Αφού πέρασε την πρώτη του νύκτα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προεδρεύει της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου με απόλυτη προτεραιότητα τη επίλυση της ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Αφού πέρασε την πρώτη του νύκτα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προεδρεύει της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου με απόλυτη προτεραιότητα τη επίλυση της κρίσης του Brexit, της ανεπίλυτης εδώ και τρία χρόνια, σε τρεις μήνες!

 

Είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, αν όχι νωρίτερα, «χωρίς “αν” και χωρίς “αλλά” ».., δήλωσε ο Τζόνσον κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

 

Η σφαγή των υπουργών

Ο Μπόρις Τζόνσον φρόντισε να ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος της κυβερνητικής ομάδας της Τερέζα Μέι, κάνοντας μία στροφή προς τα δεξιά και διορίζοντας σε θέσεις κλειδιά ακραιφνείς Brexiteer, όπως ο Ντόμινικ Ράαμπ, που αναλαμβάνει επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, τον Πρίτι Πατέλ, υπουργό Εσωτερικών και τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που αναλαμβάνει το πόστο του υπουργού της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένος με τις σχέσεις με την Βουλή των Κοινοτήτων.

«Είναι η πιο ωμή εκκαθάριση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας», γράφουν οι Times. «Υπουργική σφαγή», σχολιάζει η Daily Mail.

Αυτή η κυβέρνηση είναι «η πιο δεξιά από την δεκαετία του ’80», γράφει η Daily Mirror.

Ανάμεσα στους διασωθέντες υπουργούς, ο Στιβ Μπάρκλεϊ, ένας ακόμη ευρωσκεπτικιστής, παραμένει στο τιμόνι του Brexit και ο Ματ Χάνκοκ, που παραμένει στο υπουργείο υγείας.

Πιστός στο στιλ του, ο ασυγκράτητος Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε χθες από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ «να βγάλει την χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση άνευ όρων στις 31 Οκτωβρίου» επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι η αποχώρηση αυτή θα γίνει ακόμη και χωρίς συμφωνία. Επιμένει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μία «καλύτερη συμφωνία» διαζυγίου, χωρίς το backstop. Σήμερα το απόγευμα θα απευθυνθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων λίγο πριν από τις θερινές διακοπές που αρχίζουν απόψε και θα παραταθούν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Λιγότερες από 100 ημέρες

Ο Μπόρις Τζόνσον «βάζει τον πήχυ υπερβολικά ψηλά», λέει ο Αναντ Μένον, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου σε άρθρο του στον Guardian και θεωρεί ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς, ωστόσο, πώς μπορεί να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του». «Και είναι πρακτικά αδύνατον να δει κανείς πώς μπορεί να το κάνει εντός των ισχυουσών προθεσμιών».

«Ο ισχυρισμός ότι μπορεί να εξασφαλίσει μία απολύτως νέα συμφωνία, αντικείμενο διαπραγμάτευσης ολίγων εβδομάδων ή μηνών δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που περιμένει να δει αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι σε θέση να βάλει λεπτομέρειες πίσω από τα σλόγκαν του.

«Προσβλέπω σε συνάντησή μας για να συζητήσουμε με λεπτομέρειες τη συνεργασία μας», έγραψε λίγο στεγνά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που τον εξέλεξαν με ποσοστό 66%, διχάζει την κοινή γνώμη, αλλά και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, για παράδειγμα, που πέρασε στα πίσω έδρανα ως απλώς βουλευτής, έχει υποσχεθεί ότι θα εμποδίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το DUP δεν θέλει Brexit χωρίς συμφωνία

Advertisement
MEGA

Το DUP, το μικρό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, στο οποίο στηρίζεται η ισχνή πλειοψηφία της βρετανικής κυβέρνησης, δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία. Το δήλωσε σήμερα ένα από τα στελέχη του, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα δεν προτίθεται ωστόσο να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές προσπάθειες για να εμποδισθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε να το αφαιρέσει ως μέσον πίεσης από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του DUP , η Αρλίν Φόστερ, κάλεσε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Δουβλίνο να ανανεώσουν τις προσπάθειες για μία «λογική συμφωνία».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ζήτησε και πάλι χθες το βράδυ πρόωρες εκλογές.

Ο Τζον Κέρτις, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde θεωρεί η προκήρυξη εκλογών θα ήταν «ένα τρομερό σφάλμα για τους Τόρις», σε ανάλυσή του που δημοσιεύεται στην Telegraph.

Οι Τόρις πιστώνονται με το 25% των ψήφων σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τονίζει υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι έφεραν στις ευρωεκλογές πρώτο το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

 

ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ - Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

03/02/26 5:46 μμ

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ – Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

03/02/26 5:40 μμ

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

03/02/26 5:37 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

03/02/26 5:27 μμ

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

03/02/26 5:13 μμ

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

Παιδιά υφαίνουν στον αργαλειό σε βιωματική δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου

03/02/26 5:09 μμ

Παιδιά υφαίνουν στον αργαλειό σε βιωματική δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου

Έκκληση ΠΟΥ για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

03/02/26 5:01 μμ

Έκκληση ΠΟΥ για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του