9.5 C
Serres

Mύγες και σκαθάρια «μαρτυρούν» στους ιατροδικαστές αν ένα πτώμα έχει μετακινηθεί – Τα κρίσιμα στοιχεία

Date:

Μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης και την Μονάδα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, επιχειρείται να προστεθούν τα έντομα και η μελέτη τους, στην ιατροδικαστική έρευνα. Πρόκειται για μια συνεργασία που σαν βάση έχει τη μελέτη που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρθροπόδων με στόχο την καταγραφή των κολεοπτέρων (σκαθάρια) και γενικότερα τον κόσμο των διπτέρων (μύγες) που είναι τα πιο συνηθισμένα και χρήσιμα έντομα, τα οποία μπορούν να εποικηθούν σε ένα πτώμα και να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιολόγος και εξωτερική συνεργάτιδα της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Γεωργία Αλέξη ανέφερε ότι στόχος είναι η καταγραφή της πανίδας αυτών των νεκροφάγων κολεοπτέρων. «Στα εργαστήρια της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κάνουμε πολλά χρόνια πανιδικές μελέτες για διάφορα είδη εντόμων. Συγκεκριμένα πηγαίνοντας στα νεκροφάγα κολεόπτερα, τα οποία χρησιμοποιούμε, προσπαθούμε να φτιάξουμε μία βάση δεδομένων για το τι είδη υπάρχουν εδώ στην Κρήτη, έτσι ώστε αυτή την γνώση μετά να τη χρησιμοποιήσουμε πάνω σε διάφορες ιατροδικαστικές υποθέσεις».

Μια τέτοια γνώση, όπως διευκρίνισε η κ. Αλέξη, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ιατροδικαστική έρευνα καθώς θα ήταν δυνατόν να δώσει απαντήσεις σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως αν ένα πτώμα που ερευνάται ιατροδικαστικά, έχει μετακινηθεί.

«Κάποια είδη έχουν μία πολύ συγκεκριμένη προτίμηση σε περιβάλλοντα, οπότε όταν εμείς τα βρούμε πάνω σε ένα πτώμα σε ένα περιβάλλον που δεν έχουμε συνηθίσει να τα βρίσκουμε, προφανώς έχουμε μία εσκεμμένη ή μη μεταφορά του πτώματος» εξήγησε η κ. Αλέξη που ανέφερε ότι ήδη στο πλαίσιο της συνεργασίας, τούς παρέχεται από τους ιατροδικαστές υλικό ή πηγαίνουν από κοινού σε αυτοψίες, συλλέγοντας υλικό από ιατροδικαστικές υποθέσεις, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις σε μια πιθανή μεταφορά -σε μεταθανάτιο διάστημα.

«Προς το παρόν, είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο δημιουργίας αυτής της βάσης δεδομένων. Μέχρι στιγμής ωστόσο, υπάρχει συμφωνία στα συμπεράσματα που έχουμε καταλήξει με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, τουλάχιστον στις υποθέσεις με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί. Οπότε προσπαθούμε να διευρύνουμε αυτή τη βάση δεδομένων, να κάνουμε και κάποια άλλα πειράματα, τα οποία θα μας δώσουν κι άλλες απαντήσεις και νέα γνώση που θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε ακόμη περισσότερες ιατροδικαστικές υποθέσεις στο μέλλον» ανέφερε η βιολόγος και εξωτερική συνεργάτιδα της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης .

Σημαντική είναι η συμβολή των εντόμων, στην εξαγωγή συμπερασμάτων και σε ό,τι αφορά το χρόνο θανάτου. Η Γεωργία Αλέξη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα έντομα μπορούν να βοηθήσουν «γιατί υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα είδη, τα οποία επισκέπτονται τα πτώματα, όταν πλέον είναι σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης. Είναι πολλά διαφορετικά είδη που επισκέπτονται σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης το κάθε πτώμα, οπότε έχουμε αντιπροσώπους από το κάθε στάδιο ξεχωριστά» συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες από τις μελέτες στο εργαστήριο, θα μπορούσε να βοηθήσει να προσδιοριστεί ο χρόνος θανάτου και αν αυτός συμφωνεί με τα ιατροδικαστικά ευρήματα. «Θα μπορούσαμε όμως να επαναλάβω, να προσδιορίσουμε αν υπήρχε κάποια ενδεχόμενη μεταφορά του πτώματος από ένα περιβάλλον σε ένα άλλο, κάτι που ιατροδικαστικά μπορεί και να μην μπορούσε να βρεθεί με κάποιο άλλο τρόπο».

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαMύγες και σκαθάρια «μαρτυρούν» στους ιατροδικαστές αν ένα πτώμα έχει μετακινηθεί –...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σάκης Αρναούτογλου: Μεγάλα έως και δυνητικά επικίνδυνα ύψη βροχής την Τετάρτη και την Πέμπτη

Κακοκαιρία αναμένεται τις επόμενες ώρες στη χώρα, με τον...

Στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ η Λίνα Μενδώνη

Επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου του...

Πανελλαδικές 2023: Από σήμερα η υποβολή δήλωσης για συμμετοχή στις εξετάσεις

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις...

«Έφυγε» στα 102 του ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, ο θρυλικός πιλότος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ήταν ο τελευταίος επιζών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου -...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα