Date:
Συνεχή εμπόδια στις επενδύσεις που απαιτούνται για να κάνουν ανταγωνιστική την εγχώρια παραγωγή ζάχαρης – Νέα πρόταση στο τραπέζι από τη Royal Sugar
Εμπόδια, απορίες και εκ νέου αβεβαιότητα προκαλεί η στάση των εμπλεκόμενων μερών που συμμετέχουν στο εγχείρημα διάσωσης της εγχώριας παραγωγής ζάχαρης με βασικό άξονα τη λειτουργία των εργοστασίων των Σερρών και του Πλατέως από τη Royal Sugar, σε μία περίοδο που είναι σε εκκρεμότητα αλλά οδεύει προς επικύρωση η συμφωνία εξυγίανσης και μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως αναφέρει στη Voria.gr o επικεφαλής της εταιρείας Χρήστος Καραθανάσης, είναι επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση επενδύσεων για την αναβάθμιση του παρόντος μηχανολογικού εξοπλισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις των εγκαταστάσεων ύψους τουλάχιστον 3 εκατ. Ευρώ ακόμα, πέρα των όσων χρημάτων έχουν επενδυθεί, ώστε να καταστεί η επεξεργασία ζάχαρης στην Ελλάδα ανταγωνιστική.«Το συγκεκριμένο όμως εγχείρημα απαιτεί και αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση της ΕΒΖ που είχε τα “κλειδιά” των εργοστασίων μέχρι πρότινος τόσο σε θέματα αδειοδοτήσεων όσο και σε παραγωγικά ζητήματα, αλλά και με την Τράπεζα Πειραιώς ή τη διαχειρίστρια αυτής Intrum που εκτός από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ, οφείλει να βλέπει (όπως κάνει στη Σερβία) και τις ανάγκες της Royal Sugar σε επίπεδο διεκδίκησης ευρωπαϊκών κονδυλίων (πχ έγγραφα που να δείχνουν τις δυνατότητες παραμονής του επενδυτή στα εργοστάσια και μετά από 28 μήνες) και ισότιμης χρηματοδοτικής αντιμετώπισης, ιδιαίτερα σε μία δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας», υπογραμμίζει ο κ. Καραθανάσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Royal Sugar ΑΒΕΕ, σε σύμπραξη με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράφοντας σχετική συμφωνία με την ΕΒΖ και την Τράπεζα Πειραιώς, ανέλαβε κατά αποκλειστικότητα τη διαχείριση και λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες, τα οποία έχει μισθώσει για 28 μήνες (έως τον Μάρτιο του 2022).
Τα παραπάνω φαίνονται ξεκάθαρα ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καραθανάση, στην πράξη δεν αποδεικνύονται καθόλου ως τέτοια.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο ίδιος, η Royal Sugar πορεύεται μόνη της, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τα δύο απαρχαιωμένα εργοστάσια και να παράγει ζάχαρη σε ανταγωνιστικές τιμές, χωρίς να γνωρίζει, καθώς δεν το συζητάει κανείς, το τι θα γίνει μετά τους 28 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν να πάνε χαμένες οι όποιες επενδύσεις έχουν γίνει και ειδικά στο εργοστάσιο των Σερρών που μετά από πολλά χρόνια έχει επιτευχθεί συντήρηση στο 60-70% του εξοπλισμού του. «Η διοίκηση της ΕΒΖ είναι απούσα από αιτήματα της Royal Sugar σε απλά καθημερινά ζητήματα, απούσα και από την παροχή απλών αδειοδοτικών εγγράφων, ενώ η στάση της Intrum που μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής της Royal Sugar σε προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου αποτελεί ερωτηματικό», συμπληρώνει.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κύριος Καραθανάσης, «είναι πραγματικά αδιανόητο να θέλουμε να επενδύσουμε αλλά να συναντάμε μπροστά μας συνεχώς κάθε πιθανά και απίθανα εμπόδια» και συμπλήρωσε ότι «η Royal Sugar καλείται σε 28 μήνες να κρατήσει την τευτλοκαλλιέργεια, να συντηρήσει τα εργοστάσια και να κάνει όσο δεν έκανε κανείς την τελευταία δεκαετία».
Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος η ΕΒΖ παρήγαγε σε απαγορευτικό κόστος που έφθανε τα 1.100-1.200 ευρώ ανά τόνο ζάχαρης, το οποίο υπό τη Royal Sugar, χωρίς τις επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, μπορεί να φθάσει το πολύ μέχρι 800 ευρώ, τιμή η οποία επίσης δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της παραγωγής. Ουσιαστικά, με τις επενδύσεις στα νέα μηχανήματα, που θα μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση, το κόστος παραγωγής θα μειωθεί σε λιγότερα από 500 ευρώ δημιουργώντας νέα δεδομένα και ανοίγοντας νέες προοπτικές για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια. Μάλιστα, ο κ. Καραθανάσης ξεκαθαρίζει ότι αν δεν υλοποιηθούν οι επενδύσεις στα νέα μηχανήματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα εργοστάσια, κάτι που όπως είναι λογικό θα έχει δραματικές συνέπειες για τους τευτλοπαραγωγούς, καθώς θα μείνει στα αζήτητα η παραγωγή των 15.000 στρεμμάτων τεύτλων που έχουν καλλιεργηθεί φέτος.
Νέα πρόταση στο τραπέζι
Μάλιστα, ο κ. Καραθανάσης έχει βάλει στο τραπέζι ακόμα μία πρόταση η οποία μπορεί να άρει και το αδιέξοδο που πάει να δημιουργηθεί με την τριτανακοπή που έχουν ασκήσει στο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ οι απλήρωτοι εργαζόμενοί της οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταταχθεί. Συγκεκριμένα, προτείνει τη σύναψη νέας σύμβασης για άλλα εννέα χρόνια από σήμερα (ώστε να φθάσει συνολικά στα 10 έτη), με διατήρηση του option αγοράς για τότε (2029) και την προπληρωμή από μέρους του των μισθωμάτων των εννέα ετών ώστε με τα χρήματα αυτά να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ και να ολοκληρωθεί ομαλά η μετάταξή τους. «Όπως βλέπετε, φροντίζουμε να δίνουμε λύσεις που τελικά θα είναι προς το συμφέρον όλων. Και των παραγωγών και της ΕΒΖ, προφανώς και της δικής μας επένδυσης», αναφέρει ο κ. Καραθανάσης ζητώντας από την κυβέρνηση, ενόψει της άφιξης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, να μεριμνήσει ώστε να δοθεί μία οριστική λύση στο θέμα. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναβιώσει η τευτλοκαλλιέργεια, να στηριχθούν πραγματικά ο πρωτογενής τομέας και οι επενδύσεις στην Ελλάδα, δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη», συμπληρώνει.