

ΣέρρεςΜουσικό Σχολείο Σερρών – Hμερίδα με θέμα «Η Γυναίκα στην πολιτική, στην...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: “Καίνε τον κάμπο χωρίς μέτρα ασφαλείας” – video

Παρόλες τις εκκλήσεις της πυροσβεστικής να είναι οι κάτοικοι...

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Πολιτικές σκοπιμότητες στην επιστολή του Πανσερραϊκού – video

Η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα φιλοξενούμενη στο δελτίο ειδήσεων...

Black Friday: Η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων πλησιάζει- Τι λένε οι Σερραίοι – video

Μία εβδομάδα μένει μέχρι την ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων....

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα