Μπορεί το γάλα να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος;
Date:
Μπορεί το γάλα να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος; Αν και μερικοί άνθρωποι ανακουφίζονται από την οξύτητα όταν πίνουν κρύο γάλα ή γαλακτομικά, άλλοι έχουν ενοχλήσεις.
Η παλινδρόμηση οξέος είναι ένα από τα πιο κοινά πεπτικά προβλήματα. Από την κατανάλωση λιπαρών και τηγανητών τροφίμων μέχρι την παχυσαρκία, είναι πολλές οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση οξέος. Πολλοί πιστεύουν ότι το γάλα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση εάν κάποιος έχει παλινδρόμηση οξέος ή καούρα. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι έτσι τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το γάλα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος, ειδικά σε εκείνους με.
Τι είναι η παλινδρόμηση οξέος;
Η παλινδρόμηση οξέος, εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου πηγαίνει πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας μια αίσθηση καψίματος στο στήθος που κινείται προς τα πάνω στον λαιμό, γνωστή ως καούρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συχνή ή συνεχής παλινδρόμηση οξέος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), μια πιο σοβαρή και επίμονη μορφή της πάθησης. Τα κοινά ερεθίσματά αυτής κατάστασης περιλαμβάνουν ορισμένα τρόφιμα (όπως λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τυρί, πλήρες γάλα, βούτυρο κ.λπ.), ποτά (καφεΐνη), στρες και όταν ξαπλώνουμε μετά τα γεύματα.
Γάλα και παλινδρόμηση οξέος
Το γάλα είναι μια από τις πιο κοινές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της παλινδρόμησης οξέος. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι αντιμετωπίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος λόγω του γάλακτος.
Το γάλα μπορεί να ρυθμίσει προσωρινά το οξύ του στομάχου, παρέχοντας βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από την οξύτητα. Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του μπορεί να ποικίλλουν. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας, η διάγνωση και η διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης δεν κατατάσσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως αιτία οξύτητας και καούρας.
Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα και το γιαούρτι, μπορεί να οδηγήσουν σε καούρα. Στην πραγματικότητα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών, διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος.
Ο λόγος που το γάλα μπορεί να προκαλέσει οξύτητα βρίσκεται στη σύνθεσή του. Το λίπος στο γάλα ενεργοποιεί τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να χαλαρώσει, επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να ανέβει στον οισοφάγο και να επιδεινώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες του γάλακτος μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή γαστρίνης, μιας ορμόνης που αυξάνει την έκκριση οξέος του στομάχου. Αν και το γάλα μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση για μερικούς, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη οξύτητα και παλινδρόμηση σε άλλους, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή όταν έχει πολλά λιπαρά.
Παλινδρόμηση οξέος και δυσανεξία στη λακτόζη
Εκτός από το γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η λακτόζη (ένα είδος φυσικής ζάχαρης) στο γάλα μπορεί επίσης να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, οδηγώντας σε δυσφορία και παλινδρόμηση. Η παλινδρόμηση οξέος συμβαίνει όταν αυξάνεται η ποσότητα του οξέος του στομάχου, προκαλώντας καούρα και αίσθημα καύσου. Η δυσανεξία στη λακτόζη, από την άλλη, είναι η αδυναμία πέψης της λακτόζης, ενός σακχάρου που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που οδηγεί σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος αυξάνοντας τη δυσφορία στο στομάχι και την παραγωγή οξέος, πυροδοτώντας ή επιδεινώνοντας έτσι τα επεισόδια παλινδρόμησης.
Πώς να αντιμετωπίσετε την παλινδρόμηση οξέος από το γάλα
- Αλλάξτε σε γάλα με χαμηλά λιπαρά ή εναλλακτικά μη γαλακτοκομικά (φυτικά) όπως γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή βρώμης, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν παλινδρόμηση.
- Μειώστε τη συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο παραγωγής οξέος.
- Πίνετε γάλα σε μικρότερες ποσότητες για να αποφύγετε την καταπόνηση του πεπτικού συστήματος.
- Αποφύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος για να αποτρέψετε την επιστροφή του οξέος στον οισοφάγο.
- Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, χρησιμοποιήστε γάλα χωρίς λακτόζη για να αποτρέψετε την πεπτική δυσφορία που μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση.
πηγή healthstories.gr