«Έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε ένα τρίμηνο για την απορρόφηση ενός πακέτου που είναι ιστορικό» τόνισε στο Θέμα 104,6 και τον Γιάννη Πρετεντέρη η πρώην υπουργός και Βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, υπολογίζοντας ότι το πακέτο 32 δις ευρώ προς την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης είναι “τρεις φορές μεγαλύτερο σε απόλυτα νούμερα από το σχέδιο Μάρσαλ”.

 

Advertisement

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες, “υπάρχει μια στροφή του Ερντογάν προς τη Δύση και προς τους Αμερικάνους και προς τους Ευρωπαίους” εξήγησε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως “αυτή τη στιγμή η Δύση θα του πει ξεκάθαρα του Ερντογάν ότι αλά κάρτ Δύση δεν υπάρχει”. Διαπιστώνοντας σύγκλιση απόψεων όλων των δυτικών δυνάμεων στην παρούσα συγκυρία, η πρώην υπουργός τόνισε ότι η χθεσινή είδηση για την πρόθεση της Τουρκίας για έρευνες στα 6 μίλια κοντά στη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη “είναι σαφώς μια κλιμάκωση”. “Η αίσθησή μου είναι ότι ρίχνει (σ.σ ο Ερντογάν) τα διαπραγματευτικά χαρτιά πάνω στο τραπέζι” σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας ως “κεκτημένο πλέον” την ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στην Ελλάδα σε μια βεντάλια ζητημάτων, όπως η οικονομία και η φύλαξη των συνόρων.

 

Advertisement
Babis

Η Ευρώπη ενοποιείται δυναμικά

Υπό αυτό το πρίσμα, “κανένας δεν υπολόγιζε αυτό το μέγεθος της στήριξης” με φόντο το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης υπενθύμισε η κ. Μπακογιάννη, περιγράφοντας ότι “τώρα η Ευρώπη ενοποιείται δυναμικά και αυτό έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία”. Με αυτά τα δεδομένα, η “κίνηση του Ερντογάν είναι καθαρά πολιτική και ξέρει ότι αυτή η κίνηση δεν θα προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση, αλλά ευρωτουρκική κρίση” περιέγραψε η πρώην υπουργός, προσθέτοντας πως “όποιος δεν ανησυχεί είναι αφελής”.

Στον αντίποδα, “η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια τεράστια διπλωματική κινητοποίηση ενημερώνοντας φίλους και εταίρους” συνέστησε η πρώην υπουργός, τασσόμενη υπέρ μιας “συνολικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας”, η οποία θα αφορά στην οικονομία, το μεταναστευτικό, θέματα σεβασμού των συνόρων και διεθνούς δικαίου.

«Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά, ιδιαίτερα μετά τον Έβρο ότι η πολιτική αυτή γύρισε μπούμερανγκ» υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη στο Θέμα 104,6, ενώ εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, παρότι οι συνεννοήσεις μεταξύ των κ. Τσίπρα και Γεννηματά με τον Πρωθυπουργό “γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται”, κατέληξε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα